Milijonai Fredos gatvėms — teisėsaugos akiratyje


2006-10-21
Saulius TVIRBUTAS
Milijonai Fredos gatvėms — teisėsaugos akiratyje

Kauno miesto apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo netinkamo tarnybos pareigų atlikimo Kauno miesto savivaldybės administracijoje.

Teisėsaugininkai aiškinsis, ar teisėtai skirti 2,6 mln. litų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos Fredos kvartalo gatvėms tiesti. Tyrimui atlikti sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė iš Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apskrities skyriaus pareigūnų.

Tyrimas pradėtas gavus Seimo narių Eligijaus Masiulio, Vytauto Čepo ir Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus pareiškimus.

„Kauno diena“ jau rašė, kad Savivaldybės administracija už 2,6 mln. litų trinkelėmis išklojo privačios teritorijos gatveles ir net nepasirūpino, kad atliktos statybos būtų įregistruotos Savivaldybės administracijos vardu.

„Visi už valdiškus pinigus Fredos miestelyje atlikti statybos darbai yra be Savivaldybės administracijos sudarytų techninių projektų ir statybos leidimų, todėl neturime galimybių šių gatvių įregistruoti kaip miesto turto“,- yra sakiusi Savivaldybės administracijos Vidaus audito skyriaus vedėja Stasė Rožukienė. Pasak jos, audito metu apskritai nebuvo galima nustatyti, kur baigiasi ir kur prasideda privati teritorija.

Antikorupcinės komisijos pirmininkas Stasys Žirgulis taip pat yra minėjęs, kad Kauno valdžios parama privačiam projektui kelia daug įtarimų. „Iš įmonės „Beržolė“ gatves nuspręsta įsigyti 2004 metų balandį, tačiau dar kovą miesto Taryba pritarė Kelių priežiūros programai, kurioje buvo įvardytos ir Fredos kvartalo gatvės. Už šį sprendimą balsavo ir Kauno meras“, - sakė jis.

Kvartalą pastačiusi bendrovė „Beržolė“ tiesioginiais verslo ryšiais susijusi su miesto Tarybos nariu, liberalcentristu Arvydu Žilevičiumi. Jis, beje, yra buvęs mero klasės draugas.

Prieš kelerius metus dabartinėje Fredos miestelio teritorijoje buvo šiltnamiai. Šie Valstybiniam turto fondui priklausę plotai buvo privatizuoti. Paskui prijungti nauji sklypai, pakeista žemės paskirtis ir pradėtas įgyvendinti milijoninės vertės komercinis Fredos miestelio projektas.