Parodų gidas


2003-07-26
Parodų gidas
Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijoje (M.Valančiaus g. 21) iki rugpjūčio 12 d. veiks Virginijos Aleknaitės tekstilės ir tapybos paroda

Tai naujosios Tekstilininkų ir dailininkų sąjungos gildijos narės Virginijos Aleknaitės kūrybinis prisistatymas. Tačiau ši viduriniosios kartos menininkė jau seniai turi savitą kūrybos stilių, ženklinamą ypatingos siuvinėjimo technikos.

Parodoje eksponuojama V.Aleknaitės tapyba ir autoriniai rūbai. Palaidinės ir suknelės siuvinėtos senuoju indišku būdu: virvelė arba siūlas prisiuvami prie medžiagos, nepaliekant nė vieno “laisvo” tarpelio. Iškilus siuvinėtas paviršius masina pačiupinėti faktūrą ir spalvas. Siuvinėti lopinėliai yra tarsi line įstrigę egzotiški inkliuzai.

V.Aleknaitės siuvinėjimai atrodo kaip “tiršta” tapyba, o tapyba - kaip siuvinėjimai ar aplikacijos. Tapybos darbeliuose atsikartoja atėjusios iš tekstilės formos, motyvai ir spalvos.

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Keramikos muziejuje (Rotušės a. 15) ketvirtadienį atidaryta ir iki rugsėjo 14 d. veiks keramikų grupės “Mes” simpoziumo kūrinių paroda

Labai patogu laisvalaikiu sudarinėjančiam žinyną “Kas yra kas Kauno keramikoje”. Vienoje parodoje - 21 autorius. Visa dailininkų amžiaus ir kūrybos stilių paletė.

“Vasaros pradžioje trūko žalumos, todėl šio, jau šeštojo, keramikų grupės “Mes” simpoziumo tema - “Žaliam žaisme”, - aiškino renginio kuratorė, menotyrininkė Rūta Purvinaitė. Dailininkai, pakviesti improvizuoti žaliosios gyvybės amžinumo, ekologine tema, elgėsi visaip. Vieni iš molio lipdė tradicinius puodus ir vazas, puošė juos medžio gabalėliais ar senoviniais raštais. Kiti nuklydo į modernesnes lankas: ant molio daigino golfo lauko pievelę ar pasėtuose paežerės žalumynuose apgyvendino drugelių plantaciją (kurią, beje, “leido” ištrypti moliniams civilizacijos batams).

Be miesto valdžios finansinės pagalbos surengtas, pusantro mėnesio vykęs simpoziumas žavi keramikų entuziazmu neužsidaryti vien savo dirbtuvėse, o pabandyti kartu generuoti naujas Kauno keramikos idėjas.

Po parodas kartu su jumis vaikščiojo Žilvinė PETRAUSKAITĖ