Nuo rytojaus kelsimės valanda anksčiau


2007-03-24
Nuo rytojaus kelsimės valanda anksčiau

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Lietuvoje įvedamas vasaros laikas. Trečią valandą nakties rodyklę reikės pasukti viena valanda pirmyn. Vasaros laikas įvedamas septyniems mėnesiams, iki spalio paskutinio sekmadienio. Visa tai tam, kad būtų galima efektyviau išnaudoti dienos šviesą.

Bent valanda prieš ir po, kai bus pasuktos laikrodžių rodyklės, Kauno oro uoste skrydžių nenumatyta, todėl keleiviams jokių nepatogumų ar galimos painiavos neturėtų iškilti. Autobusų, išvykstančių iš Kauno autobusų stoties, tvarkaraščiai taip pat nebus keičiami. Svarbu, kad patys keleiviai nepamirštų pasukti laikrodžių ir nepavėluotų į norimą reisą.

“Lietuvos geležinkeliai” informavo, kad keleiviniai traukiniai, būsiantys kelyje pereinamuoju laikotarpiu, atvyks viena valanda vėliau, negu nurodyta tvarkaraštyje, ir stos visose numatytose stotelėse. Visi traukiniai iki ir po laikrodžio rodyklės pasukimo važiuos tvarkaraštyje nurodytu laiku.

Šiemet Europos Komisija Europos Parlamentui, Tarybai ir Ekonomikos bei socialinių reikalų komitetui turės pateikti ataskaitą apie vasaros laiko įvedimo poveikį įvairioms ūkio šakoms. Ataskaita bus rengiama pagal ES valstybių pateiktą informaciją ir jų pareikštą požiūrį dėl vasaros laiko susitarimų.

Pirmą kartą vasaros laikas pasiūlytas 1907 metais D.Britanijoje, bet tuomet jis nesulaukė šios šalies vyriausybės dėmesio. Teigiama, kad šia idėja pirmoji susidomėjo Vokietija Pirmojo pasaulinio karo metu. Vėliau vasaros laikas buvo įvestas ir Jungtinėje Karalystėje. Kituose šaltiniuose minima, kad pirmieji vasaros laiką įsivedė būtent britai.

JAV vasaros laiką iš pradžių buvo įsivedusi tik vieniems metams, tačiau vėliau vėl prie jo grįžo per Antrąjį pasaulinį karą rezervams taupyti.

Vasaros laikas taikomas visose ES valstybėse, išskyrus Islandiją, daugelyje JAV ir Meksikos valstijų, beveik visoje Kanadoje, Australijoje, kitose šalyse.

KD inf.