Lietuvių kariai žygiavo Olandijoje


2003-07-19
Lietuvių kariai žygiavo Olandijoje

Tarp 45 tūkstančių žmonių iš 60 šalių keturių dienų ėjimo maratone Nijmegene, Nyderlanduose, buvo ir devyni kariai iš Jonavos. Kas dieną žygeiviams su visa amunicija tekdavo nueiti apie 40 kilometrų. Šimtus kilometrų įveikusieji vakar šventė maratono pabaigą.

Lietuviai šiame tradiciniame renginyje (“de 4-daagse”) dalyvavo pirmąsyk. Tai jau 87-asis ėjimo maratonas. Pirmąkart jis buvo surengtas 1909 metais. Šiemet žygyje dalyvavo apie 40 tūkstančių civilių ir 5 tūkstančius kariškių. Tai rekordinis dalyvių skaičius. Tik amerikiečių ir anglų karinių dalinių atstovų šiais metais atvyko kur kas mažiau, nes jie vykdo užduotis Afganistane ir Irake. Toks didelis žygeivių skaičius rodo, kad ėjimo maratonai tampa vis populiaresni.

Po dviejų žygio dienų iš žygio pasitraukė apie 2 tūkstančius žmonių. Apie šimtas jų nuo svilinančios saulės apalpo ir buvo nugabenti į ligoninę. Dėl varginančio 34 laipsnių karščio trečiadienį, antrąją renginio dieną, buvo nuspręsta žygio trasą sutrumpinti. Per dieną turėjusiems įveikti 50 ir 40 kilometrų leista apsiriboti atitinkamai 40 ir 30 km, o kariškiai galėjo vieną dieną keliauti be 15 kilogramų sveriančios amunicijos. Ketvirtadienį oras buvo kur kas malonesnis: apie 22 laipsnius šilumos, tačiau keliautojams teko žygiuoti kalvota vietove. Vakar apie 40 tūkstančių žmonių įveikė paskutinę trasos dalį ir, atvykę į šventinį priėmimą, pamiršo nuovargį, pūsles ant kojų ir karštį. Nijmegeno centre jie linksminosi kartu su įvairiomis muzikos grupėmis, tūkstančių tūkstančiais miestiečių, giminaičių ir kitų renginio svečių. Žygeiviai kelyje pasitikti ovacijomis, kurių nusipelnė už ryžtą įveikti 160-200 kilometrų. Finišas tradiciškai buvo Via Gladiola, vienoje iš pagrindinių Nijmegeno gatvių. Jos pavadinimas kilęs iš tradicijos žygio dalyvius pasveikinti ir pagerbti glėbiais kardelių. Per šią savaitę Nijmegeną, seniausią Nyderlandų miestą, įsikūrusį šalia Val upės, aplankė apie milijonas atvykėlių. Tai neužmirštami įspūdžiai kariams iš Lietuvos ir visiems, kurie pirmąkart save išbandė tokiame žygyje.