Merui jo darbotvarkė svarbesnė už Seimo komisiją


2005-09-29
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Merui jo darbotvarkė svarbesnė už Seimo komisiją

Nesulaukusi Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko, jo veiklą tirianti parlamentinė komisija turėjo atidėti posėdį

Vakarykščiame posėdyje, turėjusiame prasidėti 8 valandą ryte, planuota apklausti A.Zuoką ir buvusį sostinės vicemerą Kęstutį Masiulį. Tačiau Vilniaus miesto meras komisiją informavo, kad jam buvo per vėlai pranešta apie būsimą posėdį, tad jis negalįs taip staiga keisti savo darbotvarkės.

Kalta liko sekretorė

Seimo laikinosios komisijos, tiriančios galimą korupciją Vilniaus miesto savivaldybėje, pirmininkė Loreta Graužinienė sakė, kad komisijos nariai norėjo susitikti su A.Zuoku ir K.Masiuliu vienu metu, kadangi jie tas pačias temas traktuoja skirtingai. Kadangi vienas iš kviestų pašnekovų neatvyko, šį posėdį teko nukelti vėlesniam laikui.

Kaip L.Graužinienė sakė “Kauno dienai”, komisija sprendimą į savo posėdį pasikviesti A.Zuoką priėmė praėjusį ketvirtadienį, o kitą dieną komisijos sekretoriatas telefonu apie tai pranešė A.Zuoko sekretorei.

“Po to dar kartą buvo pasitikslinta ir lyg nebuvo jokių trukdžių. O apie penktą valandą meras informavo mane, kad negali atvykti, ir po to atsiuntė faksą”, - sakė L.Graužinienė.

Pasak komisijos pirmininkės, A.Zuokas atsisakė atvykti motyvuodamas tuo, kad kvietimas “raštu nebuvo jam laiku pateiktas”.

Tuo metu, kai komisija apie kvietimą telefonu informavo A.Zuoko sekretorę, meras buvo išvykęs į komandiruotę užsienyje.

Užvakar A.Zuokas L.Graužinienei pasiteisino, kad Savivaldybės sekretoriatas jo laiku neinformavo apie kvietimą. Ar už tai bus nubausta sekretorė, sostinės meras nutylėjo.

“Kitą savaitę mes jį vėl kviesime į komisijos posėdį”, - sakė L.Graužinienė.

Prilygino spektakliui

Vakar 11 valandą Vilniaus rotušėje sveikindamas keliautoją ir fotografą Paulių Normantą, pristačiusį privačią rytietiško meno dirbinių kolekciją, A.Zuokas tikino visiškai nesigailįs “iškeitęs posėdį Seime į šią galimybę apsilankyti šioje parodoje”.

Po parodos meras “Kauno dienai” pareiškė: “Aš negaliu kaitalioti savo darbotvarkės, kai apie komisijos posėdžius esu informuojamas tik išvakarėse”.

A.Zuokas taip pat leido suprasti, kad jam jo darbai yra daug svarbesni nei apklausa parlamentinės komisijos posėdyje: “Šiandien aš turiu svarbių susitikimų. Štai yra atvažiavusi oficiali delegacija iš Zalcburgo. Nemanau, kad dalyvavimas toje komisijoje man yra toks svarbus, kad aš galėčiau keisti savo darbotvarkę”.

Pasak sostinės mero, jis antradienį informavo komisijos pirmininkę L.Graužinienę ir geranoriškai pasikalbėjo: “Pasakiau, kad būtų geriau, jei iš anksto sužinočiau apie tokius dalykus. Paprašiau kitą kartą apie tai mane informuoti iš anksto. Taip pat paprašiau perkelti posėdį į kitą priimtiną man laiką, nes šią savaitę išvykstu į komandiruotę pagal Europos kultūros sostinės programą”.

“Kita vertus, aš nemanau, kad toks posėdis šiandien negalėjo įvykti. Jis galėjo ir privalėjo įvykti. Juo labiau jeigu buvo pakviesta kitų asmenų, tai komisija galėjo dirbti savo darbą. O kažkokiuose spektakliuose aš tikrai nesirengiu dalyvauti, nes šios komisijos darbą vertinu kaip politinį susidorojimą”, - pareiškė A.Zuokas.

Pakvietė apsilankyti savivaldybėje

Vis dėlto sostinės meras pripažino, kad ateityje neišvengsiąs apklausos Seime: “Kai būsiu pakviestas, vyksiu į Seimą. Be abejo, vyksiu, nes tai privalu pagal įstatymą”.

L.Graužinienė “Kauno dienai” pademonstravo tolerantišką nusiteikimą į posėdį neatvykusio A.Zuoko atžvilgiu: “Aš negaliu pasakyti, kad jis neatvyko dėl nepateisinamų priežasčių ar panašiai. Manyčiau, kad turėtumėme būti tolerantiški vieni kitiems”.

Tuo tarpu vakar Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad meras yra pasirengęs komisijos posėdyje, į kurį bus oficialiai pakviestas, duoti atsakymus į iš anksto pateiktus konkrečius klausimus.

Pranešime rašoma, kad A.Zuokas dar kartą pakvietė komisijos narius surengti išvažiuojamąjį komisijos posėdį Vilniaus miesto savivaldybėje, kur jie būtų supažindinti su Savivaldybėje vykstančiais procesais, nes “didžioji dalis komisijos narių nėra buvę institucijoje, kurios veiklą tiria”.

Šiandien korupcijos sostinės savivaldybėje ieškanti komisija ketina uždarame posėdyje svarstyti savo išvadų dėstomąją dalį. L.Graužinienė vakar tvirtino, kad šiam darbui nepakenks tai, jog prieš tai nebuvo apklaustas A.Zuokas. Komisija savo išvadas parlamentui turi pateikti iki lapkričio 1 dienos.