Naktinėti į muziejų


2005-05-05
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Naktinėti į muziejų

Tarptautinės akcijos dalyviai ketina pademonstruoti, kad vakare miesto centre galima ne tik valgyti picą

Trys Kauno muziejai rengia miestiečiams staigmeną. Gegužės 14 d. M.Žilinsko galerija, Lietuvos medicinos istorijos ir farmacijos bei IX forto muziejai pakeis įprastą darbo laiką ir bus lankytojams atviri iki nakties. Pirmą kartą rengiamoje tarptautinėje akcijoje “Muziejų naktis” ketina dalyvauti 23 įvairaus dydžio Lietuvos muziejai.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio muziejus tarptautinės akcijos metu pakvies tik į vieną savo padalinį - M.Žilinsko galeriją. Tačiau joje žada barokinę renginių ir potyrių pilnatvę. Nuo 17 iki 23 val. gegužės 14 d. atvertos galerijos durys ypač lauks žmonių, kuriems žodis “muziejus” asocijuojasi su nuobodybe ir mezgančiomis ekspozicijos prižiūrėtojomis. Anot Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotojos Dainos Kamarauskienės, šia akcija siekiama miestiečiams parodyti, kad “muziejai nėra sustingęs ar mirštantis organizmas, o neatsiejama kultūrinio gyvenimo dalis, siūlanti naujas bendravimo formas”.

M.Žilinsko galerijoje “Muziejų nakties” metu bus kviečiama apžiūrėti nuolatines galerijos ekspozicijas neįprastoje vakaro atmosferoje, taip pat stebėti ir dalyvauti tik tą dieną vyksiančiuose renginiuose. Bus galima stebėti šeštosios tarptautinės floristų fiestos “Įkvėpimo diena” dalyvių darbą bei meninę akciją “Gyvoji grafika”. “Galerijos kine” bus parodytas Vimo Venderso 1987 m. susuktas filmas “Dangus virš Berlyno”, simboliškai besisiejantis su tarptautinės muziejų akcijos šiųmete tema “Šviesa naktyje”.

Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos floristai iš augalų kurs kompozicijas, inspiruotas galerijos eksponatų ir atmosferos. Tuo tarpu akcijos “Gyvoji grafika” dalyvių - jaunų ir žinomų Lietuvos menininkų - kūrybos priemone taps kompiuteris. Netradicinės muzikos kūrėjai ir atlikėjai improvizuos kurdami garsų kompozicijas, o dailininkai - kurdami piešinius, projektuojamus ant sienų. Žadama, kad garsas, linija ir šviesa užpildys parodų salių erdves.

D.Kamarauskienės teigimu, jei bus sulaukta teigiamos miestiečių reakcijos, kitąmet bus paskleista dar didesnė “Muziejų nakties” renginių puokštė.

Lietuvos medicinos istorijos ir farmacijos muziejus akcijos metu veiks nuo 17.30 iki 22 val. ir lankytojus pakvies į improvizuotą XIX a. miesto vaistinę. Po ją miestiečius vedžios senoviniais vaistininkų rūbais pasipuošę muziejininkai.

Kauno IX forto muziejus gegužės 14 d. dirbs nuo ryto iki 1 val. nakties. Pasak šio muziejaus direktorės Julijos Minčiūnienės, tądien bus galima nemokamai apžiūrėti nuolatinę ekspoziciją bei dalyvauti specialioje ekskursijoje. Lankytojus ekskursijų vadovai pakvies pakilti į forto paviršių ir pasigrožėti naktine Kauno panorama. Taip pat bus galimybė pamatyti originaliai apšviestą paminklą žuvusiesiems IX forte. Taupant elektros energiją šis apšvietimas įjungiamas itin retai.