Politiko dingimas - policijos suplanuota operacija


2004-06-12
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Politiko dingimas - policijos suplanuota operacija
Pusbrolio nužudymą užsakęs įtariamasis sulaikytas po to, kai atsiskaitė su samdomu žudiku apsimetusiu pareigūnų žmogumi

Vakar sprogo politinis burbulas, jog su Liberalų demokratų partijos Kalvarijos skyriaus pirmininku Algirdu Geležiumi susidorota dėl jo kovingo charakterio. Ketvirtadienio vakare, kai visi televizijos kanalai pranešė apie šią sensaciją, buvo sulaikytas A.Geležiaus nužudymą užsakęs jo pusbrolis bei buvęs verslo partneris Algirdas Vasiliauskas. Prieš jo sulaikymą Kalvarijos policijai buvo pranešta, kad bergždžiai negaištų jėgų ir laiko dingusio politiko paieškoms: šis gyvas ir sveikas, o jo dingimas tebuvo nusikaltimo imitacija, kurios tikslas - išprovokuoti jau porą mėnesių stebimą įtariamąjį žengti lemtingą žingsnį.

Kriminalinė provokacija

Apie tai, kad planuojama nužudyti A.Geležių, Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiajai valdybai tapo žinoma balandžio viduryje. Nuspręsta be reikalo nerizikuoti ir užbėgti nusikaltimui už akių.

“Kad apsaugotume žmogaus gyvybę, organizavome nusikalstamos veikos imitavimo modelį”, - vakar “Kauno dienai” teigė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Pareigūnų žmogus sutiko padėti šį nusikaltimą rengusiam A.Geležiaus pusbroliui, apsimesdamas samdomu žudiku. Sutartis, “kilerio” iniciatyva, net įforminta dokumentais.

A.Vasiliauskas davė jam pinigų ir šaunamajam ginklui įsigyti. Artėjant prie kulminacijos, situaciją stebėję pareigūnai nusprendė įvykius pagreitinti.

Su sugalvoto spektaklio scenarijumi buvo supažindintas ir A.Geležius, ir jo žmona Vilija. Tačiau tai nuslėpta nuo Kalvarijos policijos. “Kad nenutekėtų informacija”, - taip šį slapukavimą komentavo V.Grigaravičius.

Scenarijus įvykdytas be priekaištų

Ketvirtadienio ryte V.Geležienė viską atliko griežtai pagal instrukciją. Netgi išspaudė ašarą prieš tariamon vyro nužudymo ar pagrobimo vieton atvykusius Kalvarijos policininkus. Pastarieji negalėjo likti abejingi jos nuolat kartojamam: “Turbūt Algirdo jau nebėra gyvo...”

Pasak V.Grigaravičiaus, A.Geležiaus mazda tyčia ištepliota krauju: “Reikėjo įtikinti nusikaltimo užsakovą, kad užsakymas įvykdytas”. Pareigūnų duomenimis, nužudymas turėjo atrodyti kaip politinė žmogžudystė arba kaip tragiška žūtis apiplėšimo metu.

Pirmieji ant šio kabliuko užkibę Kalvarijos teisėsaugininkai net iškvietė Marijampolės ugniagesius gelbėtojus, kurie kelias valandas bergždžiai naršė Jurgežerių ežero pakrantę.

“Kad tai - imitacija, mes supratome gana greitai, - vakar “Kauno dienai” tvirtino Kalvarijos policijos viršininkas Romualdas Kubilius. - Tačiau dar reikėjo išsiaiškinti, kokiu tikslu tai padaryta”. Pradėjus pernelyg uoliai ieškoti tiesos, gauta iš Vilniaus žinia, kad laikas sustoti. Norimas efektas jau buvo pasiektas: visos radijo stotys be paliovos pranešinėjo apie A.Geležiaus dingimą ir kraujo dėmes ant jo automobilio.

Pergudravo pats save

Žmogžudystės užsakovas A.Vasiliauskas sulaikytas po to, kai Marijampolėje atsiskaitė su “kileriu”. Tiesa, atėjęs pinigų už įvykdytą užsakymą, šis pasijuto apgautas. Už darbą A.Vasiliauskas jam žadėjo sumokėti du tūkstančius dolerių. Tačiau savavališkai iš jų buvo atskaitęs rengimosi nusikaltimui išlaidoms, tarp jų ir šešis šimtus litų, skirtų ginklo įsigijimui.

A.Vasiliauskas sulaikytas to paties ketvirtadienio vakare savo ūkyje Kalvarijos seniūnijos Brazavos kaime. Per tą vakarą surengtą apklausą Kalvarijos policijoje jis pripažino tik tai, kad turėjo su politikon patraukusiu pusbroliu konfliktų. Tačiau dar bandė dievagotis, kad nieko nežino apie rengtą jo nužudymą ir net pateikė nenuginčijamą alibi.

Vakar Vilniaus 1-asis apylinkės teismas leido suimti A.Vasiliauską dviem mėnesiams. Kriminalinės policijos biure tirta ir Kalvarijos policijoje pradėta bylos bus sujungtos į vieną.

Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, planuotas A.Geležiaus nužudymas buvo konflikto, kilusio dėl pinigų, pasekmė. 1991-1992-aisiais pusbroliai turėjo bendrą verslą, tačiau vėliau kažkuo nepasidalijo.

Keturiasdešimt trejų metų A.Vasiliauskas, kuriam pateiktas įtarimas dėl rengimosi įvykdyti nužudymą, jau teistas: sovietiniais laikais - už vagystę. Be to, baustas administracine tvarka už įvairią kontrabandą.

Antrą kartą gimęs A.Geležius, kol baigsis visa sumaištis, pareigūnų laikytas saugioje vietoje. Vakar jis turėjo grįžti į savo namus Kalvarijoje, kurios gyventojai per dvi dienas patyrė du šokus.