Mama apkandžiojo sūnų


2003-09-19
Violeta GUSTAITYTĖ
Mama apkandžiojo sūnų

Patyręs motinos smurtą aštuonių mėnesių kūdikis gydomas Kauno medicinos universiteto klinikose  

Žinia, kad kūdikį apkandžiojo mama, šokiravo ne tik artimuosius, šeimą pažinojusius kaimynus, bet ir visko mačiusius medikus.

Aštuonių mėnesių Titas gydomas Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos 2-ajame vaikų ligų skyriuje. Į Klinikas berniukas greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atvežtas trečiadienį po pietų.

Pirminiais duomenimis, pirmagimį sūnų apkandžiojusi 25-erių metų mama Vilija Janušauskaitė buvo išgėrusi. Ji pati iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Moteris paguldyta į Kauno psichiatrijos ligoninę.  

Išgėrus “stogas važiuoja”  

Vakar Klinikų palatoje prie mažojo Tito buvo tėvas Vitalijus Č. ir pastarojo mama, Tito senelė. “Baisi tragedija”, - sakė Tito senelė, nešiodama ir sūpuodama anūką.

Nei tėvas, nei senelė nebuvo linkę bendrauti su spaudos atstovais. Jie tik jaudindamiesi sakė, kad vaikas jaučiasi gerai ir tikisi, kad ligoninėje jam nereikės ilgai gydytis. Ant berniuko veido ir kūno yra kraujosruvų, mėlynių.

Ligoninėje vaikui atliekami tyrimai, jo būklė stebima.

Mažylio gydytojas Saulius Šimukauskas be artimųjų sutikimo apie vaiko sveikatos būklę informacijos neteikė.

Vilija ir Vitalijus gyvena nedidelėje, privačių namų Slankų gatvėje, kur nuomojasi butą. Jie nesusituokę. Vitalijus dirba “Senukuose”, o Vilija namuose prižiūrėjo sūnų. Nepatvirtintais duomenimis, alkoholinių gėrimų išgerta neva švenčiant Lietuvos krepšinio rinktinės pergalę Europos čempionate. Kaip įvyko nelaimė, neaišku, tačiau mama po smurto prieš sūnų pati iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Medikai apie įvykį pranešė policijai, kuri tiria šį faktą.

Greitosios su sūnum nuvežta į Kauno medicinos universiteto klinikas, V.Janušauskaitė medikų paprašė psichiatro konsultacijos.

“Kai išgeriu, “stogas važiuoja”, - neva taip sakiusi moteris, mėgindama paaiškinti, kas įvyko.

Kūdikis atrodė prižiūrėtas

Kaimynai buvo šokiruoti tokios žinios. Nedidelėje Slankų gatvelėje, kur daugiau nei metus gyvena Vilija ir Vitalijus, vakar žmonės aptarinėjo įvykusią nelaimę ir niekaip negalėjo suprasti, kodėl taip atsitiko.

Kaimynas Valdas “Kauno dienai” tvirtino, jog tai niekuo neišsiskirianti šeima. “Normali šeima. Vilija kasdien su vaikučiu gryname ore vaikščiodavo. Nei ji kokia nors gerianti, nei narkomanė. Matyt, moterį kokia nors liga užklupo. Tikriausiai, jos galvelei kas nors atsitiko. Ne kitaip”, - svarstė kaimynas Valdas.

Vitalijų gerai pažįstantis jo tėvų buvęs bendradarbis Aleksandras Anosovas “Kauno dienai” sakė, jog trečiadienio, kada įvyko nelaimė, rytą matė dviračiu kažkur važiavusią Viliją. “Paklausėm, kur ji taip anksti ryte važiuoja, bet Vilija nieko neatsakė”, - tuo metu buvęs kieme sakė Aleksandras. Moteris gana greitai grįžo namo. Vyrai tvirtino vėliau nieko įtartino nepastebėję, o apie pietus atvažiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis. Ir Aleksandras, ir Valdas teigė, jog beveik kasdien matydavo Viliją vežimėliu vežiojančią sūnų. Kūdikis jiems atrodė prižiūrėtas.

“Niekada negirdėjome, kad vaikas labai rėktų. Niekada nematėm, kad berniuką skriaustų. Gyveno tvarkingai, nuolat skalbdavo vaiko vystyklus, drabužėlius”, - sakė įvykio nustebinti vyrai.

“Vitalijus išeidavo į darbą, o ji likdavo su vaiku namuose. Sunku buvo patikėti, kai sužinojom tokią naujieną”, - teigė Aleksandras Anosovas.

Gretimame name gyvenanti Galina Klimavičienė “Kauno dienai” sakė, jog artimai su Vilija ir Vitalijum nebendravo, bet dažnai juos matydavo. “Kai išgirdau, kad Vilija vaiką sukandžiojo, tai net pašiurpau. Juk jie ramūs, tvarkingi žmonės. Niekada jokių pykčių nesigirdėjo. Vaikutis prižiūrėtas. Vilija jį vis lauke vežimėliu vežiodavo. Gal ji kokių problemų turėjo, gal sirgo depresija? Bet ji nelinkusi daug bendrauti, matyt, su niekuo neišsišnekėjo. O vaikutis jos gana ramus”, - sakė G.Klimavičienė.

Slankų gatvės gyventoja Liuda Abramavičienė sakė pati nepažinojusi šios šeimos, bet iš kitų girdėjusi, kad vaikutis ramus, geras, tėvas gyvena kartu, labai prižiūrėjo sūnų.

Skirs laikiną globą

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Birutė Valmienė “Kauno dienai” teigė, jog Vilija Janušauskaitė tarnybos įskaitoje nebuvo registruota.

“Trečiadienį į darbo dienos pabaigą Kauno medicinos universiteto klinikų 2-ojo vaikų vidaus ligų skyriaus medikai mums telefonu pranešė, kad atvežtas sukandžiotas vaikas, kurį palydėjo girta motina. Motina taip pat buvo paguldyta į ligoninę, - sakė B.Valmienė. - Išsiaiškinom, kad motina yra vieniša, todėl nusprendėm, kad vaikui reikia suteikti laikinąją globą. Kol motina bus gydoma, rinksime žinias apie ją, šeimą, aplinką. Kiek jau spėjome išsiaiškinti, vaiko tėvas nežinomas”.

Atkreipus dėmesį, jog Klinikose Titą buvo aplankęs tėvas Vitalijus, B.Valmienė sakė, jog “tėvas yra tas, kuris įrašytas į vaiko gimimo liudijimą. O šio vaiko gimimo liudijime tėvo įrašyta nėra. Vaikas turi mamos pavardę”.

“Tėvas tokiu atveju turi įrodyti tėvystę. Kai vaikas bus išrašytas iš ligoninės, mūsų tarnyba juo pasirūpins. Dabar svarstome, kokią globos formą reikėtų parinkti. Jeigu kreipsis kas nors iš giminaičių ir bus įvertinta, kad jie gali vaiką laikinai pagloboti, tada jiems bus leista laikinai globoti. Bet kol kas mes jį nukreipsime į lopšelį - Vaiko raidos kliniką, nes vaikas dar labai mažas, jam bus reikalinga medikų priežiūra. Mūsų tarnybos specialistai tiria šį įvykį, vertinsim, ar galės toliau vaiką auginti motina. Šiuo metu vaikas saugus ligoninėje, o vėliau jo saugumu ir globa pasirūpins Vaiko teisių apsaugos tarnyba”.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vyriausioji specialistė Zinaida Eglinskienė “Kauno dienai” teigė, jog medikai ją informavo, kad vaiko būklė šiuo metu yra nebloga. “Parašėme raštą, kad be mūsų žinios Klinikos vaiko neišleistų į namus, prašėme informuoti apie vaiko sveikatą”, - sakė Z.Eglinskienė.

Smurto pasekmės

Centro poliklinikos Psichikos sveikatos centro vadovė Vida Matulionienė “Kauno dienai” teigė, jog tėvų agresijos prieš vaikus priežastys būna keleriopos.

“Kai kuriems tėvams prievarta prieš vaikus - normalus dalykas. Tai priklauso nuo tėvų auklėjimo, išsilavinimo, socialinės padėties, nuo to, ar jie patys vaikystėje patyrė prievartą. Tokie tėvai dažniausiai net nesijaučia kalti, smurtaudami prieš savo vaikus. Tai daugiau visuomenės švietimo, teisėsaugos, socialinės problemos, - sakė gydytoja V.Matulionienė. - Tačiau smurtavimo priežastimis gali būti ir psichiatrinės, neurologinės, endokrininės ligos, sutrikusi impulsų reguliacija”.

Turintieji sveikatos sutrikimų dažnai supranta, kad smurtauti negalima, jaučia kaltę, tačiau nesugeba išreikšti pykčio, nesusivaldo ir vėl gali padaryti tą patį. Nesugebantiems adekvačiai reaguoti, pavyzdžiui, į vaiko verksmą, kai jis alkanas ar šlapias, būna, kad atsiranda agresija, dirglumas. Smurtas gali būti ir moterų pogimdyvinės depresijos rezultatas. Alkoholio, psichotropinių medžiagų vartojimas paaštrina ligų simptomus, gali išprovokuoti neprognozuojamą reakciją.

Gydytoja V.Matulionienė teigia, jog labai svarbūs pirmųjų metų mamos ir vaiko ryšys, emocijos, o patirto smurto pasekmės vaikui gali būti labai rimtos.