Neaiškios kilmės vištiena bus naikinama


2005-11-19
Daiva VALEVIČIENĖ
Neaiškios kilmės vištiena bus naikinama

Aleksote, buvusioje mėsos kombinato teritorijoje, aptiktas nelegalus paukštienos išpjaustymo “cechelis”

Beveik tona dalimis supjaustytos vištienos vakar sukėlė ant kojų ne tik ekonominės policijos pareigūnus, bet ir Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus. Į Europą atkeliavus paukščių gripo grėsmei, rūpi jau ne tik tai, ar paukštiena apdorojama higieniškai. Svarbiausia - iš kur ji?

Dirbo slapta

Mėsos kombinatui priklausiusiuose pastatuose dabar yra daug firmų firmelių. Veiklą jau nutraukusios paukštienos apdorojimo įmonės patalpose tvyrantis kvapas neabejotinai liudija, kad vištienos čia būta. Sandėlyje - dėžės su vištų gabalėliais. Pirkėjas nenutuoktų, kokiomis sąlygomis - vos ne sterilioje Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančioje skerdykloje ar štai tokiame “cechelyje” - vištos pjaustytos.

“Mėsa buvo išpjaustoma koridoriuje tiesiai ant grindų, pažeidžiant temperatūrinį režimą”, - sako Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Albinas Liaudanskas.

Ričardas Strukovas buvo aptiktas pjaustant paukštieną patalpose, kurios nebeatitinka mėsos apdorojimo cechams keliamų reikalavimų.

Kiek laiko jis tai darė, iš kur gaudavo vištieną, aiškinasi ekonominės policijos pareigūnai bei Maisto ir veterinarijos tarnyba.

Etiketės su firmos vardu

Ant plastmasinių dėžių, į kurias buvo sudėta vištiena, užklijuotose etiketėse buvo nurodyta Europos prospekte įsikūrusi įmonė “Aivida”. Ši firma per savaitę iš Lenkijos įveža vidutiniškai apie 30 tonų paukštienos.

“Aividos” įmonėje dokumentų tikrintojai vakar rytą negavo, esą jie pas savininką, o šis - nežinia kur. Kiek vėliau į nelegalų mėsos išpjaustymo “cechelį” atskubėjo pareigūnų iškviestas “Aividos” savininkas Aidas Bliuva. Jis iškart pareiškia, kad ten apdorojama paukštiena jam nepriklauso, tačiau dokumentų pateikti vis dar negali.

“Vairuotojai, išvežiojantys vištieną po prekybos vietas, sugrįš po kelių valandų, tada bus galima patikrinti sąskaitas. Kompiuteris kontoroje sugedęs, jau dvi dienas tvarkau sąskaitas namie. Todėl sandėlyje dokumentų ir nebuvo”, - aiškina vyriškis.

A.Bliuva pripažįsta, kad plastmasinės dėžės su etiketėmis tikrai yra jo įmonės, tačiau tai, anot jo, nieko nereiškia. “Kasdien išvežiojame po turgavietes vištieną ir ten jos neiškratome ant žemės, o paliekame su dėžėmis. Kitą dieną tuščias dėžes mums sugrąžina. Kaip jos atsirado šiame sandėlyje, nežinau”, - sako A.Bliuva.

Išpjaustymas - pelningas

A.Bliuva atkreipia dėmesį į tai, kad etiketėse parašyta “Atvėsintos išdarinėtos vištos”, o dėžėse sudėtos jų dalys - kumpeliai, blauzdelės, sparneliai. Jis pats tikina vištienos išpjaustymu neužsiimąs, nors šis darbas yra pelningas.

“Išpjaustymo cechams keliami labai aukšti reikalavimai. Turgavietėse vištas pjaustyti į dalis taip pat griežtai draudžiama, nes ten nėra tinkamų sąlygų”, - paaiškina jau kelerius metus prekyba paukštiena užsiimantis A.Bliuva.

Nešaldomoje patalpoje į dalis vištieną (pagal reikalavimus, darbo patalpoje turi būti užtikrinta temperatūra nuo 0 iki -4 laipsnių) pjaustęs Ričardas Strukovas su žmona jau beveik dešimtį metų prekiauja maisto produktais turgavietėse. Pastaruoju metu darbuojasi “Urme”. Vištų dalimis vyriškis sako ir dabar nepjaustęs, o tik sandėliavęs jau supjaustytas. “Dalis vištų išpjaustytos dar įmonėje”, - mėgina pareigūnus įtikinti vyras. Jo žmona sako, kad vištiena išvis tose patalpose nebuvo pjaustoma, o tik kelias valandas laikoma.

Dokumentai padėtų išvengti nuostolių

Kol ekonominės policijos pareigūnai apklausia R.Strukovą, Maisto ir veterinarijos tarnyba kviečia automobilį vištienos pervežimui. Pakraunant ji sveriama, ir vietoje pusės tonos, kaip spėliota, aptinkami 932 kilogramai. Tarp jų - 40 kilogramų apgedusios šaldytos vištienos iš Olandijos ir 50 kg šaldyto vištienos faršo, apie kurio kilmę jokių duomenų nerasta.

Darbo dienos pabaigoje R.Strukovas dar nebuvo pateikęs vištienos įsigijimo dokumentų ir jau mėgino įtikinėti nežinąs, kas tą krovinį atgabeno. “Aividos” savininkas buvo ramus ir kategoriškai neigė, kad vištiena įsigyta iš jo įmonės. Jei būtų pirkta iš jo, jam jokie nemalonumai negrėstų, tik būtų aiški vištienos kilmė. Kol kas tona mėsos yra vertinama kaip nenustatytos kilmės ir greičiausiai bus utilizuojama. Jei įsigijimo dokumentai būtų pateikti, R.Strukovo nuostoliai sumažėtų - prekė būtų jam sugrąžinta ir nereikėtų mokėti už jos sunaikinimą Rietavo utilizavimo įmonėje.

“Aivida” pastarosiomis dienomis įsivežė daug paukštienos. Kol nebus patikrinti visi jos savininko pateikti dokumentai ir išsiaiškinta, kur nukeliavo kiekvienas kilogramas, nebus galima teigti, ar išties pasinaudota tik tos firmos etiketėmis. Dirbame drauge su ekonomine policija”, - sakė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas A.Liaudanskas.