Paslaugų kokybės gidas ligoniams


2006-09-13
Giedrė BUDVYTIENĖ
Paslaugų kokybės gidas ligoniams

Jaunų medikų iniciatyva siekiama padėti pacientams pasirinkti gydymo įstaigą ir net gydytoją

Susirgę Lietuvos gyventojai galės pasirinkti jiems tinkamiausią gydytoją, polikliniką ar ligoninę remdamiesi ne vien kaimynų pasakojimais ar gandais. Tai padaryti jiems padės rugpjūčio viduryje startavusi gydytojų ir gydymo įstaigų reitingavimo sistema. Ji pretenduoja pateikti objektyvų jų teikiamų paslaugų kokybės įvertinimą, paremtą pacientų ir specialistų nuomone. Ateityje bus vertinami ir statistiniai duomenys apie išgydytas, laiku diagnozuotas ligas, komplikacijas. Tuomet reitingai taps patikimesni, jais bus sunkiau manipuliuoti.

Pasigedo objektyvių vertinimo kriterijų

Rinktis gydytoją ar gydymo įstaigą daugeliui iš mūsų tenka dažnai: kai įkyri netvarka ir eilės didžiulėje valstybinėje poliklinikoje ar priešingai, nusivylus savo šeimos gydytoju ir ieškant kito, geresnio. Ką ir kalbėti, kai sunkiai susirgus reikia specialisto konsultacijos ir net operacijos. Tuomet ieškome geriausios ligoninės, talentingiausio chirurgo.

Tačiau iki šiol neegzistavo objektyvūs kriterijai, kurie būtų galėję padėti įvertinti gydytojo ar įstaigos teikiamų paslaugų kokybę. Tokiu atveju populiariausias kelias būdavo skambinti kokiam nors pažįstamam gydytojui ir teirautis jo patarimo. Arba pasikliauti draugų, bendradarbių nuomone. Kai kada pasirinkimą nulemia visuomenėje paplitusi, nors nebūtinai atitinkanti tikrovę nuomonė, kad viena įstaiga ar gydytojas yra labai geri, o kiti - prasti.

Gydytojas rezidentas Mindaugas Žiukas kartu su kitais kolegomis studentais medikais sukūrė interneto portalą “Pincetas.lt”, kuris jau veikia nuo rugpjūčio vidurio.

Jame galima rasti 300 gydymo įstaigų ir 500 gydytojų, dirbančių visoje Lietuvoje, reitingus. Ateityje jų skaičius dar labiau augs ir apims visą Lietuvą, ne tik didžiuosius miestus. Šiame interneto portale kaupiama ir statistiškai analizuojama informacija apie Lietuvos gydymo įstaigų ir gydytojų veiklą bei reputaciją.

“Nors dar nesu baigęs studijų, ne kartą sulaukiau pažįstamų, giminaičių skambučių, prašant patarti, kur geriau jiems gydytis. Tapo akivaizdu, kad tai problema. Pastebiu, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų ieško kokybiškų paslaugų, tačiau informacijos, viešumo šioje srityje dar labai trūksta”, - aiškina gydytojas rezidentas M.Žiukas, įstaigų ir gydytojų reitingavimo idėjos autorius ir projekto vadovas.

Jo įsitikinimu, rinkos dėsniai dar sunkiai skinasi kelią sveikatos paslaugų srityje. Lietuvoje sveikatos priežiūros kokybė priklauso labiau nuo asmeninės gydytojo ar įstaigos vadovo iniciatyvos, sąžiningumo, noro dirbti gerai, nei yra sveikatos sistemos prioritetas.

Remiasi keliais skirtingais reitingais

Pasak M.Žiuko, objektyvumą užtikrina tai, kad pateikiami keli reitingai. Pacientų reitingas atspindi, kaip atskirus specialistus, gydymo įstaigas vertina ligoniai. Gydytojai savo reitinge vertina skirtingas gydymo įstaigas. Personalo reitingas parodo konkrečioje gydymo įstaigoje dirbančių gydytojų įvertinimų vidurkį. Pagrindinis arba bendrasis reitingas sudaromas susumavus visų jų rezultatus.

“Pacientai gydytojų ar įstaigų darbą vertina kaip gerą pagal kriterijus, pavyzdžiui, kiek jiems skiriama laiko, ar yra eilės, ar gydytojas sugeba išklausyti ligonį, moka su juo bendrauti. Tuo tarpu medikai kolegas vertina pagal profesinę kompetenciją, patyrimą, profesionalumą. Šių vertinimų suma parodo, manau, gana tikslų vaizdą”, - tikina pašnekovas.

M.Žiuko teigimu, kitų metų pradžioje turėtų atsirasti dar vienas reitingas, paremtas metiniais statistiniais rodikliais, tokiais kaip, pavyzdžiui, kiek gydytojas ar gydymo įstaiga gydė ligonių, kokie buvo rezultatai, kiek pasitaikė komplikacijų, kiek atlikta operacijų ir pan. Tuomet medikų ir įstaigų įvertinimas dar labiau atitiks tikrovę, įsitikinęs portalo kūrėjas.

Sudarant reitingus buvo siekiama, kad apie gydymo įstaigas pasisakytų ligoniai. Portalo kūrėjų komandos nariai lankėsi Vilniaus ir Kauno apskričių ligoninėse, poliklinikose, privačiuose gydytojų kabinetuose ir klinikose, kur tiesiogiai apklausė čia besigydančius žmones.

Dabar sulaukiama vis daugiau vertinimų iš portalo lankytojų, gydytojų, ligonių ir gydymo įstaigų vadovų, nuo portalo veikimo pradžios, tai yra per kelias savaites, iš viso atkeliavo net 7 tūkst. įvertinimų, tačiau tai nebus vienintelis informacijos šaltinis. Projekto iniciatoriai patys lankysis įstaigose ir palaikys tiesioginį ryšį su jų pacientais bei gydytojais.

Saugikliai nuo galimų manipuliacijų

Šis ne pelno siekiantis projektas sulaukia įvairių vertinimų, tarp jų ir neigiamų. “Nuomonių yra įvairių ir iš ligonių, ir iš gydytojų pusės. Netrūksta nepasitikėjimo, ligoniai svarsto, kad vertindami kolegas gydytojai gali būti neobjektyvūs. Pastarieji taip pat nelinkę pasitikėti ligonių vertinimais. Tačiau mes laikomės tam tikrų metodologinių nuoseklumo, sąžiningumo principų, iš anksto nustatytų kriterijų”,- sako M.Žiukas.

Siekiant išvengti galimų manipuliacijų, kaip antai, jei dėkingas pacientas ar gydytojo giminaitis nuspręstų jį daug kartų įvertinti portale teigiamai, ar priešingai, kerštaudamas pateiktų daug neigiamų vienos ar kitos įstaigos vertinimų, imtasi tam tikrų saugumo priemonių. Yra specialūs kodai, be to, iš vieno kompiuterio neįmanoma išsiųsti daugiau kaip vieno vertinimo.

Reitingavimo sistemos kūrėjai, tarsi apsidrausdami nuo galimų paklaidų, atkreipia dėmesį, kad nedideli vertinimų svyravimai liudija: gydytojai ir įstaigos teikia beveik tokios pačios kokybės paslaugas. Esą tik tuomet, kai gydytojų reitingai skiriasi 20 proc., o įstaigų - 15 proc., jie turėtų nulemti pacientų pasirinkimą, perspėja M.Žiukas.

Portale įvertinta nemažai Kauno gydymo įstaigų ir medikų, daugiausiai dirbančių pirminėje sveikatos priežiūros grandyje. Kauno medicinos universiteto Kardiologijos klinika yra beveik pačiame reitingų lentelės viršuje, tarp geriausiųjų yra ir nemažai kitų universiteto klinikų bei skyrių.

Neblogai vertinami Krikščioniškieji bei P.Mažylio gimdymo namai, Centro (buvusioji Raudonojo Kryžiaus) klinikinė ligoninė. Tuo tarpu Kauno apskrities, miesto 2-oji klinikinė ligoninės negali pasigirti aukštu reitingu.

Tarp miesto pirminės sveikatos priežiūros įstaigų pirmauja Kaune veikiantis Panemunės šeimos sveikatos centras, aukštas pozicijas užima kitos privačios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, tokios kaip “Vita Longa”, “Corpus sanum”. Nuo jų ne tiek jau daug atsilieka didžiosios poliklinikos - Centro, Šančių vaikų. Dainavos, Šilainių, Kalniečių poliklinikos užima irgi neblogas pozicijas, nors jų pacientai dažnai skundžiasi didelėmis eilėmis, netvarka. Tad kyla abejonių, ar vertinimai tikrai pagrįsti.

Vieni giria, kiti peikia

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas skeptiškai vertina naująjį projektą: “Neaišku, kokie vertinimo kriterijai lemia, kad gydytojas ar įstaiga atsiduria vienoje ar kitoje pozicijoje. Nežinia, kiek pacientų apklausta ir pan. Be to, socialinės apklausos nepasižymi objektyvumu, jomis labai lengva manipuliuoti, suformuoti tokią nuomonę, kokią nori”.

L.Labanausko įsitikinimu, pacientų vertinime yra daug subjektyvumo, ypač kai kalbama apie šeimos gydytoją - jis atspindi tos dienos emocijas, o ne realią darbo kokybę. Jei gydytojas vertina kolegą be aiškių kriterijų, klausimyno, taip pat sunku tikėtis objektyvumo. “Bijau, kad reitingavimas gali tapti priemone vieniems apjuodinti kitus, o kai kuriems nepagrįstai girtis”, - svarsto pašnekovas. Jo teigimu, Gydytojų sąjunga taip pat svarstė galimybę reitinguoti įstaigas ir gydytojus, bet sumanymo atsisakė: bet kaip to daryti nenorėjo, o gerai pasirengti reikia laiko ir specialių žinių.

Pakaunės pirminės sveikatos priežiūros centro, vienijančio 7 ambulatorijas ir 6 medicinos punktus, reitingas yra vienas žemiausių. Centro direktorius Jonas Bielskis mano, kad tai galėjo lemti aptarnaujamų pacientų specifika: tarp jų nemažai vyresnio amžiaus, sergančių lėtinėmis ligomis žmonių. Jie ilgisi senų laikų, kai viskas buvo nemokama, dažnai viskuo nepatenkinti.

“Neteko girdėti, kad kas nors vykdė apklausą. Kyla klausimas, kiek pacientų joje dalyvavo, kokių. Tad abejoju, ar jų vertinimai atitinka tikrovę. Manau, kad toks reitingavimas remiantis neaišku kokiais duomenimis palieka pakankamai erdvės konkurentams, privačioms įstaigoms organizuoti destrukciją kovojant už pacientus”, - sako J.Bielskis.

Centro ligoninės direktorius Skirmantas Paukštys mano, kad iniciatyva reitinguoti įstaigas, gydytojus yra gera: “Viešumo, informacijos pacientams tikrai trūksta, todėl pritariu sumanymui. Tikiuosi, jis nevirs sąskaitų suvedinėjimu, asmeniškumais, kaip dažnai nutinka reiškiant nuomonę internetu”.

S.Paukštys įžvelgia problemą, kad didžioji sveikatos paslaugų vartotojų dalis - vyresniojo amžiaus, jie nepasižymi dideliu kompiuteriniu raštingumu, reitingai jiems bus sunkiau prieinami. Kita vertus, ir gydytojams, ir įstaigoms naudinga žinoti, ką apie juos galvoja ligoniai ir kolegos, net ir neigiamas vertinimas nieko blogo - privers pasitempti, konkuruoti.

“Tai, kad vertinimai skelbiami internete, viešoje erdvėje, labai gerai. Gyventojams trūksta objektyvios informacijos, kai reikia apsispręsti, kurią gydymo įstaigą, juolab gydytoją pasirinkti, likti valdiškoje ar rinktis privačią”, - aiškina Dainavos poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius. Nežinojimas - viena priežasčių, dėl kurios gydymo įstaigoms pavyksta vienoms iš kitų pervilioti pacientus. Deja, ne visi paskubėję išeiti lieka patenkinti.