Krepšinio aistruoliai spaudžia valdžią


2007-04-21
Saulius TVIRBUTAS
Krepšinio aistruoliai spaudžia valdžią

Prie savivaldybės surengę piketą “Žalgirio” gerbėjai ragino naujuosius miesto vadovus nestabdyti sporto rūmų statybos

Akyviausi “Žalgirio” sirgaliai teigė pasiryžę spausti naujosios tarybos narius ir merą greičiau priimti reikiamus sprendimus ir informuoti apie juos visuomenę. Susirinkusieji ramiai išklausė išėjusio su jais pakalbėti vienintelio politiko ir tik po dialogo skandavo savo tradicinius tribūnų šūkius.

Sirgalių kantrybė senka

Piketą surengusio “Žalgirio” aistruolių klubo nariai laikė daug plakatų: “Neatimkit iš Kauno krepšinio sostinės vardo”, “Ne kalbų, bet pamatų”, “Taryba, laidojam krepšinį?” ir panašių.

“Apie sporto rūmus kalbama jau dvidešimt metų, tačiau reikalai pajudėjo į priekį nedaug, - sakė vienas krepšinio aistruolių Marius Šiuša. - Šią akciją inicijavo krepšinio klubo sirgaliai, bet arena rūpi visiems kauniečiams. Ji svarbi ne tik sportui, bet ir kultūriniam miesto gyvenimui. Šiuo piketu norime padaryti spaudimą miesto valdžiai, kad šis projektas nebūtų sužlugdytas.”

“Žalgirio” sirgalių klubo prezidentas Ričardas Petrauskas mano, kad miesto vadovai vilkina sporto rūmų statybų pradžią. “Norime išgirsti iš valdžios atstovų pažadą, kad šis procesas nebus stabdomas, - kalbėjo jis. - Jei miesto tarybos nariai nuspręs, kad koncesininko pasiūlyta kaina per didelė ir reikia skelbti naują konkursą, vėl sugaišime daug laiko. O juk Europos krepšinio čempionato Lietuvoje data vis artėja.”

Slapukauti nežada

Piketuotojai sakė labai laukę mero Andriaus Kupčinsko. “Norime iš jo tiesiogiai išgirsti, kad turėsime sporto rūmus”, - kalbėjo jie.

Tačiau su krepšinio gerbėjais pakalbėti išėjo tik tarybos narys Steponas Vaičikauskas. “Meras dėl užimtumo tikrai negalėjo ateiti, - teigė jis. - Bet jei būsiu išrinktas vicemeru, kuruosiu sporto rūmų, paramos krepšiniui reikalus, todėl man šie reikalai svarbūs ir galiu apie juos kalbėti.”

P.Vaičikauskas sakė, kad taryba derybų su Prancūzijos kompanija “Bouygues” dokumentus svarstys gegužę. “Tada sužinosime tikrą sporto rūmų kainą, galėsime pasakyti, kada bus pasirašomos sutartys, pradėtos statybos. Šį kartą nebus jokios konfidencialios informacijos, visuomenė tikrai bus informuojama”, - žadėjo politikas.

Meras nusiteikęs ryžtingai

Meras A.Kupčinskas “Kauno dienai” yra sakęs, kad arenos projektą reikia visapusiškai išanalizuoti. “Daugiau nei metai vyksta derybos, tačiau iki šiol nesame matę jokių oficialių susitarimų ar skaičių. Girdėjome tik derybų grupės atstovo žodžiu pasakytas sumas”, - kalbėjo jis.

Pasak mero, vertinant prancūzų pasiūlymą bus prisimintas ir ankstesnis arenos projektas. “Tuomet juos bus galima palyginti, - teigė A.Kupčinskas. - Miestui yra svarbus viešasis interesas, todėl projektas turi būti visapusiškai išanalizuotas. Turime matyti ir gerąsias, ir blogąsias jo puses. Manau, kad iki liepos naujoji taryba turės ryžtingai priimti sprendimą. Rudeniui šio klausimo atidėti negalime.”

“Kauno dienos” šaltinių teigimu, prancūzų verslo plane gali būti įrašyta, kad, negavus Vyriausybės paramos, kauniečiai už Nemuno saloje pastatytą areną per 23 metus turėtų sumokėti apie 790 milijonų litų.

Buvęs meras Arvydas Garbaravičius teigė, kad sporto arena kainuos apie 450 mln. litų.

Prancūzai, pristatydami Nemuno saloje planuojamos statyti arenos projektą, ne kartą tvirtino, kad ji atitiks pasaulinius standartus ir bus geriausia Baltijos šalyse. Projektuodami šį statinį jie atsižvelgė ne tik į “Žalgirio” krepšinio klubo pageidavimus, bet ir numatė, kad arenoje galėtų koncertuoti žymiausios pasaulio žvaigždės. Tam reikalingos itin tvirtos stogo konstrukcijos, galinčios atlaikyti sunkią garso ir šviesos įrangą. Areną brangina ir judanti tribūna, įvairūs architektūriniai sprendimai.