Mamas atstoja kontrolieriai


2008-05-13
Violeta VILKAUSKAITĖ
Mamas atstoja kontrolieriai

Kauno „Vaiko tėviškės namų šeimynoje“, prisidengiant šeimos privatumo skraiste, daroma daugybė pažeidimų, kurie verčia abejoti šios viešosios įstaigos noru padėti beglobiams.

Rūpestis – tik formalumas

Kauno „Vaiko tėviškės namų šeimyna“ į Vaiko teisių apsaugos kontrolierės (VTK) Rimantės Šalaševičiūtės vadovaujamos tarnybos akiratį pateko po to, kai keturiolika juose augusių vaikų be medikų rekomendacijų buvo išvežti į Švėkšnos sanatorinę mokyklą.

Po VTK tyrimo atitinkamos tarnybos buvo paprašytos atlikti išsamesnį šių globos namų patikrinimą. Rezultatai atskleidė dar daugiau tamsių globos namų kerčių ir privertė suabejoti ne tik įmonės teikiamos socialinės paslaugos kokybe, bet ir jos vadovų geranoriškumu. Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Birutė Daugėlienė neslėpė globos namuose rastų trūkumų.

Rūpestis vaikų sveikata, sveika mityba ir auklėjimu, noras atskleisti mažojo piliečio individualumą ir elementarios higienos stoką – viso to stinga čia gyvenantiems vaikams.

Psichologai žino auksinę taisyklę: norėdami atvirai bendrauti su vaikais, globos namų šeimininkai jiems turi suteikti galimybę patiems pasirinkti žmogų, kuriuo galėtų pasitikėti ir kuris atstotų mamą. Tačiau „Vaiko tėviškės namų šeimynos“ nariai tokios privilegijos neturi: vienuolika vaikų, šiuose namuose gyvenančių ištisą parą, rūpinasi tik viena auklėtoja ir jos padėjėja. Lankantieji mokyklą negauna kišenpinigių, kuriuos duoti rekomenduoja ir įstatymai.

Dešimtmetei – mažylio lova

Dėl patalpų Benediktinių gatvėje, kur įsikūrusi „Vaiko tėviškės namų šeimyna“, tikrintojai buvo vieningi: jos nėra tinkamos vaikų globai.

Patalpos per mažos tokiam skaičiui vaikų, nėra poilsio kambarių, stinga stalų pamokoms ruošti ir vietos valgomajam, todėl vaikai priversti mokytis ir valgyti pamainomis.

Tikrintojai buvo sukrėsti išvydę, kad auklėtiniai miega dviaukštėse lovose, kurios yra draudžiamos globos įstaigose, o viena dešimtmetė turėjo tenkintis ikimokyklinio amžiaus vaikui skirta lova.

Per mažai stalų pamokoms ruošti, dėl vietos stokos ne visi vaikai vienu metu gali būti kartu pamaitinti. Dešimčiai vaikų skirtas tik vienas tualetas, o ir jis – vienoje patalpoje su vonia. Kambariai antrajame pastato aukšte, kuriuose gyvenę vaikai išgabenti į Švėkšną, paliko blogiausią įspūdį.

„Patalpos visiškai netinkamos gyventi: tinkas byra nuo lubų, o kambarių aukštis siekia vos 1,9 metro“, – sakė Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Smolskienė.

Patalpų ne kartą atsisakė

Pagerinti vaikų gyvenimo sąlygas globos namų direktorė Aldona Pliaugienė, anot tikrintojų, bandė taip pat ne pačiu geriausiu būdu.

„Globos namų direktorė tokį sprendimą (dalį globotinių išvežti į Švėkšnos sanatorinę mokyklą – red. past.) priėmė nepasitarusi su mūsų tarnyba. Juk pas mus dirba specialistų, kuriems lengviau rasti išeitį, tačiau direktorė nesikreipė“, – pastebėjo B.Daugėlienė.

Nors neseniai globos namai nupirko naują pastatą Kauno rajone esančiame Šakių kaime, kuriame vietos būtų tik aštuoniems vaikams, paaiškėjo, jog savivaldybė ne kartą siūlė didesnes patalpas.

„Siūlėme keltis į vaikų darželio patalpas Šaldytuvų gatvėje – jiems jos pasirodė per didelės ir netinkamos būtent šeimynos koncepcijai. Sodų gatvėje siūlėme buvusios vaikų poliklinikos patalpas, tačiau jie apskaičiavo, kad per daug kainuos remontas“, – sakė Kauno savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus vedėjas Alvydas Malinauskas.

B.Daugėlienė dėl tokio išrankumo neskubėjo kritikuoti globos namų vadovų ir sveikino sprendimą įsigyti naują namą. „Nesvarbu, kad ten apsigyvens tik septyni ar aštuoni vaikai, bet ten jų gyvenimo sąlygos bus tikrai geros“, – sakė pašnekovė. Be to, perskaičiusi rašinį „Kauno dienoje“ apie globos namų problemas, atsišaukė vieno vaiko vyresnioji sesuo, kuri jį pasiims pas save.

Atsakomybės dėl pastogės vaikams negalės atsikratyti ir jų direktorė. „Rekomendavome jai iki rugsėjo 1 dienos įsirengti ir persikelti į naujas patalpas arba kitaip išspręsti vaikų gyvenimo sąlygų problemą – jie negali gyventi tokiomis sąlygomis“, – sakė B.Daugėlienė.

Vaikams žadėjo rojų

Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai apklausė visus „Vaiko tėviškės namų šeimynoje“ gyvenančius globotinius. Paaiškėjo, kad vaikai į Švėkšną buvo išvežami darant jiems spaudimą.

„Vaikai buvo apgaudinėjami, jiems buvo sakoma, kad Švėkšnoje bus daug geresnės sąlygos, ten galės maudytis perlinėse voniose“, – „Kauno dienai“ sakė Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos pavaduotoja Nijolė Vizbarienė.

Tačiau Švėkšnoje vaikai nerado pasakiško gyvenimo. Šiandien jie, nors ir pripažįsta, kad sanatorinėje mokykloje nėra blogai, norėtų grįžti į Kauną.

Į „Vaiko tėviškės namų šeimyną“ nesiveržia tik vienas berniukas, kuriam mokslai Švėkšnoje pasirodė lengviau įkandami. Dar viena mergaitė net nebuvo apklausiama, nes pagal sveikatos ir elgesio sutrikimus jai vis dėlto mokytis geriausia būtų Švėkšnoje.

Šeimai įstatymai negalioja?

Kauno visuomenės sveikatos centro (VSC) darbuotojai, tikrindami Kauno „Vaiko tėviškės namų šeimyną“, susidūrė su keista problema: direktorė A.Pliaugienė bandė įtikinti higienistus, kad jie negali tikrinti globos namų, mat šie turi šeimynos statusą.

Kauno VSC specialistams teko įrodinėti, kad globos namai – ne vien šeimyna, bet pirmiausiai – viešoji įstaiga. Tikrintojus labiausiai nustebino, kad įmonė nuo 1997 metų dirba net neturėdama higienos paso ir niekada nesikreipė leidimo jį įsigyti. Apie naujas įstaigas, kurioms yra būtinas higienos pasas, VSC informacijos negauna, skundų dėl tėvų globos netekusių vaikų gyvenimo sąlygų taip pat nebuvę kam rašyti, todėl nebuvo ir motyvo Benediktinių gatvėje apsilankyti anksčiau. Slėpti nuo higienistų, atrodo, išties buvo ką.

Paaiškėjo, kad maitinimas šioje įstaigoje išties organizuojamas kaip privačioje šeimoje: be perspektyvinių valgiaraščių, receptūrų, nėra atsižvelgiama į rekomenduojamas vaikams produktų normas. Vaikai maitinami nesilaikant rekomenduojamų intervalų tarp maitinimų. Ryte jie valgo 6.30 val., o antrąkart – tik 14 val., kai grįžta iš mokyklos. Negaunantys rankpinigių vaikai negali įsigyti maisto ir mokykloje, todėl priversti tenkintis tik bandele.

Direktorei nerūpi namai

Paaiškėjo, kad beglobiais vaikais besirūpinantys darbuotojai nėra išklausę pirmosios pagalbos ir higienos įgūdžių kursų, nėra pasitikrinę sveikatos.

Šeimynos darbuotojai neslėpė pačią direktorę matantys retai: į namus ji beveik neužsuka, nesikiša į šeimynų veiklą. Nuo tikrintojų A.Pliaugienė nė neslėpė neturinti rakto nuo vieno pastato aukšto.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai direktorę už rastus pažeidimus nubaudė ją administracine bauda.

Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), tikrinusi, kuo maitinasi globotiniai, pretenzijų neturėjo. Tiesa, šios tarnybos specialistai Benediktinių gatvėje išvydo kiek kitokį vaizdą nei Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai. VMVT, kuri viešąją įstaigą traktavo kaip šeimyną, buvo pateikti ir sudaryti valgiaraščiai, kurių nebuvo tikrinant Kauno visuomenės sveikatos centrui.

Visų tarnybų atliktų patikrinimų išvados perduotos Vaiko teisių apsaugos kontrolierei. Bus sprendžiama, kaip toliau elgtis su šia globos įstaiga.