Politinė brasta tarp kairės ir dešinės dar neatrasta


2006-06-09
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Politinė brasta tarp kairės ir dešinės dar neatrasta

Socialdemokratų ir konservatorių derybos dėl bendros koalicijos sudarymo - kol kas tik neryškus miražas

Užvakar po susitikimo Prezidentūroje sutartinai kalbėję, jog socialdemokratų ir konservatorių sąjunga būtina tam, kad Lietuvos gyventojai atgautų pasitikėjimą politika, šių partijų atstovai vakar, Prezidentui Valdui Adamkui išvykus į Azerbaidžaną, vėl nerado jėgų pradėti derybas.

Liberalcentristai rengiasi prisijungti

Užuot derėjęsi su konservatoriais, socialdemokratai vakar toliau plėtė vadinamąjį centro kairės bloką - Seime įvyko planuotas jų, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos frakcijos atstovų susitikimas su liberalcentristais. Po šio susitikimo buvo pranešta, kad trys bendradarbiavimo susitarimą anksčiau pasirašiusios frakcijos pritarė liberalcentristų siekiui prisijungti prie šio bloko.

“Sutarėme, kad reikėtų dar apsvarstyti kai kurias nuostatas ir sudarėme darbo grupę, kuri parengtų dokumentą dėl prisijungimo prie trijų frakcijų bendradarbiavimo susitarimo. Tikimės, kad kitos savaitės pradžioje toks dokumentas gali būti parengtas ir pasirašytas”, - sakė Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Juozas Olekas.

Liberalcentristai buvo pateikę keturis siūlymus, kuriais siūlo papildyti bendrą būsimos koalicinės Vyriausybės programą. Jie siūlo į programą įtraukti nuostatas dėl gyventojų pajamų mokesčio sumažinimo iki 20 proc., tiesioginių merų rinkimų įteisinimo, apskričių reformos, perduodant disponavimą žeme savivaldybėms, ir daugiabučių gyvenamųjų namų renovavimo.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos vadovas Algis Čaplikas po susitikimo sakė, kad dar “išaiškėjo tam tikri skirtingi požiūriai į mokesčių politiką, kuriuos reikia suderinti”.

Jeigu liberalcentristai prisijungs prie socialdemokratų suburto centro kairės bloko, tuomet jis jungs net 53 parlamentarus. Konservatorių blokas, į kurį dar įeina Naujosios sąjungos ir Liberalų sąjūdžio parlamentarai, turi 47 Seimo narių mandatus.

Lapas net nepadėtas ant stalo

Užvakar konservatoriai socialdemokratams iškėlė sąlygą, jog, norint derėtis dėl koalicijos, abi partijos turi nutraukti derybas su kitomis politinėmis jėgomis. Tačiau J.Olekas vakar sakė, kad socialdemokratų nevaržo joks susitarimas su konservatoriais, todėl jie tęsia konsultacijas ir derybas su įvairiomis Seimo frakcijomis.

“Su konservatoriais yra vienintelis susitarimas, kad bus pradėtos galimos derybos neturint jokių išankstinių nusistatymų. Tai tos derybos tikriausiai bus pradėtos, bet kol kas jokių kitokių susitarimų nėra”, - sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas.

“Kai susitiks socialdemokratų ir konservatorių derybininkai, paimsime baltą lapą ir kiekviena pusė išdėstys savo pageidavimus. Kol kas tas lapas dar nepadėtas ant stalo ir jis yra visiškai tuščias”, - pridūrė J.Olekas.

Parlamentarui priminus, jog Prezidentas pageidavo jau pirmadienį išvysti konkrečius socialdemokratų ir konservatorių susitarimus, tačiau kol kas derybos dar net nepradėtos, J.Olekas optimistiškai pareiškė: “Iki pirmadienio yra dar keliasdešimt valandų, šimtai minučių ir tūkstančiai sekundžių”.

Su “abonentu” nepakeliui

Konservatoriai priekaištauja socialdemokratams, kad šie vakar nerado laiko susitikti su jais ir viešai reiškia viltį, kad vis dėlto per savaitgalį derybininkams pavyks pasiekti pozityvių rezultatų.

“Aš tikiuosi, kad penktadienį ir sekmadienį mūsų numatyti pokalbiai su socialdemokratais duos galutinį pozityvų atsakymą”, - vakar sakė Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius.

Trečiadienį kėlęs socialdemokratams daugybę išankstinių sąlygų, vakar A.Kubilius kalbėjo daug nuosaikiau ir teigė nenorintis pakenkti “pasitikėjimo atmosferai”. Vis dėlto konservatorių lyderis leido suprasti, kad jis nemano, jog esmines proveržio permainas galėtų inicijuoti tie patys žmonės, kurie iki šiol buvo socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko vadovautos tryliktosios Vyriausybės nariai.

Tačiau viena konservatorių derybininkių, partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Degutienė vakar pagrasino, kad konservatoriai nutrauks dar net neprasidėjusias derybas su socialdemokratais, jeigu šie derėsis su liberalcentristais.

“Jei jau susitariame dėl ko einame, tai mums šiandien su Algio Čapliko vadovaujama Seimo liberalcentristų frakcija būtų viskas tvarkoje, bet jų partijos vadas yra “abonentas”. Su “abonentais”, juodosios buhalterijos dalyviais, jokiose derybose nebūsime”, - vakar pareiškė I.Degutienė.

Tiek socialdemokratai, tiek ir konservatoriai šiomis dienomis rengia ar planuoja surengti daug vidinių partinių susirinkimų, kuriuose šlifuoja ir grynina savo pozicijas. Vakar įvyko Socialdemokratų frakcijos ir partijos valdybos posėdis. Šeštadienį socialdemokratai pajūryje, Giruliuose, rengia partijos sąskrydį ir neeilinį tarybos posėdį. Konservatorių taryba rinksis sekmadienį.

Socialliberalai pasirengę atsitraukti

Kaip sakė J.Olekas, per vakar įvykusį Socialdemokratų frakcijos posėdį buvo išsakyta daug įvairių nuomonių. “Pirmenybę mes teikiame socialdemokratinei programai ir, kaip mūsų žmonėms dabar atrodo, ji geriau gali būti realizuota su centro kairės bloku. Tačiau svarstomi visi variantai: ir galimų derybų su tam tikromis išlygomis su konservatoriais, ir išankstinių rinkimų, ir darbo opozicijoje”.

Paklaustas, kokias išlygas turi galvoje kalbėdamas apie derybas su konservatoriais, frakcijos seniūnas atsakė: “Kad nebūtų programinių nuostolių, kad galėtume save toliau vadinti socialdemokratais”.

Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas vakar pareiškė, kad socialliberalai gali atsisakyti siekio dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, jeigu jų dalyvavimas taptų kliūtimi jos suformavimui. Socialdemokratai anksčiau neoficialiai yra pareiškę, kad nenorėtų matyti Naujosios sąjungos koalicijoje, kurią galbūt pavyktų suformuoti su konservatoriais. Tuo tarpu konservatoriai savo ruožtu koalicijoje nepageidauja “pilietininkų” ir liberalcentristų.

“Naujosios sąjungos lyderis A.Paulauskas pabrėžia, kad tuo atveju, jeigu Naujoji sąjunga kieno nors vertinama kaip kliūtis susitarti dėl bendro darbo - ji neturi pretenzijų dalyvauti formuojant valdančiąją daugumą”, - rašoma vakar išplatintame socialliberalų pareiškime.

“Mums svarbiausia, kad būtų suformuota nauja valdančioji koalicija ir ji iš esmės spręstų valstybei svarbius klausimus”, - pareiškime cituojamas A.Paulauskas.

“Darbiečių” pozicija vis dar neaiški

Jeigu Seimo “darbiečiai” prisijungtų prie socialdemokratų formuojamo bloko, jų mandatų skaičiaus pakaktų daugumai sudaryti, tačiau socialdemokratai jau ne kartą yra pasakę, kad neįsivaizduoja bendradarbiavimo su Darbo partijos frakcija, nebent su atskirais jos nariais, kurie perbėgtų pas juos ar kitas centro kairės bloko partijas.

Bendradarbiavimui su “darbiečiais” priešinasi ir nuo jų atskilę “pilietininkai”. Vakar ir A.Čaplikas informavo, kad liberalcentristų taryba yra uždraudusi partijos derybininkams tartis su “darbiečiais”. Galimybę dirbti kartu su Darbo partija kategoriškai atmeta ir kito bloko lyderiai konservatoriai.

Užribyje nuo visų derybų likusi gausiausia Seime Darbo partijos frakcija iki šiol nėra net paskelbusi savo pozicijos ar siekių. Iš pradžių ji ketino tai padaryti po trečiadienį planuoto partijos tarybos susirinkimo. Tačiau tarybos posėdis buvo atidėtas motyvuojant ta dingstimi, kad savo pozicijos dar nėra išdėstę visi partijos skyriai.

Vakar centrinėje partijos būstinėje Vilniuje rinkosi Darbo partijos prezidiumo nariai, kurie turėjo nustatyti naują tarybos posėdžio datą. Nuspręsta tarybos posėdį sušaukti kitos savaitės antradienį. Laikinoji partijos pirmininkė Loreta Graužinienė sakė, jog daugelis partijos skyrių tarybų jau surengė savo posėdžius, per kuriuos suformulavo savo nuomonę apie šiandienos politines aktualijas. Likusių skyrių tarybos posėdžiaus savaitgalį.

“Partijos pozicija bus pareikšta tik po partijos tarybos posėdžio. Reikia, kad skyriai savo nuomonę atsivežtų, pateiktų, visi išdiskutuotume”, - po prezidiumo posėdžio vakare sakė L.Graužinienė.

Paklausta, gal jau aišku, kokia vyraujanti pozicija vis dėlto formuojasi partijos skyriuose, laikinoji “darbiečių” vadovė atsakė, kad partijos vadovybė “sąmoningai iš anksto nuomonių nerenka”.