Nauji visureigiai išminuotojams


2007-02-06
Saulius TVIRBUTAS
Nauji visureigiai išminuotojams

J.Vitkaus inžinerijos bataliono kariai važinės japoniškais automobiliais

Į Kaune esantį Juozo Vitkaus inžinerijos batalioną vakar atvežti nauji visureigiai. Jie pritaikyti išminuotojo darbo specifikai. Artimiausiomis dienomis mašinos bus nugabentos į bataliono skyrius kituose šalies miestuose.

Pritaikyti specialiems poreikiams

Juozo Vitkaus inžinerijos batalionui Krašto apsaugos ministerija iš bendrovės „Autovytaras“ nupirko šešis naujus visureigius, pikapus „Mitsubishi L200“. Už kiekvieną jų Vyriausybė sumokėjo po 80 tūkst. litų.

Neseniai rinkoje pasirodę šio modelio automobiliai turi atvirą kroviniams skirtą kėbulo skyrių. Tačiau kariams skirtose mašinose ši kėbulo dalis yra dengta. Juose išminuotojai į įvykio vietą vežiosis savo įrangą, o jei reikės, gabens ir rastus sprogmenis.

Šių automobilių gamintojų atstovai Lietuvoje savo interneto puslapyje skelbia, kad „Mitsubishi L200“ turi erdviausią klasėje saloną, „Super Select“ visų varomųjų ratų sistemą, taip pat aktyvios ratų slydimo ir stabilumo kontrolės sistemas ir mažiausią 5,9 m apsisukimo spindulį.

Kariai teigė, kad šios savybės svarbios vykstant į sunkiai privažiuojamas vietas.

Naudos ir senuosius automobilius

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono vadas, pulkininkas leitenantas Rimantas Česlovas Černiauskas teigė, kad iki šiol dauguma išminuotojų automobilių „Chevrolet M1008“ yra jau 20-22 metų. „Tačiau juos taip pat dar naudosime, nes vienam skyriui reikia mažiausiai dviejų automobilių“, - sakė jis.

Labiausiai susidėvėjusias mašinas batalionas ketina nurašyti. „Šiam darbui labai svarbu patikimi automobiliai, - teigė vadas. – Senosios dėl amžiaus tuo jau nepasižymėjo.”

Po naują automobilį gaus Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Tauragės ir Radviliškio skyriai. Panevėžio skyriui visureigis buvo nupirktas pernai. „Idealu būtų, jei visi skyriai turėtų po du naujus automobilius, - sakė bataliono ryšių su visuomene karininkas, kapitonas Donatas Mazurkevičius. – Vienas reikalingas nuolatiniam budėjimui, kitas tuo metu galėtų dalyvauti pratybose ar būtų skirtas kitiems reikalams. Tačiau apskritai išminuotojų sąlygos gavus naujas mašinas labai pagerės.”

Darbo netrūksta

J.Vitkaus inžinerijos bataliono kariai dažnai sulaukia iškvietimų į įvairius šalies regionus. „Žiemą, kai būna mažai darbų statybose, nedirba žemdirbiai, iškvietimų labai sumažėja, - sakė D.Mazurkevičius. – Kitu metų laiku išminuotojams nukenksminti pavojingus radinius per parą tenka išvažiuoti iki dešimties kartų.”

Pernai išminuotojai buvo kviesti 803 kartus. Kariai nukenksmino 6431 įvairų sprogmenį – minosvaidžius, granatas, šovinius. Dažniausiai randama nuo Antrojo pasaulinio karo likusių sprogmenų. Šalyje šį darbą dirba 85 kariai.

Prieš porą metų Kaune išminuotojai dvi paras dirbo nukenksmindami 500 kg aviacinę vokišką bombą. Tai buvo stambiausias ir pavojingiausias radinys šalyje. Bombą savo kieme iškasė Aleksoto gyventojas. Operacija, išminuotojų teigimu, buvo ypač sudėtinga: sprogmuo rastas gyvenamųjų namų rajone, netoliese žmonės laikė dideles degalų atsargas. Kvartale buvo uždarytos dvi mokyklos, vaikų darželis, parduotuvė, uždraustas eismas Aleksoto tiltu, išjungtas dujų, vandens ir elektros tiekimas. Po sėkmingos operacijos išminuotojai buvo apdovanoti medaliais.