Nupirktos Žemųjų Šančių kareivinės


2004-10-21
Gediminas STANIŠAUSKAS
Nupirktos Žemųjų Šančių kareivinės

Prie apgriuvusių kareivinių suformavus žemės sklypus, dėl jų ėmė varžytis pirkėjai, o pastatų kaina šoktelėjo kelis kartus

Valstybės turto fondas (VTF) aukcione pardavė keletą metų nesėkmingai bandytas privatizuoti Kauno tvirtovės kompleksui priklausančias buvusias kareivines. Jų kaina netikėtai pakilo net kelis kartus.

A.Juozapavičiaus prospekte 3,24 tūkst. kvadratinių metrų dviaukščio mūrinio pastato su 0,569 hektaro žemės sklypu pradinė pardavimo kaina nuo 98 tūkst. litų šoktelėjo iki 499,999 tūkst. litų. Pats pastatas nuo 13 tūkst. litų pabrango iki 66,3 tūkst. Lt. Aukcione dalyvavo 10 fizinių ir juridinių asmenų, laimėjo juridinis asmuo.

“Kareivinės pardavinėjamos nuo 1999 m., tačiau kol prie privatizuojamo objekto nebuvo suformuoti žemės sklypai, pirkėjų nebuvo ir aukcionai neįvykdavo. Šis aukcionas buvo jau aštuntas”, - sakė VTF Rinkodaros skyriaus viršininkė Jolanta Varapnickaitė-Mažylienė.

Per septynis iki šiol vykusius aukcionus pirkėjų nebuvo atsiradę.

Kitų kareivinių A.Juozapavičiaus prospekte - dviejų aukštų apgriuvęs pastatas ir 0,655 ha žemės sklypas paduotas už 676,329 tūkst. Lt. Pradinė pardavimo kaina siekė 110 tūkst. Lt.

VTF neskelbia, kas konkrečiai įsigijo buvusias kareivines, kol nepasirašyta jų pirkimo-pardavimo sutartis. Manoma, jog sutartis VTF patvirtins ne anksčiau kaip spalio 28 d.

Apgriuvusių kareivinių atstatymo darbus pirkėjai privalės pradėti praėjus ne daugiau kaip keturiems mėnesiams nuo sutarčių įteisinimo.

Parengtus projektus pirkėjai privalės suderinti su Kultūros vertybių apsaugos departamentu (KVAD). Projektus gali rengti tik KVAD atestuoti architektai. “Vienas pirkėjų jau teiravosi pirminės informacijos, tačiau iš jo laukiame oficialaus rašto, ką norima su vienu pastatų daryti”, - sakė KVAD Kauno teritorinio padalinio vyresnysis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas.

KVAD reikalauja, kad per atstatymo darbus nepakistų kareivinių pastato tūris. “Viduje galimi įvairūs sprendimai, o suderinus, matyt, bus leidžiama įstatyti ir plastikinius langų paketus, stoge - stoglangius”, - mano L.Tarbūnas.

Lapkričio 5 d. VTF ketina parduoti dar vienas kareivines A.Juozapavičiaus prospekte - 3,286 tūkst. kv. m ploto dviejų aukštų pastatą ir 0,69 ha žemės sklypą. Pradinė pardavimo kaina - 117 tūkst. Lt. Dvi kareivines, taip pat priklausančias Kauno tvirtovės pirmojo karinio miestelio kompleksui, po Naujųjų metų žada parduoti ir Kauno miesto savivaldybė. Prie pastatų jau baigiami formuoti sklypai.