Pakruojį pašiurpinusius žudikus demaskavo Kauno kriminalistas


2004-02-14
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Pakruojį pašiurpinusius žudikus demaskavo Kauno kriminalistas

Policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus įsakymu už sunkaus nusikaltimo išaiškinimą 2-ojo laipsnio pasižymėjimo ženklu “Angelas sargas” apdovanotas Kauno Panemunės policijos komisariato kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjas Šarūnas Žąsytis.

Operatyvinė informacija, gauta iš Panemunės policijos komisariato, padėjo surasti tikruosius pensininkės iš Pakruojo rajono žudikus. Iki tol įtarimo šešėlis dėl šio nusikaltimo krito ant nužudytosios sūnaus: Pakruojo rajono apylinkės teismas buvo leidęs suimti jį dešimčiai dienų. 33-ejų metų S.S. buvo paleistas tik po motinos laidotuvių, į kurias buvo atlydėtas policijos konvojaus, - atėjus žiniai iš Kauno, kas tikrieji žudikai. “Jeigu ne ši informacija, mes turbūt ir nebūtume atskleidę šio nusikaltimo”, - “Kauno dienai” patvirtino 75-erių metų E.S. nužudymo aplinkybes tirianti Pakruojo kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėja Rūta Sausienė.

Į E.S. namus Pakruojo rajono Guostagalio kaime žudikai įsibrovė naktį iš sausio 3-iosios į 4-ąją. Tai buvo keturi specialiai nusikaltimo tikslais į šiuos kraštus atvykę kauniečiai, keli iš kurių vos gruodį anksčiau laiko buvo išleisti iš įkalinimo vietos. E.S. namą, kurio viename kambaryje įrengta maisto prekių bei alkoholinių gėrimų parduotuvė, jiems nurodė tokie patys vietiniai draugai iš šio rajono, su kuriais taip pat susipažino už grotų.

Šiandien įtariamieji pensininkės nužudymu teigia neketinę nieko žudyti: į pensininkės namus, kuriuose ji gyveno dviese su minėtu sūnumi, jie įsiveržė apiplėšimo tikslais. Įsibrovėliai buvo apsvaigę: neatmetama prielaida, kad ir nuo narkotikų. Nuo triukšmo pabudusi namo savininkė buvo nudurta peiliu. Žudikai pateko į namą išdaužę pensininkės kambario langą, tačiau jos lavonas aptiktas parduotuvės patalpoje, iki kurios ji sužeista dar sugebėjo ateiti ir sukniubo: sužeidimo metu buvo pažeistas moters plautis.

Pirmiausiai įtarimo šešėlis krito ant nužudytosios sūnaus, kuris nusikaltimo metu buvo namuose ir pats, nubėgęs pas kaimynus, iškvietė policiją. Išgirdęs triukšmą, jis motinai į pagalbą neatėjo. Ši aplinkybė bei tai, kad motina buvo įsirengusi savo kambaryje nuo girtaujančio sūnaus grotuotas duris, ir padarė jį pagrindiniu įtariamuoju.

Tikrieji E.S. žudikai buvo sulaikyti po kelių dienų Kaune. Kartu su jais - ir minėti du Pakruojo rajono gyventojai. Pensininkės nužudymu bei parduotuvės apiplėšimu įtariami šeši kauniečiai. Vyriausiajam iš jų - dvidešimt septyneri. Nepaisant jauno amžiaus, visi - jau ne kartą teisti už plėšimus bei vagystes. Neatmetama prielaida, kad pensininkės nužudymu pasibaigęs jų desantas į Pakruojo rajoną - ne pirma išvyka po Lietuvą panašiais tikslais. Kauno policija padėjo kolegoms iš Pakruojo rajono išsiaiškinti ir tai, kad pakeliui į E.S. namus tą vakarą jie Pakruojyje dar apiplėšė merginą: atėmė iš jos mobiliojo ryšio telefoną.