Pagrobimo byloje - šešėlinio verslo interesai


2003-11-29
Lina NAVICKAITĖ
Pagrobimo byloje - šešėlinio verslo interesai

Prieš teismą stojo Kauno verslininkus pagrobę ir šantažavę asmenys

Kauno apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byloje, kurioje trys “daškinių” grupuotei priskiriami asmenys kaltinami atėmę laisvę vienai Kauno verslininkų šeimai ir siekę sukompromituoti dar vieną verslo atstovą bei Seimo narį.

Reikalavo pinigų

Šių metų balandžio 25-osios vakarą prekybos centre “Maxima” prie kauniečių Saido bei Daivos Zokų priėjo keli vyriškiai, kurie iš verslu užsiimančio vyro pareikalavo pinigų. Po ne itin malonaus pokalbio parduotuvėje, sutuoktiniai mėgino sprukti taksi automobiliu, tačiau užpuolikai juos per prievartą įsodino į aikštelėje stovėjusį “VW Passat” ir nugabeno į garažą Karmėlavoje. Čia Zokai buvo mušami, o po kelių valandų trukusios egzekucijos S.Zokas pasirašė du paskolos raštelius 52 tūkst. litų sumai.

Be to, kaunietis buvo priverstas į diktofoną perskaityti jo pažįstamą verslininką Edvardą Leonavičių bei parlamentarą Kęstutį Kuzmicką kompromituojantį tekstą. Jis turėjo pasakyti, jog E.Leonavičius per K.Kuzmicką gaudavo narkotinius medikamentus, kuriuos S.Zokas gabendavo parduoti į Skandinaviją. Užpuolikai jį taip pat privertė pasakyti, jog E.Leonavičius sukčiaudamas įsigijo prabangų automobilį ir liko skolingas žmonėms iš Tauragės.

Išgavę iš verslininko parašą, įrašą bei pasisavinę jo prabangų 10 tūkst. litų vertės laikrodį ir mobiliojo ryšio telefoną, nusikaltėliai jo šeimą parvežė į Kauną ir prigrasino nepranešti policijai, o kuo greičiau sumokėti pinigus.

Kaltinimus neigia

Apie užpuolimą jau rytojaus dieną S.Zokas pranešė E.Leonavičiui. Abu verslininkai pagalbos kreipėsi į Policijos departamento pareigūnus.

Netrukus įtarimai šiuo nusikaltimu buvo pareikšti 37 metų Edmundui Bilinskui, nužudytojo Remigijaus Daškevičiaus uošviui, bei dar dviem Tauragės nusikalstamo pasaulio atstovams: 38 metų Remigijui Bertašiui ir 25 metų Remigijui Bendikui. Tyrimo metu nustatyta, jog abu tauragiškiai dalyvavo pagrobiant kauniečius, o tolesnių įvykių scenarijų kūrė bei kompromituojančius tekstus diktavo E.Bilinskas. Įtariama, jog prie nusikaltimo įvykdymo prisidėjo ir dar keli asmenys, tarp jų - Darius Smaleckas, kuris už narkotikų platinimą nuteistas Norvegijoje, todėl byla jo atžvilgiu išskirta į atskirą tyrimą. Jau pirmajame posėdyje visi trys teisiamieji kratėsi jiems iškeltų kaltinimų ir tvirtino nieko bendro neturį su pagrobimo istorija. E.Bilinskas teigė minėtą dieną šventęs žmonos gimtadienį Trakuose, o pavakarę grįžęs į Kauną, pratęsė iškilmes su kaimynais.

Tauragiškiai neslėpė lankęsi “Maximoje” ir susitikę su Zokais, tačiau jokios prievartos prieš juos nenaudoję.

Nepalankus asmuo

Vakarykščiame teismo posėdyje liudijęs verslininkas E.Leonavičius buvo įsitikinęs, jog S.Zoko pagrobimas yra tiesiogiai susijęs su juo bei jo vykdoma veikla.

“Esu rakštis nusikalstamam pasauliui”, - teigė E.Leonavičius ir užsiminė turįs surinkęs nemažai informacijos apie nusikalstamų struktūrų atstovus bei jų narkotikų verslą, tad šie siekia jį sukompromituoti.

“Jie tyčia pasirinko mano pažįstamą asmenį, kuris buvo teistas, tad tikėjosi, kad jis nesikreips į policiją”, - aiškino E.Leonavičius.

Iš trijų teisiamųjų jis pažinojo E.Bilinską, kaip kaunietį, bei R.Bertašių, kurį kartą buvo atsivežęs S.Zokas.

E.Leonavičiaus parodymus palydėjo E.Bilinsko pastabos, esą verslininko veikla ir yra tikriausias mafijos pavyzdys.

E.Leonavičius vadovauja savo įkurtai viešajai įstaigai “Socius Sanus” bei yra vienos saugos firmos savininkas. Teisme jis kelis kartus pakartojo teisėtomis priemonėmis renkantis informaciją apie nusikalstamo pasaulio atstovus bei kovojantis su narkotikų platintojais.