Platina kaustyta blusa


2007-03-24
Darius SĖLENIS
Platina kaustyta blusa

Miniatiūrų meistras iš Rusijos Vladimiras Aniskinas savo kūrinius atsisako parduoti net už šimtus tūkstančių litų

Jis dirba įsiklausydamas į savo širdies dūžius: plakimas - pauzė, akimirka iki kito dūžio - darbas. Pamatyti jo kūrinius reikia didinamosios lupos ar net mikroskopo. Vienam darbui jam prireikia pusmečio, miniatiūrinių instrumentų ir šimtą kartų didinančio mikroskopo.

Svajojo tapti juvelyru

“Mano akys vis dar puikios”, - juokiasi 33 metų fizikas-matematikas iš Novosibirsko Vladimiras Aniskinas. Meistras iš Rusijos išgarsėjo savo neįtikėtinomis miniatiūromis, kurios matomos padidinus tik dešimtis kartų. Pasaulyje tokius unikalius darbus kuria tik apie 10 žmonių.

1998 metais tuomet dar 24 metų jaunuolis Vladimiras, baigdamas universitetą, susidomėjo juvelyro darbu. Apsilankęs bibliotekoje jis nusprendė paieškoti knygos apie metalų apdirbimą, tačiau aptiko ir kitokią - “Nematomųjų šedevrų paslaptis”.

“Tai buvo knyga apie miniatiūrų meistrus, - prisiminė V.Aniskinas. - Jie pritrenkė. Nuo tos akimirkos mane apsėdo idėja padaryti kažką panašaus. Tuomet naiviai galvojau, kad kuo daugiau kartų didina mikroskopas, tuo lengviau dirbti. Tačiau yra priešingai: kuo daugiau jis didina, tuo mažesnis pjūvio gylis, koncentravimo atstumas, matymo plotas, apšvietimas”.

Ant grūdelio - 2027 raidės

Galų gale Vladimiras gavo vaikišką vienaakį mikroskopą, kuris apversdavo vaizdą, todėl raides rusas rašė iš dešinės į kairę. Tris mėnesius vyrukas mokėsi poliruoti ir rašyti raideles ant grūdų, o Naujųjų, 1999 metų proga, savo mamai jis parašė miniatiūrinį pasveikinimą.

“Vasarą gavau gerą binokulinį mikroskopą ir po intensyvių treniruočių ant ryžių grūdelių atlikau pirmąjį ekspozicinį darbą: ant grūdelio išraižiau 2027 raides, - šimtus kartų pasakotą debiutą prisiminė Vladimiras. - Pirmoje parodoje “Sibiro mugė” pristačiau tik tris darbus. Ant grūdelio išraižytas 2027 raides ir du užrašus ant plauko”.

Iš viso meistras pagamino apie 40 kūrinių: pusė jų nuolat eksponuojama Sankt Peterburge. Kauno įvairių tautų kultūros centre eksponuojama 20 V.Aniskino darbų. Tiesa, šį kartą į mūsų šalį autorius neatvyko. Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Palangoje anksčiau surengtą parodą pamatė daugiau nei 20 tūkstančių žmonių. Po to V.Aniskino darbai bus demonstruojami Panevėžyje, Rygoje, Taline, Stokholme.

Kartais lūžta

“Vagių bijome, tad darbus labai saugojame, jie - apdrausti, - įspūdingos draudimo pinigų sumos nenurodė Tarptautinio kultūros ir meno centro direktorė ir parodos organizatorė Viktorija Voronova. - Vladimiras Aniskinas nėra pardavęs nė vieno savo darbo. Nors solidūs verslininkai jam yra siūlę dešimtis tūkstančių eurų. Nepriima jis ir privačių užsakymų: kartą už vieną darbą jam buvo siūlyta 100 eurų. Meistro tikslas - parodos bei nuosavas muziejus”.

Rusų meistro darbus labai sunku transportuoti. Kartą vienas trapus darbas, kupranugarių karavanas žmogaus plauke, transportuojamas į parodą Sankt Peterburge lūžo.

Sudėtingiausias V.Aniskino darbas - ant riešuto kevalo padarytas inkrustuotas šachmatų stalelis su šešiomis figūromis. Staliukas pagamintas iš kelių sluoksnių, viršutinis - du kartus plonesnis nei žmogaus plaukas. Pusmetį trukęs darbas reikalavo daug kantrybės ir nervų: Vladimiras 2 staliukus sulaužė.

Kupranugaris gali pralįsti pro adatos skylutę

Kiti darbai: išgręžtas žmogaus plaukas, o viduje - iš dulkių padaryta rožė. Per mikroskopą galima perskaityti ant ryžio grūdelių išgraviruotą pasaką apie lapę. Ant vynuogių kauliuko pagamintos dvi taurelės ir vyno butelis, kuriame yra... vyno. Miniatiūrinė patranka, degiklis, parakas, sviediniai.

Biblijoje pasakyta, kad greičiau kupranugaris pralįs pro adatos skylutę nei turtingas pakils į dangų, todėl V.Aniskinas vienu savo darbu suteikė savotišką galimybę turtuoliams: adatos auselėje jis įtalpino 7 kupranugarius ir 2 palmes, o 8 kupranugarius - į 0,12 mm storio arklio plauką.

“Plauką reikėjo nuzulinti ir nupoliruoti net tik iš išorės, bet ir vidaus, o po to įtalpinti 0,08 mm dydžio kupranugarius”, - pragarišką, du mėnesius trukusį darbą prisiminė V.Aniskinas.

Smulkiausias darbas - ant aguonos grūdelio pagaminta 20 lėktuvų iš platinos. Ant aguonos grūdo pagamintas krokodilas Gena ir Kūlverstukas - mėgstamiausias novosibirskiečio darbas. Ryškių, kontrastingų spalvų darbas puikiai matosi net per stiklą. Per mikroskopą matosi, kad Gena švyti ne baltadante, bet platinine šypsena.

“Tai vienas iš sunkiausių darbų, nes jis - trimatis”, - aiškina autorius. Ant aguonos grūdelio iš stiklo pagamintos pakalnutės - jam brangiausias darbas.

Blusą išaugino katinas Kazimieras

“Darbus atlieku rankomis, - į vieną dažniausiai jo darbus pamačiusiems žmonėms iškylantį klausimą atsakė V.Aniskinas. Parodoje galima pamatyti ir miniatiūrinius Vladimiro darbo įrankius. - Naudojuosi 100 kartų didinančiu mikroskopu “MBS-9”, dvejomis ant delno telpančiomis savos gamybos staklytėmis. Dirbdamas instrumentus laikau pirštais, darbui trukdo širdies plakimas, todėl darau pauzes ir stengiuosi dirbti tarp dūžių”.

Daugelis smalsuolių klausinėja ir apie 60 mikronų dydžio platininėmis pasagomis pakaustytą blusą. Vieną milimetrą sudarytų 100 viena ant kitos sukrautų pasagų. Taip, ji tikra. Kaip parašyta miniatiūrinėmis raidėmis prie kūrinio, ją išaugino meistro katinas Kazimieras. Ji buvo nenužudyta, o amžinu miegu užmigdyta morfijumi.

Rusijoje yra legenda apie Tulos kairiarankę. Rusijos carui Aleksandrui I Tulos meistrai atvežė pagamintą metalinę blusą, kuri galėjo judėti ir šokinėti. Vieną dieną blusą sugedo. Meistrai iš Tulos ją ne tik pataisė, bet ir pakaustė. Carui buvo pasakyta, kad dabar tokios optikos nėra, bet kada nors ant vinių bus galima perskaityti meistro inicialus, o ant pasagų - meistro vardą ir pavardę.

Aleksandras I galėjo tik sapnuoti, kad Novosibirsko meistras tai pavers realybe.