Perėją sergsti grotos


2003-07-19
Perėją sergsti grotos
Požeminis Karaliaus Mindaugo prospekto takas uždarytas dėl netvarkos

Gal kas bandėte pereiti Karaliaus Mindaugo prospektą požemine perėja prie gaisrinės, I.Kanto - Nemuno gatvių sankryžoje? Pamėginkite, pažadu atrakciją!” - pasiūlė vienas “Kauno dienos” skaitytojas. Kaip paaiškėjo, tai - tikrai ne tušti žodžiai.

Draugiškas perspėjimas

Požeminė perėja po Karaliaus Mindaugo prospektu dabar iš abiejų pusių užtverta grotomis. Nulipus žemyn, priešais ant laiptų sėdėję ir alkoholiniais gėrimais vaišinęsi vyrai draugiškai perspėjo: “Na, neįmink, tik neįmink”. Kažkas, matyt, tikėjosi atlikti gamtinius reikalus, nuo praeivių žvilgsnių slėpdamasis perėjos gilumoje. Tačiau radęs grotomis užtvertą įėjimą, pridergė tiesiog prie jo.

Uždaryta nebe pirmi metai

Kauno miesto savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus miesto tvarkymo poskyrio vedėjas V.Knokneris patvirtino, kad perėja uždaryta dėl joje vyravusios netvarkos. “Atlikus tyrimus pastebėta, kad žmonės perėja nesinaudoja. Dažniau ji būdavo paversta tualetu ir girtavimo vieta”, - sakė pašnekovas. Vadovo teigimu, grotomis įėjimas užtvertas anksti pavasarį prieš 2-3 metus. Tačiau galima spėti, kad tai padaryta kur kas vėliau, nes ne taip jau ir seniai pačiam teko žingsniuoti šia požemine perėja. Jau tada krito į akis tai, kad požeminėje perėjoje po Karaliaus Mindaugo prospektu nedegė šviesos, joje nesimatė nė gyvos dvasios, tvyrojo ne patys maloniausi kvapai.

Kantrybės taurę perpildė gaisras

Pasak V.Knoknerio, užtverti perėją nuspręsta po komunalininkus pasiekusių gyventojų skundų. Nors per valandą, “stebėjimą” perėjoje atlikusių valytojų duomenimis, po Karaliaus Mindaugo prospektu pražingsniuodavo vos vienas žmogus arba nepasirodydavo niekas, kartais nesaugu būdavo vaikščioti jau šalia perėjos. Vasarą daug plačiau po aplinką pasklinda tunelio “aromatas”, o vakarais baisu eiti I.Kanto gatve, Karaliaus Mindaugo prospektu, nes nežinia, kas tuo metu tūno tunelyje ir kas kam gali šauti į galvą. Komunalininkų kantrybės taurę perpildė perėjos pagalbinėse patalpose prieš pat jos uždarymą sukeltas gaisras. Jau nekalbant apie išdaužytas lempas ir aprašinėtas tunelio sienas.

Uždarius perėją, pasak V.Knoknerio, nusiskundimų bei jokių blogų signalų iš ten nebeliko. “Jei krantinėje vėl atsirastų kokia gyventojų trauka, šalia stovėtų koks laivas-restoranas, tada gal...” - neatmetė galimybės vėl nuimti grotas pašnekovas.