Naujajam parlamento vadovui ankstesniojo kėdėje gerai


2006-04-14
Stasys GUDAVIČIUS
Naujajam parlamento vadovui ankstesniojo kėdėje gerai

Seimo Pirmininku tapęs Viktoras Muntianas tvirtina neketinąs atsisakyti kritiško požiūrio į kai kuriuos Darbo partijos lyderio veiksmus

“Kai pagalvoji, kad tiek laiko svajojau į šį krėslą atsisėsti...” - sakė gerai nusiteikęs Viktoras Muntianas, vakar popiet pozuodamas fotografams ir operatoriams Seimo Pirmininko darbo kabinete.

Darbo partijos vicepirmininkas V.Muntianas, kuriam šiemet rudenį sukaks 55-eri, parlamento vadovo poste pakeitė socialliberalų lyderį Artūrą Paulauską. Šis ir palydėjo naująjį šeimininką į Seimo Pirmininko darbo kabinetą iš karto po to, kai parlamento posėdyje buvo paskelbti slapto balsavimo dėl V.Muntiano kandidatūros rezultatai.

V.Muntianas su “Kauno diena” bendravo netrukus po to, kai šeimininko teisėmis įžengė į didžiausią ir svarbiausią Seimo rūmuose kabinetą.

Opozicija atkreipė dėmesį į tėvą

- Patogu Seimo Pirmininko kėdėje?

- Jaučiuosi pakankamai gerai. Nežinojau, kad taip gerai jausiuosi, galbūt anksčiau būčiau išreiškęs norą kandidatuoti (šypsosi). Nuo vaikystės esu lyg eksperimentatorius. Norisi išbandyti viską. Tai, tikiuosi, irgi bus neblogas patyrimas.

- Nesibaiminate galimų priekaištų, kad antras pagal užimamas pareigas žmogus valstybėje yra su nelietuviška pavarde?

- Pavardė nieko nereiškia. Esu gimęs ir augęs Lietuvoje, Suvalkijoje. Kaip girdite - netgi kalbu su suvalkietišku akcentu. Tad tokie kaltinimai būtų juokingi.

- Jūsų tėvas kažkada atvyko į Lietuvą ir čia pasiliko?

- Taip. Pokario metais Aleksandras Muntianas tarnavo Lietuvoje, sutiko čia merginą, ją vedė ir pasiliko Marijampolėje. Mano motina - tikra lietuvė.

- Opozicija iškart atkreipė dėmesį, kad Jūsų tėvas kelerius metus dirbo sovietinio saugumo sistemoje, kalėjimo prižiūrėtoju, sako, netgi buvo stribas. O jūsų motina irgi dirbo vidaus reikalų sistemoje...

- Kai kuriuos dalykus, apie kuriuos dabar kalba opozicija, man dar reikės išsiaiškinti. Negaliu prisiminti, kad mūsų šeimoje būtų kada nors kalbėta apie tokius dalykus. Man tėvas niekada nesakė, kad dirbo saugume. Kiek aš pats nuo vaikystės prisimenu, jis dirbo įrengimų pameistriu Marijampolės audimo fabrike.

Dėl motinos galiu pasakyti, kad ji dar ir nepriklausomos Lietuvos laikais, ir pokariu kelerius metus dirbo valytoja vidaus reikalų skyriuje Marijampolėje. Tai nėra ir niekada nebuvo paslaptis. Tiesa, motina dirbo nelabai daug, nes šeimoje buvome aštuoni vaikai.

Žinoma, galima kalbėti, kad yra obelis, yra obuolys, kad tas obuolys krenta netoli ir panašiai. Bet manau, kad į tam tikras pareigas buvau renkamas aš, o ne mano tėvas ar motina.

Koalicija - atvira

- Kaip vertinate nuo keturių iki trijų partnerių sumažėjusios koalicijos tvarumą ir perspektyvas?

- Koalicija nėra labai didelė - vos truputį daugiau nei pusė Seimo. Dėl to gali kentėti ir jos tvarumas, nes dėl nepakankamo balsų skaičiaus gali nepavykti atlikti kai kurių numatytų darbų.

Bet yra pasirašyta koalicijos sutartis, joje yra punktas, kad ši sutartis atvira kitoms politinėms jėgoms. Tad jos gali prisidėti. Šiandien dar sunku pasakyti, su kuo bus kalbama, kad galėtų papildyti koaliciją.

- Ar gali būti, kad į socialliberalams iki šiol priklausiusius abiejų ministrų postus bus deleguoti Darbo partijos atstovai?

- Tokia tikimybė yra. Bet turi būti deramasi, turi būti apskaičiuotos kvotos ir, vadovaujantis tomis kvotomis, partijos turės deleguoti savo atstovus į laisvus ministrų postus.

- Ar kas nors vietoje Jūsų bus paskirtas Seimo vicepirmininku? Ar Jums bus reikalingas pirmasis pavaduotojas parlamente?

- Principai mano suvalkietiški. Stengiuosi viską daryti ir viską vertinti per racionalumo, efektyvumo prizmę. Bet kol kas apie šiuos kadrų klausimus negalvojau.

Nepyksta, kad netapo ministru

- Kaip įsivaizduojate savo santykius su Prezidentu ir Prezidentūra?

- Tikiuosi, jie bus labai dalykiški ir ypač geri, kai reikės kartu rūpintis valstybės interesais ir ieškoti, kaip išspręsti vienokias ar kitokias problemas. Nuolatiniai kontaktai yra būtini. Problemų sprendimas reikalauja visų valdžios institucijų pastangų.

- Nepykstat, kad prieš pusantrų metų Prezidentas nepaskyrė Jūsų vidaus reikalų ministru?

- Galbūt tai buvo įvaizdžio klausimas - niekada pernelyg nesirūpinau, kad mano įvaizdis būtų kur kas geresnis, nei yra iš tikrųjų. Gal todėl ir susidarė įspūdis, kad esu kažkoks netinkamas. Aš niekad nesiveržiu ten, kur manęs nelaukia ar nenori. Visada traukiuosi labai paprastai, dėl to apsisprendžiu labai greitai. Jokios nuoskaudos tikrai nejaučiu.

- Kaip vertinate Darbo partijos iniciatyvą suburti Seimo laikinąją komisiją Prezidento veiklai tirti?

- Esu išsakęs skeptiškas nuostatas dėl laikinųjų komisijų. Praktika rodo, kad tos komisijos yra labiau susijusios su viešaisiais ryšiais. Tokiam procesui aš nepritariu.

Prezidentas šiandien turi tautos pasitikėjimą. Todėl reikia visomis išgalėmis stengtis, kad ir kitos institucijos taip pat turėtų tokį pasitikėjimą.

Komandos dar nesubūrė

- Kas bus Jūsų patarėjai? Kokiais principais formuosite savo komandą?

- Negaliu pasakyti, nes apie tai dar negalvojau. Pagrindiniai principai bus kompetencija, patyrimas, galimybės ir noras dirbti su manimi.

- Ar tai bus Darbo partijos rekomenduoti žmonės?

- Tai bus politinio asmeninio pasitikėjimo žmonės.

- Ne kartą susidarė įspūdis, kad Jūs - Viktoro Uspaskicho oponentas Darbo partijoje, nors esate jos vicepirmininkas. Kaip Jūs įsivaizduojate savo santykius ir su šia partija, ir su jos lyderiu?

- Kiekvienas žmogus turi kritiškai vertinti situaciją. Tai būtinas dalykas pažangai. Todėl vertinu kritiškai ir tuos žmones, su kuriais bendrauju ar dirbu. Kritiškai vertinu ir V.Uspaskichą, ir partijos vystymąsi. Apie tai esu kalbėjęs ne vieną kartą. Jeigu kažkas nereaguoja į mano kritines pastabas, aš tą darau vis griežčiau.

Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad, kaip reikalauja Seimo Statutas, tikrai nebūsiu Darbo partijos frakcijos narys. O dėl partijos vicepirmininko pareigų - pažiūrėsim.

Kol kas gyvens viešbutyje

- Kaip vertinate vadinamąjį privilegijų skandalą? Ar remiate Seimo kanclerio Arvydo Kregždės atsistatydinimą?

- Manau, kad Seimo kanceliarijos vadovas yra kaltas dėl to, kas vyko iki šiol parlamento tarnybose. Siūlysiu jo atsistatydinimo pareiškimą patenkinti.

Tų privilegijų priežastys yra labai paprastos. Tai - galiojančių įstatymų pažeidimas. Bet yra ir kita reikalo pusė. Seimo nariams turi būti sudarytos kuo geriausios sąlygos atlikti savo darbą, deramai atstovauti Lietuvos piliečiams ir valstybei. Stengsiuos tai daryti.

- Vadovybės apsaugos departamentui galvos skausmu tapo Jūsų gyvenamoji vieta - Seimo viešbutis. Kelsitės gyventi, pavyzdžiui, į Turniškes, jeigu Jums bus tai pasiūlyta?

- Jeigu bus kažkokia galimybė rinktis, jeigu bus variantai, aš būtinai juos svarstysiu.

Ten, kur aš šiandien gyvenu Vilniuje, galbūt tikrai nėra patogiausia vieta. Bet ten, kur aš nuolat gyvenu - Kėdainių rajone, Bartkūniškių kaime - man miela ir aš ten su malonumu gyvensiu.

- Žodžiu, Jūsų žmona Violeta neatvyks gyventi į Vilnių?

- Jeigu bus sukurtos atitinkamos sąlygos, ko gero, atvažiuos, nes šeima turi būti kartu. Privačių galimybių susikurti tokias sąlygas kol kas neturiu.

- Minėjote, kad išvis norite atsisakyti apsaugos. Bet ar tai įmanoma?

- Man jau paaiškino, kad būsiu priverstas naudotis apsauga. Nėra numatyta, kaip galima būtų to atsisakyti.

Viktoras MUNTIANAS gimė 1951 m. lapkričio 11 d. Marijampolėje.

Nuo 1957 m. mokėsi Marijampolės 3-iojoje vidurinėje mokykloje, kurią baigė 1968 m.

1973-1978 m. studijavo Vilniaus inžinerinio statybos instituto (dabar - Vilniaus Gedimino technikos universitetas) Statybos fakultete ir įgijo inžinieriaus statybininko specialybę.

1978-1979 m. dirbo Lietuvos statybos ir architektūros mokslinio tyrimo institute jaunesniuoju moksliniu bendradarbiu.

1979-1985 m. dirbo Kauno statybos kombinate meistru, darbų vykdytoju, aikštelės viršininku, valdybos vyriausiuoju inžinieriumi.

1985-1987 m. studijavo Vilniaus aukštojoje partinėje mokykloje.

1986-1990 m. - Kėdainių rajono vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas. 1990-1993 m. - Kėdainių rajono valdytojas.

1994-1996 m. - AB “Ūkio bankas” Kėdainių filialo valdytojas.

1996-1997 m. - koncerno “Vikonda” viceprezidentas.

1997-2004 m. - Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys, Kėdainių rajono meras.

Iki 1989 m. buvo TSKP narys. Nuo 2003 m. - Darbo partijos narys, šios partijos pirmininko pavaduotojas.

Pomėgiai - medžioklė, sportas, žvejyba. Moka rusų, anglų kalbas.

Žmona Violeta - daržininkystės įmonės savininkė. Turi tris vaikus. Inga - magistrė, kineziterapeutė, Agnė studijuoja vadybą, Andrius - 12 klasės moksleivis.