Politinė vakarienė


2004-05-15
Stasys GUDAVIČIUS
Politinė vakarienė
Du dešinieji kandidatai į prezidentus tariasi, kaip bendradarbiauti artėjant rinkimams

Dešiniųjų kandidatai į prezidentus Valdas Adamkus ir Petras Auštrevičius žada bendradarbiauti ir neatmeta galimybių atsiimti savo kandidatūros kito naudai. Galutinis apsisprendimas šiuo klausimu galimas po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) apsispręs dėl nušalintojo Prezidento Rolando Pakso likimo.

Vakarieniavo prabangiame restorane

Ketvirtadienį vakare V.Adamkus ir P.Auštrevičius vakarieniavo Vilniaus “Stiklių” viešbutyje. Beveik dvi valandas užtrukusioje vakarienėje dalyvavo ir Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.

Tėvynės sąjunga anksčiau deklaravo savo paramą tiek vienam, tiek kitam kandidatui. Tačiau nuolat būdavo leidžiama suprasti, kad V.Adamkus “neturėtų pakenkti savo autoritetui” galimu pralaimėjimu Prezidento rinkimuose. Šią savaitę Tėvynės sąjungos prezidiumas patvirtino, kad partija remia abu dešiniuosius kandidatus, galutinį apsisprendimą atideda iki teismai paskelbs nutartis dėl R.Pakso kandidatavimo.

Apie vakarienės metu aptartas temas ir pasiektus susitarimus informacijos pateikiama itin mažai.

“Nuodugniai išanalizavome padėtį ir priėmėme bendrą išvadą, kad siekiame bendrų tikslų. Kartu su P.Auštrevičiumi ir anksčiau buvome vienoje komandoje ir dirbome kartu kuriant vakarietiškos demokratijos Lietuvą.

Kalbėjome apie tai, kad ši europietiškos gerovės Lietuva nepraloštų šiuose rinkimuose”, - sakė kadenciją baigęs Prezidentas V.Adamkus. Jis leido suprasti, kad savo pergalės atveju kviestų P.Auštrevičių dirbti valstybės vadovo komandoje. “Tarp manęs ir P.Auštrevičiaus nėra takoskyrų. Mes užtikrinome vienas kitą, kad dirbsime ir toliau kartu, koordinuosime savo veiksmus”, - teigė V.Adamkus.

Vėl kalbėsis gegužės pabaigoje

Neatmesta galimybė, kad V.Adamkus arba P.Auštrevičius atsiims savo kandidatūrą kito naudai. “Tokia teorinė galimybė yra”, - sakė V.Adamkus. Tačiau jis pabrėžė, kad apie tai susitikime nekalbėta: “Šis klausimas nebuvo aptartas”.

Kartu pripažįstama, kad pokalbio metu sutarta akylai stebėti besikeičiančią politinę situaciją ir pagal ją “pakreipti rinkimų strategiją”. Ką tai reikštų, V.Adamkus nedetalizavo. Daug kas gali priklausyti nuo to, ar KT leis kandidatuoti R.Paksui, balandį nušalintam nuo Prezidento pareigų apkaltos proceso tvarka. Antradienį Teismas pradės svarstyti šią bylą. Tikimasi, kad išvada bus paskelbta po kelių dienų.

Neoficialiomis žiniomis, kai kurie P.Auštrevičiaus rinkimų štabo nariai savo darbovietėse yra pasiėmę atostogų iki gegužės 24 dienos. Manoma, kad tądien arba diena vėliau įvyks dar vienas V.Adamkaus ir P.Auštrevičiaus susitikimas, kuriame gali būti priimti galutiniai sprendimai dėl dalyvavimo rinkimuose.

Atsiimti savo kandidatūrą iš Prezidento rinkimų lenktynių galima iki gegužės 29 dienos.

Visuomenės nuomonių apklausos rodo, kad V.Adamkus turi kur kas didesnes galimybes patekti į antrąjį turą nei P.Auštrevičius. Tačiau konservatoriai tiki, jog, V.Adamkui parėmus P.Auštrevičių, pastarojo galimybės laimėti rinkimus taip pat būtų nemažos.

Ragina neskaldyti dešiniųjų balsų

Politologas Lauras Bielinis “Kauno dienai” sakė, kad dviejų dešiniųjų kandidatų “buvimas kartu, tarimasis yra labai logiškas”. “Jeigu jie konfrontuotų tarpusavyje, kiekvienas jų iš principo prarastų labai didelę dalį dešiniųjų rinkėjų. Tokie rinkėjai tiesiog sutriktų ir nežinotų, ką daryti rinkimuose, o galbūt netgi išvis neitų į rinkimus, taip savotiškai protestuodami prieš nesusikalbėjimą”, - prognozavo politologas.

Jis įsitikinęs, kad V.Adamkus ir P.Auštrevičius “kalbėjo ir kalbėsis” apie galimą susitarimą pasitraukti vienam iš jų dar prieš pirmąjį rinkimų turą. “Kažkuris iš jų turėtų užleisti vietą stipresniam kandidatui. Tai būtų ir logiška, ir nuoseklu. Tai būtų tik į naudą, mobilizuojant dešiniųjų rinkėjų balsus”, - tvirtino L.Bielinis.

KT sprendimas dėl R.Pakso, politologo nuomone, turėtų būti vienas lemiamų veiksnių, V.Adamkui ir P.Auštrevičiui tariantis dėl dalyvavimo Prezidento rinkimuose. “Kad ir kokia būtų Teismo išvada, ji tikrai sustiprins vieno iš dviejų kandidatų pozicijas. Jeigu ji bus palanki R.Paksui, tuomet akivaizdu, kad į rinkimus eis V.Adamkus. Jeigu bus nepalanki, vertėtų gerai pagalvoti, ar nereikėtų leisti P.Auštrevičiaus”, - sakė L.Bielinis.

Tačiau apsisprendimas, anot politologo, turėtų priklausyti ir nuo naujausių sociologinių tyrimų, nuotaikų visuomenėje, “netgi nuo to, kaip jie susitars bendrauti ir bendradarbiauti prieš antrąjį turą ir po rinkimų, kurie dešiniesiems gali pasibaigti sėkmingai”.

Tėvynės sąjungoje - takoskyra

Tuo tarpu pirmalaikiuose Prezidento rinkimuose du kandidatus - Petrą Auštrevičių ir Valdą Adamkų remiančioje Tėvynės sąjungoje ryškėja takoskyra tarp P. Auštrevičiaus kandidatūros šalininkų ir tų, kurie mano, jog Tėvynės sąjungos parama šiam kandidatui tik stiprina Darbo partiją.

Seimo narės Irenos Degutienės vadovaujama Tėvynės sąjungos Krikščioniškųjų demokratų frakcija įteikė partijos prezidiumui ir tarybai pareiškimą, kuriame kritikuojamas P.Auštrevičiaus kandidatūros rėmimas.

Apie savo paramą P.Auštrevičiui yra paskelbusios dvi partijos - Tėvynės sąjunga ir jos dažnai kritikuojama Viktoro Uspaskicho vadovaujama Darbo partija.

Buvęs Tėvynės sąjungos pirmininkas Vytautas Landsbergis yra viešai pareiškęs, jog V.Uspaskicho parama P. Auštrevičiui esanti kenkėjiška.

Kaip teigiama Tėvynės sąjungos Krikščioniškųjų demokratų frakcijos valdybos pareiškime, ši frakcija nuogąstauja, kad konservatorių pozicija priešlaikiniuose Prezidento rinkimuose silpnina ir pačią partiją, ir valstybę.

Stiprina darbo partijos pozicijas?

Pasak pareiškimo, blogiausia tai, kad Tėvynės sąjungos parama P.Auštrevičiui vis labiau stiprina Darbo partijos pozicijas, bet nestiprina Tėvynės sąjungos programinių nuostatų vaidmens visuomenėje. Pareiškime cituojami bei neigiamai vertinami P.Auštrevičiaus žodžiai dėl esą bendrų Tėvynės sąjungos ir Darbo partijos vertybių.

“P.Auštrevičiaus įsitikinimu, Darbo partija yra valstybininkė, kuri šiuo aspektu nesiskiria nuo Tėvynės sąjungos. Ar tai reiškia, jog ir mūsų partijos vadovybė laikosi tokios pačios nuomonės kaip jos remiamas kandidatas? Ar tai reiškia, jog visi mūsų iki šiol skelbti programiniai dokumentai bei aiškiai formuluota pozicija Darbo partijos atžvilgiu radikaliai pasikeitė? Ar tikrai toks netiesioginis bendradarbiavimas su Darbo partija, jos - įteisinimas, kaip normalios europietiškos partijos, yra valstybės tvirtinimas?” - piktinasi pareiškimo autoriai.

Pasak jų, Tėvynės sąjunga turi aiškiai atsiriboti nuo Darbo partijos ir išsiaiškinti P.Auštrevičiaus galimybes padaryti tą patį.