P.Vileišio aikštę atiduoda futbolui


2008-04-15
P.Vileišio aikštę atiduoda futbolui

Lietuvos futbolo federacija nori plėsti Kauno futbolo akademijos veiklą, todėl P.Vileišio aikštėje siekia išnuomoti daugiau teritorijos. Tam pritaria ir miesto vadovai.

Kurs nacionalinę akademiją

Prieš šešerius metus išnuomotame sklype Aušros gatvėje, istorinėje P.Vileišio aikštėje, Lietuvos futbolo federacija (LFF) pastatė uždarą maniežą, įrengė vieną normalaus dydžio ir dvi mažesnes treniruočių aikštes.

Vėliau pristatytame maniežo priestate įsikūrė Kauno futbolo akademija, pretenduojanti būti nacionalinė. Aikštėse treniruojasi ne tik profesionalūs futbolininkai, bet ir mėgėjai. Futbolo manieže treniruojasi ir lengvaatlečiai.

„Norime, kad į maniežą atvykę svečiai jaustųsi patogiai, tačiau trūksta automobilių stovėjimo aikštelių. Futbolo akademijai reikia daugiau mažesnių aikštelių, ypač vaikų treniruotėms“, – aiškino vakar savivaldybėje lankęsis LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

Jis sakė, kad vaizdą gadina purvynai ir netvarka šalia esančioje teritorijoje – sklype Aukštaičių g. 51. „Sklypas yra P.Vileišio aikštėje. Jis patenka į kultūros vertybių apsaugos zoną ir turėtų būti deramai saugomas. Tačiau tinkamai neprižiūrima net skulptūra „Dainų šventė“. LFF norėtų čia įrengti aikštelių, sutvarkyti aplinką. Kaune veikianti futbolo akademija tuomet taptų nacionalinė“, – teigė L.Varanavičius.

Kaune treniruojasi apie 60 didžiausias perspektyvas turinčių jaunųjų šalies futbolininkų.

Paveldo sargai neprieštarauja

Prašymą išnuomoti sklypą svarstė Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegija. Politikai pasiūlė Kauno apskrities viršininko administracijai išnuomoti sklypą P.Vileišio aikštėje.

Apskrities vadovai nesiryžo tai padaryti. LFF atstovai šiuo klausimu bendravo su buvusiu apskrities viršininko pavaduotoju Virginijumi Vizbaru, kuris įsivėlė į kyšininkavimo skandalą. „Apskritis dabar labai atsargiai elgiasi su žeme“, – pastebėjo L.Varanavičius.

Kauno meras Andrius Kupčinskas mano, kad miesto taryba turėtų pritarti, kad sklypas būtų išnuomotas LFF.

„Tai – abipusiškai naudingas sprendimas, nes LFF ne tik įrengtų daugiau aikštelių, bet ir sutvarkytų aplinką. Tačiau sprendimą dėl nuomos vis tiek turės priimti apskritis“, – pažymėjo meras.

Lietuvos kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėja Irena Vaškelienė teigė nematanti kliūčių, kad P.Vileišio aikštėje būtų įrengta daugiau futbolo aikštelių.

„Tai nėra memorialas, kuriame nieko negalima daryti. Svarbu, kad būtų laikomasi prieš keletą metų patvirtinto detaliojo plano ir neišdygtų naujų statinių. Nematau priežasčių, dėl ko čia nebūtų galima žaisti futbolo“, – aiškino I.Vaškelienė.

Stadionui ieškos koncesininko

LFF norėtų įrengti aikšteles ir Neries krantinėje, tačiau šioje vietoje procesai stringa dėl žemės savininkų pretenzijų.

Kauno vadovas A.Kupčinskas vakar užsiminė, kad ketinama skelbti S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadiono valdymo koncesijos konkursą.

Anksčiau FBK „Kaunas“ ir „Ūkio bankas“ pageidavo ilgam laikui šeimininkauti stadione ir žadėjo jį rekonstruoti, tačiau miesto valdžia nepritarė tokiems ketinimams.

„Mus domina įvairios galimybės sutvarkyti stadioną, kad nebūtų gėda jame priimti svečius. Domėsimės koncesijos galimybe. Galbūt, sujungus privačias ir savivaldybės iniciatyvas, kitaip į stadiono sutvarkymą žiūrėtų ir Vyriausybė“, – svarstė L.Varanavičius.