Pirmosios damos diktuoja madas


2006-09-26
Violeta GUSTAITYTĖ
Pirmosios damos diktuoja madas

Žymiausioms pasaulio moterims - garsių dizainerių drabužiai

Istorikai teigia, kad mada kaip reiškinys atsirado 14-ajame amžiuje. Ji gimsta aukštuomenės sluoksniuose. Žmonės itin atidžiai stebi, ką dėvi karališkųjų šeimų nariai. Karalienių, grafienių, princesių drabužiai - ne tik mėgstama gyventojų pokalbių tema, bet ir vienas iš svarbių televizijos, spaudos objektų. Žmonės sako, kad karalienės - didžiausios puošeivos. Jos gali sau leisti puoštis aukštosios mados šedevrais.

Stilingiausios moterys

Pirmosios šalių damos visais laikais drabužius siuvosi pas garsius to meto dizainerius ir diktavo madas. 18-ajame amžiuje garsiosios prancūzės madam Rosė Bertin klientės buvo Prancūzijos, Ispanijos, Švedijos karalienės. 20-ajame amžiuje legendinės Koko Šanel kliente tarp kitų įžymybių buvo ir Monako kunigaikštienė Greisė.

Pirmoji JAV dama Žaklina Kenedi garsėjo elegancija. Jos stilių labai pamėgo daug įvairių visuomenės sluoksnių moterų. Žaklinos Kenedi išpopuliarinti paprasti, elegantiški kostiumėliai didelėmis sagomis, pirštinaitės, perlų karoliai ir masyvūs juodi akiniai tapo pamėgtomis stiliaus detalėmis.

Tragiškai žuvusi Velso princesė Diana buvo laikoma viena stilingiausių aukštuomenės moterų. Ji vilkėdavo žymių dizainerių sukurtas sukneles, kostiumėlius.

Princesės Dianos vestuvinės suknelės kopija aukcione Londone buvo parduota už 148 tūkstančius eurų. Dizainerė Elizabeta Emanuel dramblio kaulo spalvos šilkinę suknelę pasiuvo prieš pat Dianos vedybas su princu Čarlzu 1981 metų pabaigoje. Atsarginė vestuvinė suknelė buvo paruošta tam atvejui, jei pagrindinė susiteptų ar suplyštų.

Vertina karališkosios šeimos garderobą

Vienas seniausių tradicijų turinčios Didžiosios Britanijos gyventojai savo monarchus stebi labai atidžiai. Pagal karališkosios šeimos drabužius sprendžia, kokie mados vėjai pūs naująjį sezoną.

Žmonės ne tik aptarinėja svarbius monarchijos įvykius, kaip, pavyzdžiui, princo Čarlzo ir Kamilos Parker-Boulz vestuves, bet ir kuo per jungtuvių ceremoniją vilkėjo Kamila. Kornvalio hercogienės (toks titulas buvo suteiktas Kamilai) apdarai buvo įvertinti teigiamai: Kamila vilkėjo “Robinson Valentine” dizainerių sukurtą pilko šilko apsiaustą ir šifono suknią ir dėvėjo Filipo Terisio skrybėlaitę.

Įvairių formų originalias skrybėlaites mėgo ir Didžiosios Britanijos monarchė Elžbieta: ne vien dėl to, kad etiketas reikalavo jas dėvėti. Karalienė Motina buvo viena mylimiausių Didžiosios Britanijos monarchų šeimos atstovių. Būdama garbaus amžiaus ji aktyviai dalyvavo viešajame gyvenime.

Mados šou hipodrome

Anglijoje, Askoto hipodrome, vyksta žirgų lenktynės. Jų prestižinis renginys - Karališkasis Askotas. Čia negalima ateiti apsirengus ne pagal etiketą. Karališkojoje ložėje sėdi karališkosios šeimos nariai, žymūs žmonės stebi žirgų lenktynes.

Kartą princesė Diana į karališkąją ložę prasmuko į batelius įsispyrusi basnirčia. Tokio išsišokimo sau daugiau niekas neleidžia. Iš Karališkojo Askoto buvo išprašytas žymus dainininkas Rodas Stiuartas ir BBC filmavimo grupė, nes jų apranga neatitiko reikalavimų.

Vienas Karališkojo Askoto įvykių - vadinamoji “Damų diena”, vadinama mados šou hipodrome. Vyksta ne tik žirgų lenktynės, bet lyg ir neoficialios damų galvos apdangalų varžybos: kieno skrybėlaitė pati skoningiausia ir įdomiausia. Tam nemažai dėmesio skiria spauda: parodo labiausiai išskirtinius pirmųjų šalies damų apdangalus.

Rengiasi kviestiniam vakarui

Karališkųjų šeimų garderobai kartais tampa parodų eksponatais. Kensingtono dvare vykusioje parodoje “Karalienės darbiniai rūbai. Prisiminimai apie Jos Didenybės dalyvavimą 1945-1972 m. vykusiuose renginiuose” buvo demonstruojama dalis Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II garderobo. Rūbai atspindėjo įvairius monarchės veiklos aspektus.

Spalio viduryje į Lietuvą atvykstanti Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II sujudino ir mūsų šalies ponias. Besirengiančios dalyvauti karalienės Elžbietos II garbei skirtame kviestinių svečių vakare Lietuvos pirmosios damos pas žymius šalies dizainerius siūdinasi vakarines sukneles.

Pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė vakarinę suknelę užsisakė pas Juliją Žilėnienę. Dizainerės Ramunės Piekautaitės pasiūti suknelę kviestiniam vakarui prašė premjero Gedimino Kirkilo žmona Liudmila Kirkilienė.