Muzika mažiems ir dideliems


2003-11-29
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Muzika mažiems ir dideliems

Sėkmingai pasirodžiusi Telšiuose vykusiame respublikiniame vaikų ir jaunimo muzikos festivalyje YAMAHA, Kauno YMM klavišinių elektroninių instrumentų grupė “Fifti Fingers” tapo laureate ir iškovojo teisę dalyvauti tarptautiniame festivalyje Berlyne.

Ir šiame renginyje kauniečiai nenuvylė žiūrovų. Festivalyje, kuriame, be lietuvių, dalyvavo elektroninės muzikos atlikėjai iš Lenkijos, Vokietijos, Čekijos, Olandijos, Austrijos, skambėjo įvairių stilių muzika. Pasak mokyklos direktorės Loretos Bingelienės, vakariečiai labiau mėgsta popsą arba ypač sunkią “metal” muziką. “Todėl grupė iš Lietuvos ryškiai išsiskyrė savo originalia muzika, kadangi džiazroko stiliuje niekas negrojo, - pasakojo L.Bingelienė. - Publika grupę iš Kauno šiltais plojimais palaikė ir šokių salėje”.

Mokytojo Rolando Babraičio teigimu, tai buvo vienas geriausių grupės pasirodymų jos muzikinėje biografijoje. YMM tinklas sparčiai plečiasi. Visame pasaulyje tokio profilio mokyklose mokosi apie 10 tūkst. įvairaus amžiaus žmonių. YAMAHA mokyklos skirtos ne tik patiems talentingiausiems. Pasak L.Bingelienės, į jas priimami vaikai nuo pusantrų metų ir visi norintieji iki gilios senatvės. “Svarbiausia sąlyga pageidaujantiesiems patekti į YMM, yra noras išmokti groti, - sakė mokyklos vadovė. - Mokykla Kaune gyvuoja jau penkeri metai, iš viso tokio profilio įstaigų Lietuvoje yra devyniolika”.

Kaune esančios mokyklos dėstytojai dažnai konsultuojami užsienio specialistų arba vyksta stažuotis į kitas Europos šalis. Klasikinės gitaros muzikavimo paslapčių moksleivius moko Linas Pečiūra, klavišiniais elektroniniais instrumentais - Rolandas Babraitis, Loreta Bingelienė, grupei “Mažyliai ir muzika” vadovauja Ugnė Rukšaitė. Direktorė sako, jog kūrybinių pasiekimų sėkmė priklauso ne tik nuo puikių pedagogų, bet ir nuo profesionaliai pateiktos japonų bei vokiečių mokymo programos. Pagal ją išmoksta groti net ir labai vidutinių gabumų vaikai bei suaugusieji. Mokoma grupėje bei individualiai.

“Nuo kitų metų pradėsime dirbti ir su vaikais nuo keturių mėnesių, ta programa vadinsis “Robis”, - pasakojo mokyklos vadovė.