Politinių intrigų mėsmalėje - profesorius


2005-07-05
Gediminas STANIŠAUSKAS
Politinių intrigų mėsmalėje - profesorius

Dėl V.Uspaskicho magistrantūros studijų atsistatydino KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanas

Kauno technologijos universiteto (KTU) komisija suabejojo atsistatydinusio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho, kuris šioje mokslo įstaigoje studijavo magistrantūroje, parašytų darbų savarankiškumu.

Tačiau šiuo metu Rusijoje esantis ūkio eksministras dar labiau abejoja komisijos išvadomis ir “bausmėmis” dviem KTU profesoriams bei docentui.

Jautė politikų spaudimą

Komisija KTU buvo sudaryta po to, kai žiniasklaida pranešė, esą ūkio ministras V.Uspaskichas nėra 1993 m. neakivaizdiniu būdu įgijęs ekonomisto specialybės Maskvos Plechanovo liaudies ūkio akademijoje, kaip pats teigia. Nebaigus bakalauro studijų magistrantūroje studijuoti neleidžiama.

Reaguodamas į tai, KTU rektorius Ramutis Bansevičius birželio 20 d. sudarė komisiją V.Uspaskicho magistrantūros studijų aplinkybėms Ekonomikos ir vadybos fakultete (tuomet - Vadybos fakultete) išnagrinėti.

“Tirti nebuvo lengva, nes iš pradžių jautėme milžinišką spaudimą iš parlamentaro Algimanto Salamakino”, - prisipažino prof. R.Bansevičius.

Diplomo autentiškumo netyrė

KTU komisija nagrinėjo Darbo partijos lyderio studijų bylose esančius dokumentus, tuometinių universiteto ir Ekonomikos ir vadybos fakulteto vadovų bei dėstytojų paaiškinimus raštu ir žodžiu.

Komisijos išvadose teigiama, kad V.Uspaskichas 1997 m. balandžio 21 d. pateikė prašymą ir bendra tvarka buvo priimtas studijuoti Ekonomikos ir vadybos fakulteto ekonomikos studijų programą. Kartu su prašymu jis pateikė Maskvos Plechanovo liaudies ūkio akademijos baigimo diplomo ir išrašo iš studijų knygelės kopijas ir, programos koordinatoriaus prof. A.Sakalo teigimu, parodė jų originalus.

“Priėmimo komisija šių dokumentų autentiškumo netyrė, nes Švietimo ir mokslo ministerija tik 1999 m. nustatė tvarką, pagal kurią ne Lietuvoje aukštąjį išsimokslinimą įgijusius asmenis priimti į Lietuvos aukštąsias mokyklas leista tik gavus Studijų kokybės vertinimo centro leidimą”, - sakė KTU vadovas R.Bansevičius.

Konstatavo įvairius pažeidimus

Studijų auditorinius užsiėmimus, anot komisijos, V.Uspaskichas lankė nereguliariai, tačiau atliko savarankiško darbo užduotis, jas apgynė ir nustatyta tvarka išlaikė visus egzaminus.

Bet komisija pažymi, kad Ekonomikos ir vadybos fakulteto doc. Valentinas Navickas jo studijoms skyrė išskirtinį dėmesį. Todėl V.Navicko, kaip darbų vadovo, veikla verčia abejoti V.Uspaskicho darbų, ypač jų teorinės dalies, savarankiškumu. Teikdamas aukštosios mokyklos dėstytojui nebūdingas paslaugas, V.Navickas pažeidė KTU dėstytojų Etikos kodeksą.

Taip pat konstatuojama, kad prof. Vytautas Snieška nepakankamai kontroliavo, kaip jo vadovaujamos katedros magistrantai rengia tiriamuosius ir baigiamuosius darbus. Be to, būdamas egzaminų komisijų pirmininkas, jis padarė procedūrinių pažeidimų.

Įteikė atsistatydinimo pareiškimą

Komisijai nepavyko nustatyti, kas ir kada V.Uspaskichui įteikė magistro diplomą. Tuometiniai universiteto vadovai bei B.Neverauskas teigia, kad studijos vyko įprasta tvarka ir neigia žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad jie diplomą V.Uspaskichui nuvežė į Kėdainius ir ten jam įteikė miesto šventės metu. Šią informaciją žiniasklaidai pateikęs Seimo narys A.Salamakinas pripažino neturįs šią informaciją patvirtinančių duomenų.

Penktadienį posėdžiavusi KTU Profesinės etikos kolegija rekomendavo į nemalonią istoriją įsivėlusiems mokslininkams profesoriams B.Neverauskui, V.Snieškai bei docentui V.Navickui atsistatydinti iš užimamų pareigų.

Magistro diplomo iš V.Uspaskicho KTU vis dėlto nesirengia atimti. Tai gali įvykti tik tuo atveju, jei oficialiai būtų pripažinta, kad Plechanovo akademijos diplomas buvo netikras.

Vyriausybės prašymu tai kol kas ir aiškinasi Valstybės saugumo departamentas.

V.Uspaskichą nustebino išvados

Šiuo metu V.Uspaskichas yra išvykęs į Rusiją. Jis parodė nemažą susidomėjimą KTU komisijos išvadomis. “Nuo kada diplomo vadovo rodomas dėmesys studijoms yra blogybė?” - nusistebėjo V.Uspaskichas.

“Kai universitete gyniausi magistro diplomą, priešais mane sėdėjo dešimties profesorių komisija, bet tada kažkodėl niekas nesuabejojo mano darbu, - sakė V.Uspaskichas. - Belieka tik apgailestauti, jog mokslo įstaigos įsitraukia į politinius reikalus”.

Jis pridūrė, jog į KTU stojo savo noru, o mokslo įstaigai pristatytas Plechanovo akademijos diplomas, V.Uspaskicho žodžiais, “neabejotinai yra tikras”.

“Magistrantūroje per dvejus metus kruopščiai atlikau visas užduotis, o į magistro darbą įtraukiau netgi savo idėjas, kurios prieš tai buvo pritaikytos mažmeninėje prekyboje”, - aiškino V.Uspaskichas.

Gynimo komisija, V.Uspaskicho teigimu, netgi pasiūlė jam stoti į doktorantūrą.

Nutarė patausoti sveikatą

Iš dekano pareigų atsistatydinęs prof. B.Neverauskas “Kauno dienai” teigė šį žingsnį žengęs dėl pastarųjų savaičių įvykių. “Visiškai nieko nekaltinu ir tai yra mano asmeninis apsisprendimas, - sakė profesorius. - Tiesiog nenoriu anksčiau laiko “išvažiuoti į Karmėlavą”. Šiame miestelyje yra didžiausios Kauno rajone kapinės.

B.Neverauskas vis kartojo tausojantis savo sveikatą ir dar nori sulaukti pensijos. Į pensiją profesorius žada išeiti 2009 m. Jis kategoriškai atmetė prielaidas, jog skandalo metu buvo kaip nors šantažuojamas ir spaudžiamas pasitraukti iš dekano pareigų.

“Dekanu dirbau nuo 1992-ųjų ir iki šiol su universiteto vadovais bei darbuotojais puikiai sutariu. Tiesiog nuo šiol galvoju mokyti studentus, o administracinį darbą tegul dirba kiti”, - sakė prof. B.Neverauskas.

Jis tikino esąs “mažiausiai kaltas šiame didžiausiame skandale”.

KTU komisijos išvadose teigiama, jog atsistatydinimo prašymą iš dekano pareigų B.Neverauskas įteikė jausdamas atsakomybę už jo vadovaujamo fakulteto padarytą žalą universiteto įvaizdžiui.

Pataria būti apdairesniems

Paklaustas, kas labiausiai nukentėjo vadinamojoje Uspaskicho studijų istorijoje - buvęs parlamentaras ar universitetas, KTU rektorius R.Bansevičius tiesiogiai neatsakė.

“Stojančiųjų į KTU tikrai nesumažėjo, o mes tiesiog patekome tarp dviejų politinių ugnių, - teigė R.Bansevičius. - Bet nukentėjo ir pats V.Uspaskichas”.

“Ši istorija tik patvirtino, jog norėdami išvengti nereikalingų įtarimų, žinomi visuomenėje žmonės, stodami kur nors studijuoti, turėtų labai preciziškai laikytis nustatytų taisyklių”, - įsitikinęs griežtą nuosprendį mokslininkams paskelbusios KTU komisijos pirmininkas prof. Raimundas Šiaučiūnas.

Jis teigė, jog per visą laiką, kol vyko tyrimas, nei V.Uspaskichas, nei kiti politikai jam neskambino, todėl “jokio spaudimo iš šalies nebuvo”.

Minėtoje komisijoje nebuvo nė vieno nario, kuris 1997-1999 m. KTU vadovybėje užimtų aukštas pareigas. Todėl, pasak rektoriaus, komisijos išvados yra objektyvios.