Nesumokėjus įmokų individuali veikla gali tapti nuostolinga


2006-04-06
Nesumokėjus įmokų individuali veikla gali tapti nuostolinga

Nuo 2004 m. sausio 1 d. visi savarankiškai dirbantys asmenys, tarp jų ir individualia veikla pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą besiverčiantys asmenys, išskyrus dirbančiuosius pagal verslo liudijimus, privalomai draudžiami ir pagrindinei, ir papildomai pensijos dalims.

“Nors įstatymas įsibėgėjo, tačiau atvejai, kai individualia veikla besiverčiantys asmenys įsiskolina “Sodrai” - dažni”, - sako “Sodros” Kauno skyriaus draudėjų ir apdraustųjų skyriaus vedėja Aliutė Meškuotienė.

Pasak jos, nesusipratimų pasitaiko dėl to, kad kai kurie asmenys individualia veikla pradėjo verstis 2003 m., kai įmokų “Sodrai” nereikėjo mokėti. 2004 m. sausio 1 d., pasikeitus Socialinio draudimo įstatymui, individualia veikla besiverčiantiems asmenims atsirado prievolė draustis pagrindinei ir papildomai pensijos dalims.

Tačiau dauguma draudėjų, nepaisydami įstatymo ar nesusipažinę su juo, nemoka įmokų arba draudžiasi tik bazinei pensijai. Gavę raginimo laišką atsiskaityti su “Sodros” biudžetu, nustemba, jog yra skolingi. Kita klaida - kai kurie draudėjai mano, jog nevykdant veiklos nereikia mokėti ir mokesčių. Bet šiuo atveju įmokų nereikėtų mokėti tik tada, jei veikla įstatymiškai būtų nutraukta (išregistruota mokesčių mokėtojų registre).

Taigi, jei verčiatės individualia veikla, privalote mokėti socialinio draudimo įmokas ir pagrindinei, ir papildomai pensijos dalims.

Įmokas bazinei pensijai privalu mokėti kartą per ketvirtį ir ne vėliau kaip iki to ketvirčio paskutinio mėnesio 15 dienos. Pvz., už 2006 m. II ketvirtį reikia atsiskaityti iki birželio 15 d. (15-oji - paskutinė įmokų mokėjimo diena). Įmokos dydis - 50 proc. bazinės pensijos (šiuo metu bazinė pensija - 200 Lt).

Prievolė mokėti įmokas papildomai pensijos daliai atsiranda tada, kai pajamų metinė suma, apskaičiuota įstatymo nustatyta tvarka, yra lygi 12 minimalių mėnesių atlyginimų sumai arba didesnė (šiuo metu MMA - 550 Lt). VSD įmokas papildomai pensijos daliai galima mokėti avansu, tokiais pat terminais ir periodiškumu, kurie nustatyti mokant įmokas pagrindinei pensijos daliai, tačiau už metus VSD įmokos turi būti sumokėtos ne vėliau kaip iki metinės pajamų (pelno) mokesčio deklaracijos pateikimo Mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos. Įmokos dydis - 15 proc. nuo pačių asmenų pasirinktos ir socialiniam draudimui deklaruojamos pajamų sumos, bet ne mažesnės nei 12 MMA.

Individualia veikla besiverčiantys asmenys VSD įmokų gali nemokėti (tas laikotarpis nebus įskaitytas į valstybinio socialinio draudimo stažą) tik tuo atveju, kai jų pajamų metinė suma yra mažesnė už 12 MMA, ir šie asmenys:

- gauna socialinio draudimo senatvės ar socialinio draudimo invalidumo pensiją, paskirtą pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą;

- gauna šalpos pensiją ar kompensaciją, išskyrus šalpos našlaičių pensiją, paskirtą pagal Valstybinių šalpos išmokų įstatymą;

- gauna su socialinio draudimo santykiais susijusią (socialinio draudimo) senatvės ar invalidumo pensiją iš Europos Sąjungos valstybės narės, taip pat iš šalies, su kuria Lietuva yra sudariusi tarptautinę sutartį dėl socialinės apsaugos taikymo;

- yra laisvės atėmimo vietose arba jiems Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka teismo nuosprendžiu yra paskirtos priverčiamosios stacionarinio stebėjimo medicinos priemonės ar auklėjamojo poveikio priemonės specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose;

- yra įregistravę likviduojamos individualios įmonės ar ūkinės bendrijos statusą Juridinių asmenų registre, o visi įmonės ar ūkinės bendrijos darbuotojai atleisti iš darbo;

- privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu pagal Lietuvos Respublikos įstatymus (tarkim, dirba pagal darbo sutartį);

- turi būtinąjį valstybinio socialinio draudimo stažą valstybinio socialinio draudimo senatvės pensijai gauti pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą.

Įsidėmėtina, kad asmuo įmokų gali nemokėti tik tada, kai atitinka abi įstatyme numatytas sąlygas: metinė pajamų suma yra mažesnė už 12 MMA ir asmuo atitinka nors vieną atleidimo nuo socialinio draudimo įmokų mokėjimo kriterijų: yra socialinio draudimo pensininkas, dirba pagal darbo sutartį, turi 30-ies metų socialinio draudimo stažą ir t. t. Pvz., individualia veikla besiverčiantis asmuo yra socialinio draudimo pensininkas. Atrodytų, kad jam nereikia mokėti įmokų. Tačiau jei jo pajamų metinė suma viršija 12 MMA, jis privalo mokėti socialinio draudimo įmokas bazinei ir papildomai pensijos dalims.

Atkreipiame dėmesį: jei savarankiškai dirbantys asmenys veiklą vykdė ne visus mokestinius metus, pajamų metinė suma yra proporcinga veiklos vykdymo laikotarpiui. Tarkim, jei asmuo individualią veiklą užregistravo 2005 m. liepos 19 d., tai pajamų metinė suma skaičiuojama nuo liepos 19 d.

Daugelis draudėjų įsiskolinimą “Sodrai” motyvuoja nežinojimu. Tačiau, švelniai tariant, tai netiesa, nes kiekvienas asmuo, įregistravęs mokesčio mokėtojo registre įmonę ar individualią veiklą, tampa ir “Sodros” klientu. “Sodra”, gavusi duomenis iš Mokesčių inspekcijos, asmeniui suteikia draudėjo kodą ir siunčia laišką, kuriame yra išdėstyta socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarka. Įmokos socialiniam draudimui skaičiuojamos nuo tos dienos, kuri įrašyta prašymo įregistruoti veiklą mokesčio mokėtojų registre, grafoje “veiklos vykdymo pradžia”. Jei asmuo negauna laiško iš “Sodros”, vadinasi, neteisingai nurodytas adresas. Teisingą adresą būtina pranešti “Sodrai”. Jei įmokos nesumokėtos už praėjusį laikotarpį, patartina atsiskaityti kuo greičiau, nes kiekviena diena didina skolą, kadangi skaičiuojami delspinigiai.

Einamuosius mokesčius - 50 proc. bazinės pensijos dydžio įmokas - reikia mokėti kas ketvirtį, su įmokomis papildomai pensijos daliai - 15 proc. nuo deklaruojamos pajamų sumos - reikia atsiskaityti iki gegužės 1 d. Įsidėmėtina: jei metinė pajamų suma yra lygi ar didesnė nei 12 MMA, asmuo privalo mokėti socialinio draudimo įmokas bazinei ir papildomai pensijos dalims. Jei pajamų metinė suma yra mažesnė kaip 12 MMA, tačiau asmuo neatitinka kitų atleidimo nuo socialinio draudimo įmokų kriterijų, jis privalo mokėti socialinio draudimo įmokas bazinei pensijai.

Pasak Draudėjų ir apdraustųjų skyriaus vedėjos A.Meškuotienės, teisingai apskaičiuotos ir laiku sumokėtos socialinio draudimo įmokos apsaugo draudėją nuo papildomų rūpesčių ir skolų, o nesumokėtos įmokos ar neišregistruota veikla didina skolą. Žmogus patenka aklavietėn: didėjančių skolų neišgali apmokėti, nes jo verslas neduoda pajamų, o užsiimti kitu verslu jis negali, nes dėl skolų kita veikla neregistruojama. Kiekvienu atveju vedėja rekomenduoja kreiptis į “Sodrą”. Telefonai pasiteirauti: 395234, 395236.