Menopauzė neblogina atminties


2006-10-18
Menopauzė neblogina atminties

Apklausiant klimakterinio amžiaus moteris, paaiškėjo, kad beveik visos pastebėjo turinčios rūpesčių dėl pablogėjusios atminties. Tačiau mokslininkai niekaip negalėjo rasti sąsajų tarp menopauzės ir atminties prastėjimo.

Siekiant tai išsiaiškinti, buvo atliktas metus trukęs eksperimentas, kuriame dalyvavo per 800 moterų. Dalis jų jau išgyveno menopauzę, o daliai ji dar nebuvo prasidėjusi. Metus joms buvo duodamos įvairaus sudėtingumo užduotys, kurių tikslas - išsiaiškinti, kaip jos įsimena sudėtingus skaičius.

Buvo manoma, kad moterų atmintis blogės, tačiau ji net truputį pagerėjo. Paaiškėjo, kad estrogenas menopauzę išgyvenančių moterų kraujyje veikia atsakingą už atmintį smegenų sritį.

Kur kas daugiau žalos moterims padaro jų baimė dėl savijautos prasidėjus menopauzei ir įtampa dėl beveik suaugusių vaikų. Šie pradeda gyventi savarankiškai dažniausia kaip tik tuo metu, kai jų motinos įžengia į menopauzės amžių. Kad ir kaip ten būtų, moksliškai įrodyta, kad atminties pablogėjimas niekaip nesusijęs su menopauze, kurios dauguma moterų taip bijo iš anksto.

Parengta pagal užsienio spaudą