Nuskendo laikytas neskęstančiu


2005-07-16
Nuskendo laikytas neskęstančiu

Viešuosius ir privačius interesus supainiojęs Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas atsisveikino su pareigomis

Premjeras Algirdas Brazauskas vakar atleido iš pareigų Kūno kultūros ir sporto departamento vadovą Vytą Nėnių, kuris šią savaitę pripažintas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

Prašymą atleisti iš darbo parašė pats

Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, V.Nėnius vakar po pokalbio su Ministru Pirmininku parašė prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų. Premjeras šį pareiškimą patenkino.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketvirtadienį nustatė, kad vadovaudamas Kūno kultūros ir sporto departamentui bei nenusišalinęs priimant sprendimą skirti lėšų jo paties vadovaujamai “Žalgirio” sporto draugijai, V.Nėnius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Tyrė tarnybinės etikos sargai

Ištirti, ar V.Nėnius nėra įsivėlęs į viešųjų ir privačių interesų konfliktą, VTEK paprašė premjeras A.Brazauskas.

“Premjeras, įvertinęs Valstybės kontrolės išvadas, kuriose buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad departamento direktorius yra keleto įvairių organizacijų narys ir vadovas, kreipėsi į mus. Valstybės kontrolei kilo įtarimų, ar negali čia būti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimo”, - žurnalistams pasakojo VTEK pirmininkas Algirdas Meškauskas.

Pats V.Nėnius VTEK komisiją tikino, kad įvairiose organizacijose dirba visuomeniniais pagrindais ir atlyginimo už tai negauna.

Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius yra atskaitingas Vyriausybei.

Kūno kultūros ir sporto departamento veiklos ir finansinį auditą atlikusi Valstybės kontrolė nustatė, kad būdamas departamento vadovu V.Nėnius tuo pačiu metu buvo dar šešių sporto organizacijų ir kitų įmonių vadovas arba steigėjas.

Skyrė lėšų savo vadovaujamai draugijai

Valstybės kontrolė nustatė, kad pernai, būdamas departamento vadovu, V.Nėnius įvairioms sporto organizacijoms papildomai skyrė 90 tūkst. litų, iš jų “Žalgirio” sporto draugijai - 27 tūkst. litų.

Anot etikos sargų, V.Nėnius, būdamas Lietuvos sporto draugijos “Žalgiris” prezidentu, nenusišalindamas ir dalyvaudamas priimant sprendimus dėl lėšų šiai draugijai skyrimo pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje reikalavimus.

V.Nėnius teisinosi negalėjęs nepasirašyti įsakymo skirti departamento pinigų savo vadovaujamai organizacijai: “Turiu pasirašyti tokį įsakymą, kaip ir visoms 106 sporto organizacijoms. Su “Žalgirio” draugija aš jau nuo 1987 metų neturiu jokių darbo santykių, esu ten tik visuomeniniais pagrindais”.

Sėdėjo ant kelių kėdžių

Per tyrimą taip pat paaiškėjo, kad V.Nėnius yra bendros Lietuvos ir Vokietijos įmonės “Baltic-auto” valdybos pirmininkas. Be to, jis esąs savo vardu pavadintos įmonės savininkas, Lietuvos ir Vokietijos bendros įmonės “Pharm-tech-Vilnius” steigėjas, sporto klubo “Viltis XXI” bei Lietuvos sporto federacijų sąjungos labdaros ir paramos fondo valdybų pirmininkas.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą tokia veikla yra nesuderinama su valstybės tarnautojo pareigomis. Pats departamento vadovas tikino, kad su bendrove “Baltic-auto” jo niekas nesieja jau nuo 1993 metų, jo individuali įmonė esą iš viso nevykdo jokios veiklos, o su kitomis minėtomis jis esą neturįs nieko bendra.

BNS, KD inf.