Konrado naujienos


2006-10-21
Konrado naujienos

Suomių filmai.

Senamiesčio kino klubas šį savaitgalį M.Žilinsko galerijos Kino salėje (Nepriklausomybės a. 12) kviečia žiūrėti du suomių filmus. Šiandien 17 val. bus rodomas Jarmo Lampelos “Upė” (2001 m.), rytoj 17 val. - Anastasijos Lapsui bei Marku Lemuskalio “Septynios tundros giesmės” (1999 m.). Šie filmai - projekto “Šiaurės šalių kinas Kaune” programos dalis.

Tapybos tatuiruotės ir kompiuteriniai žaidimai.

“ARTima galerijoje” Vilniuje (Totorių g. 3) antradienį atidaryta vienos savičiausių ir įdomiausių koloristinio ekspresionizmo atstovių, kaunietės dailininkės Aušros Barzdukaitės-Vaitkūnienės tapybos paroda “Kiniški žaidimai”. “Prisipažinsiu - vakarais aš mėgstu žaisti kompiuterinius kiniškus žaidimus, kurių niekada nelaimiu, nes neturiu kantrybės. Turiu namie ir “Tangram”, brangų ir nuostabios kokybės. Jis reikalauja ne tik kantrybės, bet ir meditacijos, - kalba A.Barzdukaitė-Vaitkūnienė. - Aš radau išeitį - tuos nelaimėtus žaidimus nutapiau, sustingdžiau nuolatos besikeičiantį kompiuterio ekraną ir laimėjau. Laimėjau juos paveiksluose ir laike. Dabar jie negalės keistis ir judėti, ir nebebus juose laiko. Išduosiu ir dar vieną paslaptį - aš svajoju apie tatuiruotę, kurios niekada nepasidarysiu. Todėl dirbtuvėje tatuiruoju tapybą. Jos odą ir “mėsą”. Aš nežinau, ar jai skauda, bet man skaudu, kai pagalvoju, kad tatuiruoti kūnai, o tai taip gražu, numiršta ir supūna. Todėl tatuiruodama tapybos odą aš vėl bandau sustabdyti laiką”.

Porceliano simpoziumo katalogas.

Keramikos muziejuje (Rotušės a. 15) šiandien 15 val. įvyks porceliano simpoziumo “Idėja dekore” katalogo pristatymas ir parodos uždarymas.

Apie Maskvos sfinksą tarpukario Lietuvos valstybės agonijoje.

Istorinėje LR Prezidentūroje Kaune spalio 24 d., antradienį, 17 val. įvyks istoriko Alfonso Eidinto istorinio romano “Ieškok Maskvos sfinkso” pristatymas. 1987-aisiais, Alfonsas Eidintas, diskutuodamas su rašytojais apie istorinę prozą, rašė: “Nenorėkite, kad istorikas jums iki smulkmenų nupieštų epochą, įvykius, jų turinį, masių sąmonę, o rašytojui beliktų patupdyti sugalvotus ir tikrus herojus, sumegzti aštrų siužetą, dialogus... ir gatava”. Dabar šie istoriko žodžiai tapo iššūkiu pačiam sau - romano autoriui.

Roberto Misiukonio auklėtinių menas.

Vakar Kauno fotografijos “Fujifilm” galerijoje (Rotušės a. 1) atidaryta vienos seniausių ir daugiausiai menininkų išugdžiusios universitetinės KTU fotografijos studijos auklėtinių nuotraukų paroda, skirta studijos 30-mečiui. Taip pat pristatytas šiai progai skirtas fotografijos albumas.

Tapybos studijos jubiliejus.

Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16) spalio 27 d., penktadienį, 16 val. įvyks parodos “10 + 1. VDA KDI tapybos studijos absolventų paroda” atidarymas. Parodoje savo kūrinius eksponuos tapybos studijos magistrantūros absolventai. Tapybos studijos 10-mečio paminėjimui parengtoje ekspozicijoje atsispindi lietuvių tapybos mokyklos sampratos kaita, supažindinama su naujų kūrybinių kelių ieškančiais, naujas tapybines formas kuriančiais profesionaliais Kauno tapytojais.

Tą pačią dieną VDA KDI (Muitinės g. 4) aktų salėje 10 val. vyks konferencija “Galimybės, perspektyvos, istorija: VDA Kauno tapybos studija 1995 - 2005 “.

Apie dvarininkų kasdienybę.

Juozo Naujalio memorialiniame muziejuje (Pilies takas 4, Raudondvaris, Kauno r., važiuoti nuo stotelės ,,Kauno pilis” 92-ojo maršruto mikroautobusu arba 48-ojo maršruto autobusu, nuo stotelės 2-oji klinikinė ligoninė - 49-ojo maršruto autobusu) spalio 27 d., penktadienį, 17 val. Remigijus Civinskas skaitys viešą paskaitą ,,Raudondvario dvaro kasdienio gyvenimo epizodai” iš ciklo ,,Raudondvario Tiškevičių dvarų kultūrinis palikimas”.

Trakų pilyje - diskusija apie Vytauto Didžiojo epochos aprangą.

Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto 576-ųjų mirties metinių dieną - spalio 26-ąją - Trakų istorijos muziejus tradiciškai paminės paskaita-diskusija istorine tematika, į kurią daugiau nei dešimtmetis noriai renkasi LDK istorija besidominti publika.

Trakų salos pilies Didžiojoje menėje spalio 26 d., ketvirtadienį, 17 val. paskaitą apie Vytauto Didžiojo laikų aprangos ypatumus skaitys Lietuvos istorijos instituto Etnologijos skyriaus vyriausioji mokslo darbuotoja Rūta Guzevičiūtė, šiais metais išleidusi monografiją “Tarp Rytų ir Vakarų: XVI-XIX a. LDK bajorų kostiumo formavimosi aplinkybės ir pavidalai”.

“Vytauto Didžiojo mirties metines stengiamės minėti prasmingai - suteikti LDK istorijos entuziastams kuo įvairiausios informacijos apie šią epochą”, - sakė renginio kuratorė Brigita Balčytienė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja.

Renginio dalyviams bus pristatytas ir naujasis kauniečio režisieriaus Arvydo Baryso filmas “Gintaro kelias”, kurį komentuos archeologas Mykolas Michelbertas. “Gintaras mūsų sąmonėje tradiciškai siejamas su lietuviškais papuošalais, aprangos stiliumi, - aiškino B.Balčytienė. - Todėl norėjome neapsiriboti tik nagrinėjamu laikotarpiu, o pažvelgti į šių tradicijų ištakas, atskleisti sąsajas su kitomis kultūromis”.

Nesuvaidintas džiaugsmas.

Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, įėjimas iš Didžiosios g. 19) ketvirtadienį atidaryta Lietuvos fotografijos klasiko, kauniečio Romualdo Rakausko nuotraukų paroda “Užuovėja”. Autorius, pristatydamas šią parodą, ir šį kartą nenutolsta nuo savo kūrybinio kelio ir lieka ištikimas savo romantiško, geranoriško ir svajingo fotografavimo tradicijai. “Prieš 40 metų į šviesų “Žydėjimo” šydą suvyniojau geraširdžius dzūkelius, o dabar atsirado panašios nuotaikos “Užuovėja”. Net pačiam keista, kad nepradingsta noras sušvelninti gyvenimo tiesą fotografuojant ir atrenkant šviesesnes situacijas, gražų žmonių bendravimą, neslepiamus švelnius jausmus. Mūsų kasdienybėje šito šviesaus dažo per akis. Tik norėk matyti ir sugebėk atsirinkti. Mane glumina parodų salėse rodomas cheminis gyvenimas. Labai norisi kažko tikro. Gal būtent dėl to sugrįžau prie reportažinės fotografijos, prie tikrų situacijų fotografavimo. Nesugalvotą, nesuvaidintą džiaugsmą vertinu labiau už tikroviškumo stebuklą”, - sakė R.Rakauskas.

Ne tik apskaičiuota vokiška dailė.

Galerijoje “Meno parkas” (Rotušės a. 27) spalio 27 d., penktadienį, 18 val. bus atidaryta Vakarų Vokietijos dailininkų sąjungos paroda “Apskaičiuota ir pajausta”. Joje bus pristatyti konkrečiojo, informel, dekonstrukcinio meno variacijos. Šios meno srovės, išsivysčiusios skirtingais XX amžiaus dešimtmečiais, svarbios ir šiuolaikiniame Vokietijos mene.

Baltas porceliano šokis.

Keramikos muziejuje (Rotušės a. 15) spalio 27 d., penktadienį, 16 val. įvyks keramikės Živilės Bardziliauskaitės kūrybos iš porceliano parodos “Šokis baltame” atidarymas.

Akvarelė ir tapyba iš Kauno - čekų akims.

“Patro” galerijoje Olomouce (Čekija) veikia galerijos “Meno parkas” surengta dviejų kauniečių menininkų: Eugenijaus Nalevaikos ir Gintauto Vaičio paroda “Tekanti abstrakcija”. Eugenijus Nalevaika pristato abstrakčias asociatyvias akvareles, o Gintautas Vaičys tapybos ciklą “Gėlių laukai ir vandenynai”.

Olomouco miesto galerija “Patro” ir galerija “Meno parkas” kūrybiškai bendradarbiauja jau keleri metai. 2005 metais čekai eksponavo kauniečių parodą “Nepakeliama realybė”, o šiemet jie Kaune pristatė savo populiarų menininką Vitą Džoną su tapybos paroda “Teatrum Mundi”.

Pavydėtinas prizų fondas.

Kaunietis fotografas Romualdas Požerskis dabar žino viską apie čekų ir slovakų spaudos fotografijos metų derlių. Jis Prahoje kartu su kitais vienuoliktojo čekų ir slovakų spaudos fotografijos konkurso vertinimo komisijos nariais per tris dienas peržiūrėjo 3110 nuotraukų, kurias pateikė 300 autorių.

“Čekai ir slovakai (šių šalių spaudos fotografus vienija ta pati sąjunga) garsėja gera fotografijos mokykla ir tradicijomis, todėl daugelis jų kviečiami dirbti į įvairias pasaulio agentūras. Jei vyksta koks nors svarbus pasaulio įvykis, jį būtinai fotografuoja ir koks nors čekas ar slovakas. Todėl ir čekų bei slovakų spaudos konkursui pateiktose nuotraukose buvo atspindėti visi svarbiausi pasaulio metų įvykiai. Tuo tarpu lietuviai “verda” vien savose sultyse - fotografuoja tik savo šalies ribose. Tad Prahoje buvo labai įdomu dirbti”, - pastebėjo R.Požerskis.

Vertinimo komisijos, sudarytos iš fotoagentūrų vadovų, fotografijos kritikų ir garsių fotografų, sunkiausias uždavinys - išrinkti vieną “patį pačiausią” metų kadrą. Juo tapo slapto politinių partijų susitikimo akimirka, įamžinta fotografo Michalo Čižeko (“France presse”). Už šią nuotrauką gruodžio mėnesį atidarant parodą jam bus įteiktas 15 tūkstančių litų piniginis prizas. O dar komisijos atrinkti 42 autoriai išsidalys likusius 85 tūkstančius litų iš konkurso prizų fondo. “Bendras konkurso biudžetas - įspūdingas ir galintis sukelti pavydą lietuviams - 240 tūkstančių litų”, - sakė R.Požerskis.