Per penkerius metus įkvėpimas neišseko


2004-05-15
Daiva VALEVIČIENĖ
Per penkerius metus įkvėpimas neišseko

Kauniečių floristų rengiama “Įkvėpimo diena” kitais metais peraugs į kelių dienų festivalį  

“Įkvėpimo diena”, vienintelis floristikos meno atstovų improvizacijos renginys Centrinėje ir Rytų Europoje, jau tapo tradicine Kauno švente. Konkurso sąlygų nevaržomi floristikos meistrai kuria žiūrovų akivaizdoje, o kai kurie ir dosniai dalijasi savo meno paslaptimis. Šiemet itin atvira buvo latvė Agra Maulanė, M.Žilinsko galerijoje sukūrusi net 11 vestuvinių puokščių. Floristų akimis nepriekaištingi kūriniai, atitinkantys tikrų vestuvių, o ne šou dvasią, patiko ir publikai: jaunos merginos sakė, kad nedvejodamos išsirinktų jas savo gyvenimo svarbiajai dienai.  

Humoras tapo iššūkiu  

Agra Maulanė visą dieną buvo lipte aplipta žiūrovų, nes noriai komentavo savo veiksmus ir daug pasakojo apie gėles. “Kai Agra klausė, ką turėtų parodyti šiemet, pajuokavau: tris didelius kūrinius arba dešimt mažesnių. Kai pamačiau, kad ji išties ketina pateikti tiek daug darbų, paklausiau, ar ji nesuprato mano juokų. Agra atsakė, kad juokauti su ja reikia atsargiau, ji pratusi daryti tai, kas sutarta”, - juokiasi Marijus Gvildys, “Įkvėpimo dienų” sumanytojas ir renginio koordinatorius.

Vestuvių tema dirbo daug meistrų, vieni kūrė tikrą šou, demonstravo kompoziciją - suplyšusią širdį, kiti pasitenkino taikomosios paskirties puokštėmis. Brangios gėlės visai nebūtinos norint sukurti išskirtinį darbą. Štai vilnietė Danuta Barkovska nustebino lašo formos puokšte iš tulpių.  

Siekė paprastumo  

“Aš pats kasmet mėginu viską daryti kuo paprasčiau. Žiūrovas tuomet nespėlioja, kaip tai padaryta, o mato visumą ir gali ja grožėtis. Aš irgi netampu mados vergu, kuris kasmet lieka tuščiomis rankomis - tai kas buvo super, staiga tampa nuobodu. Vienoje savo kompozicijoje tūkstančiais mazgelių surišau paprasčiausias viksvas, o kitoje smulkesnėmis šakelėmis ir krapiniais bijūnais dekoravau stambias šakas. Tai antikinės floristikos metodika - augalai laiko vieni kitus, nėra sudėtingų tvirtinimo elementų, o žydintys augalai gali būti pakeisti kitais”, - džiaugiasi Marijus.

Jis, žinoma, neištvėrė neišbandęs ir naujausių technologijų - drauge su technikos mokslų daktaru pagamino kelis šimtus varinių amalo šakelių, supynė jas ir prikaišė violetinių gėlyčių. Kitame darbe sulydė natūralaus kamščio žaliavą į lėkštes ir jas sujungęs dekoravo augalais. “Man dabar labai patinka ekologinė maniera, toks darbas - be atliekų, kai kompozicija nepraranda vertės ir augalams sudžiūvus”, - sako Marijus.  

Patyrę meistrai ir būsimos žvaigždės  

Dauguma “Įkvėpimo dienų” dalyvių - nuolatiniai, todėl publika galėjo pratęsti dar pernai pradėtus ir nespėtus užbaigti pokalbius su žymiausiais Lietuvos floristikos meistrais. Kaip visuomet, žiūrovai negalėjo įspėti, iš ko savo kompoziciją interjerui kuria vilnietė Natalija Učvatova. Ji visuomet turi daugybę idėjų, kaip kitaip pateikti jau žinomas medžiagas, o stulbinanti atlikimo technika ir kruopštumas primena siuvinėjimą, nėrimą vąšeliu ir juvelyro darbą.

Yra ir naujų vardų. Į meistrų gildiją šiemet įšventinta pagrindinio “Žiemos puokštės” konkurso prizo laimėtoja Inga Šinkūnaitė, jauna Kaune kurianti floristė, daugeliui buvo malonus atradimas. Profesionalūs floristai jai pranašauja gražią ateitį.

Žvelgiant į Ingos sukurtas kompozicijas (langus, aprėmintus pilkomis samanomis ir apkaišytus egzotiško vijoklio žiedais, šaknimis ir gėlėmis dekoruotą stalelį, kurį galima serviruoti, iš medžio žievės padarytą eukaliptą sunku patikėti, kad tai ne vyriškos floristikos pavyzdžiai. Juos, beje, kaip ir kitus per “Įkvėpimo dieną” sukurtus darbus, dar galima pamatyti kavinėje “55 laipsniai” ir viešbučio “Kaunas” fojė. Norėdami, kad kauniečiai, negalėję pasigrožėti floristų menu šventėje, galėtų jų darbus išvysti, organizatoriai ėmėsi net dvi savaites prižiūrėti ir atnaujinti eksponuojamas įkvėpimo padiktuotas kompozicijas.

Penktoji “Įkvėpimo diena” jos rengėjams pasirodė peraugusi pati save. Paprastam smalsautojui reikėtų kiek pigesnės ir gal labiau pažintinės programos, profesionalams floristams įdomu glaudžiau pabendrauti tarpusavyje, o turtingas ar žymus šio meno gerbėjas nebenori grūstis minioje. Tad šventė bus ir kitais metais, tačiau jau kitokia.