Perpildyta kantrybės taurė žmones paskatino protestuoti


2007-03-02
Gediminas STANIŠAUSKAS
Perpildyta kantrybės taurė žmones paskatino protestuoti

Neteisėtai renkamas teritorijų priežiūros mokestis supykdė Dainavos mikrorajono gyventojus

Gyventojai stoja į kovą su Kauno valdžia, reikalaudami panaikinti neteisėtą teritorijų priežiūros mokestį. Dainavos bendruomenės centras, remiamas šimtų kauniečių, jau parengė kreipimąsi į naująją miesto Tarybą. Žmonės įsitikinę, kad už iki šiol neteisėtai surinktas lėšas Kauno miesto savivaldybė privalo daugiabučiams namams nemokamai parengti detaliuosius planus.

Sausakimšoje salėje trūko oro

Dar prieš kelias savaites Dainavos bendruomenės centras Kauno valdžią ir politikus kvietė į diskusiją, mokėti ar nemokėti gyventojams daugiabučių namų teritorijos priežiūros mokestį, jei prie namo nėra priskirtas sklypas. J.Urbšio vidurinės mokyklos salė lūžo nuo susirinkusiųjų. Apie 400 žmonių, tarp kurių buvo ir gyvenamųjų namų bendrijų pirmininkų, ir pavienių gyventojų, laukė valdžios paaiškinimų. Sausakimšoje salėje trūko gaivaus oro. Žmonės braukė prakaitą. Kai kurie nusivilko striukes.

“Mes norime žinoti, kodėl iš mūsų renkama neteisėta rinkliava, jei Savivaldybės dokumentuose nurodyta, kad iš 200 Dainavos mikrorajono namų, daugiau nei prie 150 namų nėra suformuoti sklypai”, - susirinkusiesiems sakė bendruomenės “Dainava” vadovė Daiva Valentaitė. Jos žodžiai buvo palydėti ovacijomis.

AB “City service” Kauno padalinio vadovas Tomas Augutavičius tikino, kad už teritorijų priežiūrą įmonė iš gyventojų renka lėšas, nes toks susitarimas yra įtvirtintas sutartyje su Savivaldybe.

Įmonei trūksta šlavėjų

Paaiškinti žmonėms susidariusią situaciją Savivaldybė atsiuntė Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus Administravimo poskyrio vedėją Algimantą Andriulevičių. Jis negalėjo atsakyti į visus kauniečiams rūpimus klausimus, parodydamas jau negaliojančias miesto tvarkymo taisykles, patvirtintas dar 1996 metais.

Kone komiškas buvo Savivaldybės įmonės “Panemunės būtų ūkis” atstovo paaiškinimas Savanorių prospekte gyvenančiam Pauliui Vasilavičiui, kuris klausė, kodėl gyventojai įpareigoti mokėti už teritorijos priežiūrą, jei namo prieigos netvarkomos nuo rudens. “Mums trūksta 50 proc. šlavėjų, o Kauno darbo birža jų neatsiunčia”, - sakė jis.

“Valdžia apgaudinėja žmones, todėl jūs teisingai darysite, jei nemokėsite neteisėtai renkamos rinkliavos”, - sakė Seimo narė Vilma Martinkaitienė. Ji vienintelė iš politikų dalyvavo susitikime, nors į diskusiją buvo kviečiami ir naujai išrinktos miesto Tarybos politikai. V.Martinkaitienė panašią diskusiją organizuos ir Šilainių mikrorajone.

Reikalauja teisingumo

Diskusijos pabaigoje buvo perskaityta rezoliucija, kurioje gyventojai išdėstė savo reikalavimus. Žmonės reikalauja, kad AB “City Service”, kuri administruoja daugiabučius namus Dainavos mikrorajone, gyventojams nepateiktų sąskaitų tol, kol prie namo įstatymų nustatyta tvarka nebus suformuotas sklypas. Jis turi būti įregistruotas valstybės įmonės “Registrų centras” registre.

Antruoju punktu žmonės reikalauja naujos Kauno miesto tarybos pačiame pirmame posėdyje apsvarstyti teritorijų priežiūros klausimą. Žmonės siūlo, kad už iki šiol neteisėtai surinktas lėšas už teritorijų priežiūrą Savivaldybė savo lėšomis parengtų detaliuosius planus. Vieno tokio dokumento parengimas kainuoja apie 10 tūkst. litų.

Daugiabučius namus administruojančios įmonės pripažįsta, kad gyventojai jau masiškai atsisako mokėti už teritorijų priežiūrą. Šis mokestis sudaro 6-15 litų per mėnesį.