Svajonė atskraidino mirtį


2006-10-28
Remigijus JURGELAITIS
Svajonė atskraidino mirtį

Tragiškai žuvusio radijo magnato Huberto Grušnio gyvenimą lydėjo ne tik pergalės, bet ir išbandymai

Pociūnų aerodromas tapo paskutine jo gyvenimo stotele. 45-erių metų Hubertas Grušnys pernelyg brangiai sumokėjo už troškimą pakilti į dangų. “Vis dėlto spėjo įgyvendinti ilgai savyje gniaužtą jaunystės svajonę - skraidyti”, - sako artimi tragiškai žuvusio radijo magnato bičiuliai.

H.Grušnys drąsiai susigrūmė su ne vienu likimo smūgiu. Jis sugebėjo atgauti jėgas, kai tragiškai žuvo sūnus, ne per sunkūs jam atrodė ir versle kylantys iššūkiai, tačiau už jį stipresnis pasirodė sklandytuvo trosas, nurėžęs “Diamond DA42 Twin Star” sparną ir pasiglemžęs jo gyvybę.

Našlaitės liko dvi H.Grušnio dukterys - 19-metė Ramunė ir
5-erių Giedrė, našle - neįtikėtinai tvirtai vyro netektį išgyvenanti žmona Rūta. “Jie mylėjo vienas kitą, buvo tikra šeima, todėl dukroms ir žmonai nepaprastai sunku”, - užjaučia artima šeimos draugė Edita Mildažytė.

Po gimtadienio šventės - tragedija

Spalio 20-ąją Grušnių šeima turėjo retą galimybę pabūti kartu. 19-metė duktė Ramunė šiuo metu studijuoja viename prestižiniame Vakarų Europos universitete, tačiau praėjusį savaitgalį parskrido į Vilnių. Ramunė negalėjo nujausti, kad jos viešnagė tėvų namuose baigsis kaip niekada iki šiol. Penktadienio vakarą niekas nė neįtarė apie artėjančią nelaimę.

Šeima atšventė artėjantį mamos gimtadienį. R.Grušnienė gimusi lapkričio 19-ąją. Ilgai kalbėjosi, juokavo ir kūrė ateities planus. Huberto žmona nelinkusi prisiminti to vakaro, jai iki šiol per skaudu kalbėti apie vyro mirtį, apie skausmą, kuris slegia stiprios moters širdį.

Grušniai neturėjo daug artimų draugų, todėl džiaugdavosi kiekviena galimybe pabūti kartu. “Jis labai mylėjo savo žmoną ir dukras. Brangino ir saugojo, tačiau Rūta buvo už jį gerokai stipresnė. Jis administravo penkias radijo stotis, tačiau namuose Hubertą valdė žmona. Esu tikra, kad jį buvo galima suvaldyti meile. Kiekvieną įžeidimą Hubertas priimdavo pernelyg asmeniškai ir visuomet atsakydavo tuo pačiu”, - sakė E.Mildažytė.

Ji, kaip ir kiti Grušnių bičiuliai, prisimena, kad šeima dažnai kalbėdavo apie neblėstančius savo jausmus. Net pasakodamas apie pergales versle, jis visuomet minėdavo Rūtos vardą. “Kiekvienas reikšmingų darbų nuveikęs vyras turėtų padėkoti šalia esančiai moteriai - draugei, meilužei ar žmonai. Jei būčiau sutikęs truputį kitokią nei manoji Rūta, gal viskas būtų susiklostę kitaip. Mūsų bendro gyvenimo pradžioje neturėjome labai daug pinigų. Jei ne Rūta, jei ne jos išmintis, nebūčiau tiek pasiekęs”, - atvirai yra sakęs valdingu charakteriu garsėjęs vyras.

Švytėdavo išlipęs iš lėktuvo

Šeštadienio rytą šeima kartu pusryčiavo, tik mažoji norėjo ilgiau pasilepinti lovoje. Tėtis rengėsi įprastam savaitgalio ritualui - radęs laisvo laiko jis visuomet įsitaisydavo prie keturviečio lėktuvo vairo.

Į Vilniaus tarptautinį oro uostą H.Grušnys atvyko vienas. Nors
skristi kartu visuomet ragindavo vyresniąją dukrą ir žmoną, dažniausiai jis sulaukdavo to paties atsakymo. “Su tavimi neskrisiu”, - atsakydavo žmona ir nesileisdavo į kalbas. Duktė Ramunė vieną kartą skrido tėvo pilotuojamu lėktuvu. Rūta dažnai vyrą įspėdavo, kad šis pomėgis yra pavojingas. Ji buvo įsitikinusi, kad pilotuoti lėktuvą gali tik profesionalūs lakūnai.

“Hubertas puikiai pilotavo lėktuvą, jis buvo tikras lakūnas, - sakė kartu su radijo magnatu pilotų mokyklą Paluknyje baigusi Gražina Sviderskytė. - Matydavau, kaip atrodo nusileidęs ant žemės. Jis švytėdavo. Kartą pasakė, kad troškimas skristi jo niekada nepalieka”.

Lakūnas turėjo nemažai patirties, todėl Gražina neabejoja, kad nelaimė buvo atsitiktinė. Aviacijos ekspertai taip pat ne kartą teigė, kad H.Grušnys buvo patyręs ir drausmingas pilotas, praskraidęs apie 700 valandų ir turintis leidimą tarptautiniams skrydžiams. “Kaip ir visi pilotai, jis suprato, kad šis pomėgis yra rizikingas. Į aviaciją eina žmonės, kurie labai nori gyventi, tačiau ne bet kaip”, - įsitikinusi G.Sviderskytė.

Garsi žurnalistė geriau už kitus žino, kiek kartais kainuoja noras skraidyti. Prieš kelerius metus žuvo jos vyras, garsus lakūnas Darius Išganaitis. “Nemėginu įžiūrėti kažkokių sąsajų. Paprastai būna labai aiškios tokių nelaimių priežastys. Nereikia kalbėti apie kokius nors metafizinius dalykus. Nereikėtų spėlioti, kodėl jis, o ne kas kitas. Reikia protauti, rasti racionalius atsakymus”, - pataria G.Sviderskytė.

Juo labiau kad ir pats H.Grušnys stengdavosi nepasiduoti emocijoms, sugebėdavo save suimti į rankas. Net kai netikėtai žuvo jo sūnus iš pirmosios santuokos, H.Grušnys stengėsi priimti likimo smūgį. Pirmajai H.Grušnio žmonai likimas irgi nebuvo gailestingas. Kai moteris sukūrė antrąją šeimą ir susilaukė sūnaus, išgirdo žinią - vėžys. Jai taip ir nepavyko įveikti sunkios ligos.

Gerbė net priešai

“Rūta, kaip ir Hubertas, yra stipri moteris. Ji vertina tai, kad likimas suteikė progą pažinti ir mylėti stiprią asmenybę. Ji negali suprasti, kaip žmogus, negalėjęs pakęsti netvarkos, nuo jos ir žuvo”, - sako apie ilgametę H.Grušnio sutuoktinę Rūtą E.Mildažytė.

Artima šeimos draugė tikina, kad Huberto žmona - santūri ir išmintinga moteris. “Aišku, ji negali slėpti emocijų. Kaip toks įvykis gali nesukrėsti?”- susijaudinusi kalba E.Mildažytė. Ji sako dar nesuvokianti, kad Hubertas žuvo. “Tik dabar suprantu, kad tokių žmonių nėra daug, retai tenka galimybė juos pažinti”, - sakė E.Mildažytė, su radijo stočių savininko šeima susipažinusi prieš keliolika metų.

Nors artimi bičiuliai neabejoja, kad H.Grušnys turėjo daug priešų, tačiau gedinčių garsenybių jo laidotuvėse minia liudijo, kad jį gerbė konkurentai ir net priešai. “Hubertas turėjo daug savybių, kurios negali nežavėti. Jis visuomet siekdavo savo tikslo. Pavyzdžiui, kai nusprendė išmokti anglų kalbą, po kiek laiko kalbėjo idealiai”, - sakė E.Mildažytė.

Garsus verslininkas nevengdavo jokių iššūkių, pats ne kartą yra kalbėjęs apie norą išbandyti ką nors nauja. “Norisi pokyčių. Tokio užsiėmimo, į kurį nerčiau stačia galva, prasmegčiau jame”, - yra sakęs H.Grušnys.

Radijas - daugiau nei verslas

Radijas buvo dar viena H.Grušnio aistra, daugiau nei paprastas verslas. Jis pirmasis Rytų Europoje įsteigė nepriklausomą radijo stotį, bet to niekada nebuvo linkęs sureikšminti: “Iš tiesų juk visi futbolininkai nori įmušti įvartį, bet tai pavyksta tik tiems, kurie reikiamu laiku būna reikiamoje vietoje. Tai priklauso ne vien nuo palankių aplinkybių, bet ir nuo tavęs paties, nuo sąmoningo sėkmės siekimo, gebėjimo prognozuoti įvykius”.

“Jis mėgo kraštutinumus, buvo pedantiškas, tikslus. Gal tai ir lėmė jo verslo sėkmę. Kai pagalvoju, kad tiek daug pasiekė paprastas vaikis nuo Vilniaus asfalto, suprantu, kad taip gyventi gali tik labai aukštus reikalavimus sau keliantis žmogus”, - įsitikinusi E.Mildažytė.

Buvęs Huberto verslo partneris, o vėliau konkurentas, buvęs radijo stoties “Radiocentras” vadovas Gintaras Babravičius pripažino, kad Hubertas nebuvo lengvo būdo žmogus, tačiau jis kėlė pasitikėjimą. “Būdavo, kad susikirsdavo mūsų interesai, tačiau galiausiai viskas išsispręsdavo”, - sakė G.Babravičius, neseniai pats skridęs H.Grušnio pilotuojamu lėktuvu.

“M-1” ir “M-1 plius” savininkas vėliau tapo Klaipėdos radijo stočių “Laluna” bei “Raduga” akcininku. Jis įsigijo ir sunkiai besiverčiančią “Ultra vires”. Netrukus jos dažniais nuskambėjo “Lietaus” šaukiniai. Šis radijas tapo populiariausia komercine radijo stotimi šalyje.

Radijas tapo H.Grušnio šeimos verslu. Jo žmona Rūta vadovauja bendrovei “Reklamos ekspertai”, kuri atstovauja šioms stotims.

Neieškodavo kompromisų

H.Grušnys buvo principingas žmogus. Ir tai ne kartą įrodydavo keistais savo poelgiais. Prieš kelerius metus teko atšaukti ketinimus ant namo, kuriame gyveno Kovo 11-osios Akto signataras Kazimieras Antanavičius, pakabinti jo atminimą įamžinančią lentą. Sostinės senamiestyje esančiame name tuo metu gyveno H.Grušnio šeima.

Radijo magnatas tada pareiškė, kad dėl šio pastato priklausomybės vyksta teisminiai ginčai, todėl jokių darbų atlikti negalima. H.Grušnys turėjo savo argumentų: namo siena Didžiojoje gatvėje - jo nuosavybė, todėl jis vienintelis priima sprendimus.

H.Grušnys su partneriais buvo įsigijęs ir kontrolinį LNK televizijos akcijų paketą, tuomet sulaukė didžiulio televizijoje dirbusių žurnalistų pasipriešinimo. Jis nebandė rasti kompromiso su tuometiniais TV darbuotojais. LNK paliko daugelis profesionalų, tarp jų - ir žymiausi žurnalistai. Televizijos savininkas subūrė naują komandą, o TV atgavo trumpam prarastas pozicijas.

Netrukus H.Grušnys pelningai pardavė televizijos akcijas užsienio bendrovei.

Nemėgo kritikų

H.Grušnys ypač skaudžiai reaguodavo į kritiką. “Jis arba labai mylėdavo, arba labai nekęsdavo, jam nebuvo vidurio”, - prisimena E.Mildažytė. Kartais savo galią rodydavo ir vykdydamas verslo sandorius.

Jis buvo įsigijęs 35 procentus įmonės “Be tabu” akcijų. Tuometiniai bendrovės “Be tabu” vadovai baiminosi, kad naujasis savininkas neimtų suvedinėti sąskaitų su populiarios laidos kūrėjais.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad TV3 sudariusi sutartį su bendrove “Be tabu ir Ko”. Pastarajai bendrovei “Be tabu” gamina atskirus siužetus, rūpinasi įgarsinimu bei montažu.

Tuo tarpu H.Grušnys tvirtino, jog įsigijęs “Be tabu” akcijų jis siekė prisidėti prie laidos “Be tabu” populiarumo didinimo, tačiau realiai laidų turiniui beveik neturėjo įtakos.

“Nesakyčiau, kad jis ilgai pykdavo. Dažnai susiginčydavome, išsiskirdavo mūsų pozicijos, net kelias dienas nesikalbėdavom, jis pateikdavo naujus argumentus ir visuomet įrodydavo savo tiesą”, - prisiminė E.Mildažytė.

Tyrimas stringa

Radijo stočių savininko artimieji negali patikėti, kad disciplinuotas pilotas galėjo nepaklausyti Pociūnų aerodromo darbuotojų nurodymo ir leistis tuomet, kai tam nebuvo duotas leidimas.

“Teko kartu su juo skristi. Hubertas buvo labai drausmingas ir pedantiškas pilotas. Be to, Pociūnuose jis nė karto nebuvo visiškai nusileidęs, tūpimo tako danga ten prasta, jis tausojo lėktuvą”, - užsiminė jo brolis Leandras Grušnys.

Vyras iki šiol negali patikėti, kad brolis galėjo nevykdyti nurodymų, tačiau detaliau apie tai kol kas nenori kalbėti. Jis tiki, kad lakūno žūties aplinkybes tirianti komisija pateiks visus atsakymus, o tyrimas bus objektyvus.

Šią savaitę nepaaiškėjo, dėl kieno kaltės žuvo garsus verslininkas. Žūties aplinkybes tiriančios komisijos vadovas Kęstutis Povilonis sako, kad vyksta tyrimas, apklausus liudininkus ir įvertinus kitas aplinkybes bus pateikiamos išvados. Jis nelinkęs komentuoti jokių versijų. Artimi H.Grušnio draugai prabilo apie tai, kad verslininką pražudė pasitikėjimas Pociūno aerodromo darbuotojų nurodymais.

Pripažįstama ir tai, kad bus sunku nustatyti objektyvias žūties aplinkybes - neišliko jokių H.Grušnio ir aerodromo darbuotojų pokalbio įrašų.