Naudingų patarimų seifas


2006-03-25
Jūratė KUZMICKAITĖ
Naudingų patarimų seifas

Kaip turiningai praleisti savaitgalį

Turėti ir įgyvendinti turiningo laisvalaikio planą paprasta tik teoriškai. Visi žinome, kad savaitgaliais reikia atsipalaiduoti ir sukaupti jėgų atsargas visai būsimajai savaitei. Bet kokia likimo ironija - pirmadienį kėbliname į darbą kaip po bulviakasio. Poilsio dienos turi savybę taip išvarginti...

Skaudžiausia, kad kam nors pasiteiravus, kaip praleidai savaitgalį, dažniausiai neturi ką pasakyti. “Nieko ypatingo, kaip visada...” - imi teisintis, nes juk, gėda prisipažinti, pratįsojai prie televizoriaus maigydamas nuotolinio valdymo pultelį.

Bet gal yra žmonių, žinančių didžiąją turiningo savaitgalio paslaptį? Pasirodo, taip.

Gediminas JANKUS, Kauno socialinių reikalų departamento direktorius:

“Va gražiausiai... Ar yra tokių, kurie nežino, ką veikti savaitgaliais? Tik jau nereikia, tegu neieško... Aš nežinau, ko jie ieško. Patys turbūt nežino ko, jei taip kalba.

Yra galybė įvairiausių pramogų bet kokiam amžiui ir pomėgiui. Pradedant teatrais ir koncertais, baigiant pasivaikščiojimais ir išvykomis. Neįsivaizduoju, kaip galima skųstis. Lyg kas ant padėklo turėtų nešti ir kišti po nosim pramogas.

Aš mėgstu keliauti, pavažinėti, pamatyti naujų vietų. Jau keleri metai mano savaitgalių šūkis: “Pažinkime Lietuvą”. Įvairios senienos, reliktai, istorinės vietos, šventoriai, bažnyčios, koplyčios, sutvarkytos sodybos, atstatomi dvarai arba jų liekanos - tik spėk žiūrėti. Lietuva tokia graži.

Save apriboja tik tie, kurie savo esme yra riboti. O ribotiems žmonėms, nesugebantiems iškišti nosies iš kiauto, nepadės jokie programų kūrėjai ir jokie kultūrininkai”.

Zita VAŠKELIENĖ, choreografė, Kauno vaikų ir jaunimo šokio teatro “Gijelė” meno vadovė:

“O, kaip tik šis savaitgalis man bus labai turiningas - “Oazėje” vyks respublikinis šiuolaikinio ir modernaus šokio festivalis-konkursas “Šokio erdvėje 2006”. Esu šio festivalio “mama” - sumanytoja ir organizatorė. Tikrai bus ką veikti.

Atvirai kalbant, nuoboduliu nesiskundžiu nė vieną savaitgalį. Dauguma jų užimti koncertais, apžiūromis, konkursais. Toks jau mūsų, daugumos kultūros ir meno darbuotojų, gyvenimas - kai visiems laisvos dienos, kurias galima praleisti ilsintis ar švenčiant, mes dirbame.

Po darbo savaitės, manau, geriausia atsipalaiduoti taip: jei dirbi fizinį darbą - teatrai ir koncertai. Jei dirbi protinį darbą - reikia ilsėtis kuo aktyviau.

Sau šiuo metu palinkėčiau sanatorijos. Nors vienam savaitgaliui. Kai pagalvoju, kaip dabar išsitiesčiau atpalaiduojančioje vonioje...”

Gediminas ŽEMAITIS, miesto Tarybos narys:

“Kaip turiningai praleisti savaitgalį? Reikia nueiti į “Megą”, kurioje yra penki kino teatrai, pažiūrėti filmą ir su anūkais suvalgyti ledų. Štai kas labai gerai ir pakelia nuotaiką. Neseniai žiūrėjome tą... kaip ten jis... a, “Viščiukas Cypsius”. Man labai patiko. O kiek žmonių! Sekmadienio vakarą nebuvo kur mašinos pastatyti.

Šeštadieniais aš su anūkais, kurie pasiima savo šeimas, paskutiniuoju metu važiuojame paslidinėti į mišką, pasivažinėti rogėmis nuo kalnų. Nuvykstame į Kleboniškio mišką, į Zatyšių karjerus. Dešrelę kokią išsikepame, paleidžiame palakstyti šunelius. Juos turime du, vieną laukinį, kitą kambarinį.

Man savaitgalis niekad neprailgsta, jo laukiu visą įtemptą savaitę. Esu miesto Tarybos narys, dalyvauju septynių komisijų darbe, esu Administracinės komisijos pirmininkas. Veiklos daug, tik spėk viską. Kai ateina savaitgalis, mano nuotaika būna pakili.

Nemėgstu knapsoti prie televizoriaus. Man jis jau nusibodęs. Kai kurių laidų net negaliu žiūrėti. Siaurusevičius, Klivečka, Jakilaitis muša į vienus vartus. Pavargstu žiūrėdamas, koks čia poilsis!”.