Milijonai už žalą


2004-06-05
Giedrė BUDVYTIENĖ
Milijonai už žalą

Prisiteisti didžiules pinigų sumas už artimųjų žūtį ar dėl medikų klaidų sutrikdytą sveikatą ryžtasi ir lietuviai  

Už neturtinę žalą Lietuvoje pirmą kartą patenkintas ieškinys milijonui litų. Tiek Vilmai ir Gintautui Zdaniams dėl dviejų jų kūdikių sužalojimo turi sumokėti Marijampolės ligoninė. Netrukus paaiškės, ar bus priteistas milijonas litų iš Seimo: tokios sumos dukterų išlaikymui ir už patirtą neturtinę žalą reikalauja prieš dvejus metus žuvusio parlamentaro Rimanto Ruzo žmona Marija Ruzienė. Bylinėtis dėl milijonų Lietuvoje dar neįprasta.

Kovos iki pergalės 

 

Teismas gegužės pradžioje patenkino nudegintų dvynukų tėvų ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo. Marijampolės ligoninė turėtų sumokėti Laurynui ir Martynui Zdaniams po 400 tūkst. litų, o abiem jų tėvams - dar po 100 tūkst. litų. Tačiau jos vadovai teigia, kad tokios sumos sumokėti negali, nes bankrutuotų. Be darbo liktų medikai, paslaugų nebegautų ligoniai. Metinis ligoninės biudžetas sudaro 15 milijonų litų.

Ligoninės vadovai kreipėsi į teismą pateikdami motyvuotus prieštaravimus. Jie siūlo sumokėti nukentėjusiems vaikučiams ir jų tėvams už sveikatai padarytą žalą 30 tūkstančių litų. Tačiau Zdaniai neketina pasiduoti. Jie žada bylinėtis toliau siekdami žalos atlyginimo. Nudegintiems dvynukams teko daug iškentėti. Jiems atlikta ne viena sudėtinga operacija, jų reikės ir daugiau.

Po kelių savaičių turėtų paaiškėti, ar Seimui teks sumokėti milijoną litų žuvusio Seimo nario R.Ruzo šeimai. Šiuo metu byla nagrinėjama teisme. Moteris reikalauja išlaikymo sau ir dukterims, kol joms sueis 24 metai, taip pat kompensacijos už patirtą moralinę skriaudą. Iš viso iš Seimo kanceliarijos M.Ruzienė siekia prisiteisti per 1 mln. litų.

Šiuo metu M.Ruzienė su dukterimis gyvena iš našlių ir našlaičių pensijų. Ji negali įsidarbinti, nes nėra baigusi mokslų, o tęsti studijas neturi iš ko. Vienas pagrindinių argumentų, kuriuo motyvuojamas siekis prisiteisti šią sumą iš Seimo kanceliarijos - ji neapdraudė Seimo nario nuo nelaimingų atsitikimų, nors privalėjo tai padaryti. Tačiau su neturtinės žalos atlyginimu ir suma išlaikymui Seimo kanceliarija nė negalvoja sutikti.  

Nori kompensuoti išgyvenimus  

Dvynukai Laurynas ir Martynas eina trečiuosius metus. “Jie jaučiasi neblogai. Kaip ir visi tokio amžiaus vaikai nenustygsta vietoje, reikalauja dėmesio. Lyg ir gerai vystosi, bėgioja, valgo, tik beveik nekalba, nors neatrodo atsilikę. Tai mums didelis rūpestis. Galvojame, gal atsiliepia vos gimus patirtos traumos, stresas. Nebūtų taip atsitikę, gal ir dėmesio nekreiptum, o dabar neramu”, - mąsto vaikų tėtis Gintautas Zdanys.

Vaikų dar laukia naujos randų ant nugarų korekcijos operacijos. “Bet tada jie jau bus vyrai ir gal lengviau tai pergyvens”, - mano G.Zdanys.

Dar tik birželio pradžia, o Zdaniai jau planuoja atostogas. Kaip ir kasmet, šiemet visa šeima vyks prie jūros: “Nėra ir kalbos, kad nevažiuotume. Ir ne tik prie jūros atostogausime, bet būtinai dar kur nors keliausime, kur vaikai gali patirti naujų įspūdžių, užmiršti baisius išgyvenimus”.

G.Zdanio teigimu, milijonas, kurį nepraranda vilties gauti, yra ne iš piršto laužta suma, o gerai apskaičiuota. Jei būtų kitaip, teismas nebūtų patenkinęs ieškinio. Tėvai galvoja, kad jų vaikai ne dėl savo kaltės gyvenimą pradėjo labai sunkiai. Tai reikia kompensuoti, o iš atlyginimo to nepadarysi, nors šeima verčiasi neblogai, tėtis turi verslą, veža automobilius iš Olandijos. “Tikrai nepragersime tų pinigų. Ir ne savo reikalams išleisime. Reikės jų vaikų gydymui, mokslui, gyvenimui”, - tikina jis.  

Po tragedijos  

“Kaip tik mąsčiau apie tai, kaip gyventi toliau, kaip susitvarkyti buitį. Stoviu prie lango ir jaučiu, kad tuoj apsiverksiu”, - sunkiai suvaldydama raudą kalba Marija Ruzienė. Ji sako, kad gyvena tik dėl dukterų: “Apie save net negaliu galvoti. Gyvename tik iš pašalpų, kurios siekia po 300 su trupučiu litų kiekvienai. Jų užtenka susimokėti už butą ir būtiniausioms mergaičių reikmėms. Jos mokosi “Varpelio” pradinėje mokykloje. Viena baigia pirmą, o kita - antrą klasę”.

Apie tai, kaip įdomiai praleisti laisvalaikį, kur nors paatostogauti su dukromis, moteris net negalvoja. Gal padeda artimieji, draugai? “Jų liko tik tiek, kad vienos rankos pirštų užtektų. Žmonės pikti. Vien tik mano ieškinys kokią audrą sukėlė. Niekas nesigilina, kokia mums padaryta žala. Turėjome idealų gyvenimą. Dukterų ateitis buvo užtikrinta. Liko tik kupeta ašarų. Nėra dienos, kad neverktume visos trys”, - ašarodama pasakoja M.Ruzienė.

Neseniai žlugo jos sumanymas pradėti savo verslą, susijusį su pomėgiu modeliuoti drabužius. Name, kuriame gyvena, buvo numačiusi tam tinkamas patalpas, tačiau kaimynai užprotestavo. “Tie patys, su kuriais artimai bendravome, kol vyras buvo gyvas. Žinote, jie netgi džiaugiasi, kad mums dabar blogai. Tai nacionalinis lietuvių bruožas - jei suklupai, neturi teisės atsikelti. Kol buvo Rimas, tikėjosi iš jo naudos, buvom reikalingi”, - karčiai svarsto Marija.

Jos teigimu, milijonas litų būtų mergaičių ateities garantas. Dar neaišku, kiek ilgai jų mamos sveikata atlaikys. Marija skundžiasi, kad jos širdis vos ant plauko laikosi. Tokios skausmo, lydinčio antrus metus, pasekmės. Jei Seimas būtų apdraudęs vyrą nuo nelaimingų atsitikimų, šeima būtų gavusi apie 300 tūkst. litų išmoką. Tačiau to nepadarė ir dabar tyli kaip niekur nieko.  

Skausmo kaina  

Milijonas litų už išgyvenimus dėl artimo žmogaus netekties ar dėl sveikatos sužalojimo - daug ar mažai? Advokatė Dalia Zeleckienė įsitikinusi, kad dvynukų tėvų siekiama prisiteisti suma visiškai atitinka jų patirtą žalą. Kita vertus, joks milijonas neatpirks vaikų skausmo ir išgyvenimų, svarsto ji.

Tokios sumos Lietuvoje dar neįprastos. Didžiausia, kurią už padarytą neturtinę žalą jau priteisė teismas, yra 150 tūkst. litų. Tiek prisiteisė šeima už anesteziologo aplaidumą jų dukrai atliekamos apendicito operacijos metu. Šiuo metu teisme nagrinėjama byla, kurioje žmogus, nelaimingo atsitikimo metu netekęs abiejų kojų, siekia iš transporto įmonės prisiteisti 400 tūkst. litų. Iš sostinės troleibusų parko 150 tūkst. už patirtą žalą bando prisiteisti dėl jo darbuotojų kaltės stipriai sužalota ir dėl to praradusi darbingumą moteris.

Tuo tarpu kitose šalyse žala atlyginama dešimtimis milijonų. Didžiojoje Britanijoje buvo plačiai nuskambėjusi istorija, kuomet šeima prisiteisė apie 40 milijonų svarų sterlingų žalos atlyginimą už vaikui nutrauktas kojas. Milijoninės sumos, kurias nukentėję pacientai prisiteisia iš medikų, stumia į neviltį JAV medikus. Nors jie ir skiria draudimo įmokoms dideles sumas iš savo atlyginimų, nėra tikri, kad įstengs išsimokėti, todėl medikų šioje šalyje jau ima trūkti.

Lietuvos medikai, gydymo įstaigos taip pat nebegali būti ramūs, kad vieną dieną jiems neteks sumokėti milijono, nors, pasak D.Zeleckienės, Sveikatos sistemos įstatymas numato, kad maksimali suma už moralinės žalos atlyginimą gali siekti ne daugiau kaip 215 tūkst. litų. Teoriškai tiek iš Marijampolės ligoninės galėtų prisiteisti Zdanių šeima. Tačiau gali būti priteistas ir milijonas, nes toks ieškinys teismo buvo neseniai patenkintas.  

Nebenori tylėti  

Advokatės teigimu, bylų, kuriose žmonės sieks neturtinės žalos atlyginimo už sveikatai padarytą žalą, taip pat šių klausimų sureguliavimo ikiteisminėse bylose Lietuvoje daugėja ir laikui bėgant jų bus dar daugiau. Viena vertus, žmonių teisinis sąmoningumas auga, todėl vis daugiau jų nebetyli, jei patyrė žalą, o ieško teisybės. Užsienio šalyse jos rečiau pasiekia teismus, nes visi yra apsidraudę ir tokius ginčus sutvarko draudimo kompanijos.

Lietuvos draudimo bendrovėms dažnai tenka išmokėti nemažas sumas už moralinę žalą, patirtą dėl gydytojų padarytų klaidų ir nelaimingų atsitikimų, kurių metu žmonės nukentėjo ar žuvo. AB “Lietuvos draudimas” komunikacijos vadovė Žana Jakevičienė pasakoja, kad neseniai dėl stomatologų klaidos sušlubavus sveikatai žmogui buvo išmokėta 3 tūkst. litų gydymo išlaidoms padengti ir moralinei žalai atlyginti.

Beveik kiekvieną mėnesį bendrovė 2 ar 3 asmenims išmoka po 100 tūkst. litų jų artimiesiems žuvus darbo metu. Paprastai tokia suma savo darbuotojus, dirbančius pavojingomis sąlygomis, apdraudžia šalies įmonės. Tokia suma dažniausiai gyvybę draudžiasi ir patys žmonės, vidutinį atlyginimą gaunantys lietuviai.

Didesnėmis sumomis apdraudžiami tik verslininkai. Jie draudžiami 500 tūkst. litų ar didesne suma, jei įvertinus jų gaunamas pajamas matyti, kad dėl netekties šeima patirtų tokio dydžio nuostolius. “Lietuvos verslininkai dažnai draudžiasi puse milijono. Kai kurių didelių šalies įmonių savininkai yra apsidraudę gyvybę ir milijonu litų. Tokių asmenų yra ne tiek mažai”, - teigia “Lietuvos draudimo” atstovė.