Paslaugos jaunimui - po paslapties šydu


2004-04-24
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Paslaugos jaunimui - po paslapties šydu

Pedagogai piktinasi ketinimu mokyti vaikus nuo dešimties metų lytinio švietimo abėcėlės, o medikai tam pritaria  

Kauno rajono savivaldybė - viena iš šešių, kuriai pasiūlyta dalyvauti bendrame Jungtinių Tautų ir Sveikatos apsaugos ministerijos projekte “Jaunimui palankios paslaugos Lietuvoje”. Dėl šio sumanymo sulaukta prieštaringos kai kurių Tarybos narių reakcijos - manoma, jog projektu bandoma moksleiviams primesti privalomą lytinį švietimą.  

Arkivyskupas projektui nepritaria  

“Mes, rajono Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai, sužinoję šį faktą, buvome nustebinti. Su mumis nederindami Savivaldybės vadovai pasirašė sutartį, kuri mums kelia daug abejonių, - sakė komiteto pirmininkė, Garliavos J.Lukšos gimnazijos mokytoja Asta Sederevičiūtė. - Manome, jog šiuo projektu nereikėtų žavėtis, nes ne visi jo tikslai garsiai įvardijami”. Tarybos narės teigimu, koordinacinė projekto įgyvendinimo grupė Savivaldybėje irgi sudaryta be minėto komiteto žinios. Pašnekovė mano, jog tai, kad vaikams jau nuo dešimties metų bus brukamas seksualinis švietimas, gali pažeisti jų teises.

“Mūsų komitetas rekomendavo sustabdyti šio projekto vykdymą, išplėsti komisiją, kuri nuspręstų, kokiose institucijose ir kaip būtų galima jį įgyvendinti. O gal išvis vertėtų jo atsisakyti, - teigė A.Sederevičiūtė. - Labiausiai nenorėtume, jog abejotinos paslaugos moksleiviams būtų pradėtos teikti mokyklose”.

Kauno rajono merui Leonardui Gineikai nepritarimo laišką atsiuntė ir Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, ragindamas stabdyti šio projekto įgyvendinimą rajone. “Tėvams atimama teisė spręsti, reikia ar nereikia jų vaikui lytinio švietimo ir, jei reikia, koks tas švietimas turi būti, - rašoma laiške. - Šis sumanymas yra susijęs su dideliais pavojais mūsų jaunajai kartai”. Arkivyskupo teigimu, politikai turėtų aiškiai suvokti, kuo skiriasi sąvokos “švietimas” ir “ugdymas” ir nepriimti įstatymų bei įsipareigojimų, leidžiančių eksperimentuoti su vaikais. Pasak arkivyskupo, visuomenę stengiamasi apgauti, nes programų pavadinimai gana nekalti, viskas įslaptinta. Informacija esą nepateikiama arba, jei pateikiama, tik dalinė. 

Bijoma perlenkti lazdą  

Pareiškimą dėl kėsinimosi pažeisti konstitucinę tėvų teisę auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus Moterų konservatorių bendruomenės vardu išplatino jos pirmininkė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. “Kadangi projektas numato taikyti metodiką “bendraamžiai - bendraamžiams”, pagrįstai kyla klausimas: ar “saugaus sekso” įgūdžių tobulinimas yra ta sritis, kurioje patirtimi turi dalytis dešimtmečiai su dešimtmečiais, nežinant jų tėvams arba įstatyminių institucijų atstovams?” - teigiama pareiškime.

Moteris konservatores piktina tai, jog prie “jaunimui palankių paslaugų” projekto sumanytojai priskiria nemokamą prezervatyvų ir metadono bei švirkštų narkomanams dalijimą, nuvežant šias priemones į vietas, kur renkasi jaunimas. Paslaugas numatyta teikti konfidencialiai, t.y. nežinant vaikų tėvams, globėjams, mokytojams.

Projektą Lietuvoje įgyvendina Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Jame pakviestos dalyvauti Vilniaus ir Alytaus miestų, Akmenės, Kauno, Utenos rajonų ir Druskininkų savivaldybės. Pasak projekto sumanytojų, norima stiprinti jaunimo sveikatą “vystant jaunimui palankias sąlygas ir akcentuojant psichikos sveikatą, narkotikų vartojimo mažinimą, nesaugų seksą, ŽIV/AIDS, lytiniu keliu plintančių ligų prevenciją tarp jaunų žmonių ir ypač pažeidžiamose jaunų žmonių grupėse”.

Išplėstiniame Kauno rajono tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje gerokai susikryžiavo Tarybos narių ir posėdžio svečių - medikų, mokslininkų - nuomonės. Teigta, jog kol kas neaišku, koks bus šio projekto veikimo “mechanizmas” - siekiant kilnių tikslų galima perlenkti lazdą ir, užuot padėjus paaugliams, padaryti meškos paslaugą. Posėdžio dalyviams buvo parodyti iš AIDS centro gauti mokomieji filmukai apie lytinį švietimą, kurie išprovokavo daugelį dominantį klausimą: ar jie bus rodomi mokykloje? Į tai pasitarimo dalyviai kol kas negalėjo atsakyti.  

Skirta 11 tūkstančių litų  

Pasak Savivaldybės mero pavaduotojos Nijolės Kliučienės, sutartis su Valstybine sveikatos priežiūros tarnyba buvo sudaryta rugpjūčio mėnesį. “Kol kas jokių įsipareigojimų nesame prisiėmę, tik renkame duomenis apie projekte galinčias dalyvauti rajono įstaigas, - sakė N.Kliučienė. - Tai ir nevyriausybinės jaunimo organizacijos, gydymo bei švietimo įstaigos, teisėsaugos institucijos. Sulaukę siūlymo bendradarbiauti niekada neatsisakome, dirbdami su jaunimu turime nemažą patirtį. Nieko smerktino šioje programoje nematome. Norėtume, jog jaunimui ketinamos teikti paslaugos duotų naudos - užkirstų kelią narkotikų plitimui, nesaugiam seksui, būtų atliekamas prevencinis darbas tarp rizikos grupės paauglių”.

Mero pavaduotojos teigimu, bus daroma tik tai, kas įteisinta nacionaliniu lygiu. Šiam projektui įgyvendinti Savivaldybei skirta 11 tūkst. litų. Iki metų pabaigos, sakė N.Kliučienė, ketinama parengti priemonių planą, kuriam turėtų pritarti Savivaldybės taryba.

Rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Audronė Urbonienė teigė, jog jokios prievartos mokykloje diegiant žinias lytinio švietimo tema nebus - tai bus daroma laisvanoriškai. “Manome, jog kuo daugiau moksleiviai apie tai žinos, tuo bus geriau”, - teigė vedėja, dar negalėjusi pasakyti, kaip konkrečiai jaunimui “palankios paslaugos” bus teikiamos mokykloje.

Leidybos ir informacijos centro “Už gyvybę” direktorė Birutė Obelenienė įsitikinusi, jog projektas turi komercinį atspalvį: jį įgyvendinus, esą tiesiogiai pasitarnautume kontraceptinių priemonių, prezervatyvų ir abortų bizniui. Tai, kad vaikams jau nuo 10 metų bus suteikiama visiška laisvė apsispręsti dėl “seksualinės patirties, malonumo ir seksualinės orientacijos” ir kad iš šio proceso visiškai išeliminuojami tėvai, pasak pašnekovės, byloja apie nelabai humaniškus šios programos tikslus.  

Daug triukšmo dėl nieko?  

Mero potvarkiu sudarytai projekto įgyvendinimo darbo grupei vadovaujantis rajono Savivaldybės gydytojas Romualdas Žekas nemano, jog bus pažeidžiamos tėvų ir vaikų teisės. “Sukelta daug triukšmo dėl krentančio kopūsto lapo, - sakė gydytojas. - Negalim kaip stručiai įkišti galvas į smėlį ir galvoti, jog jaunimui šios problemos neaktualios. Viskas bus kontroliuojama. Nesirengiam siūlyti moksleiviams priverstinių lytinio švietimo programų. Projektas, apimsiantis vaikus nuo 10 iki 24 metų, nebus specialiai skirtas mokykloms - jaunimui palankias paslaugas, be mokytojų, teiks ir medikai, socialiniai darbuotojai, policijos pareigūnai, psichologai. Tai bus daroma gydymo įstaigose, įvairiuose jaunimo užimtumo centruose. Juos reikėtų kurti, nes rajone jų labai trūksta”.

Pagrindiniai jaunimui palankių sveikatos paslaugų komponentai, kaip teigiama projekte, yra keli. Tai bendroji bei reprodukcinė sveikata, savanoriškas konfidencialus konsultavimas ir testavimas, gebėjimas įveikti seksualinę prievartą, psichinės sveikatos paslaugos, žalingi įpročiai, informavimas ir konsultavimas įvairiais klausimais. “Darbo užteks visiems, projekto įgyvendinimo būdai gali būti įvairūs”, - sakė gydytojas.