Konrado naujienos


2004-08-14
Konrado naujienos

Simpoziumo pabaigai - konferencija, paroda ir katalogas.

Pirmadienį, rugpjūčio 16 d., 10 val. Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus salėje (Rotušės a. 26, antras aukštas) 10 val. prasidės meno ir ekologijos sąsajoms skirta konferencija “Ekologinis peizažas”. Joje laukiami visi šiomis temomis besidomintys kauniečiai. Konferencijoje pranešimus skaitys Lietuvos ir užsienio ekologai, gamtininkai, menotyrininkai. Galerijoje “Meno parkas” 18 val. bus atidaryta XI tarptautinio tapytojų plenero, skirto Antano Samuolio atminimui, parodos “Ekologinis peizažas” atidarymas. Jo metu bus pristatytas katalogas.

Jos kūrinių turi ir Bilas Klintonas.

Galerijoje “Spalvų paslaptys” veikia Žanos Žuravel meninės knygrišybos paroda. Ukrainoje gimusi, Odesoje ir Taline studijavusi menininkė nuo 1982 metų nuolat gyvena Estijoje. Jos kūryboje minimalistinę estiškąją meninės raiškos tradiciją puikiai atgaivina slaviška autorės prigimtis. Dailininkė naudoja aukštą, sudėtingą reljefą, jos kūriniuose daug auksavimo, būdingo slaviškoms ikonoms.

Menotyrininkai pastebi, kad Ž.Žuravel, savo kūryboje suderinusi klasikinę odos dailę ir tapybą, sukūrė savitą, tik jai vienai būdingą stilių. Labiausiai dailininkė mėgsta meninį knygų įrišimą. Kiekvieną naują kūrinį Ž.Žuravel pradeda nuo knygos turinio analizės, todėl jos dekorai ne tik turtingi spalvų ir technikų, bet yra ir prasmingo turinio.

Ž.Žuravel aktyviai dalyvauja parodose Estijoje bei užsienyje, atlieka individualius užsakymus. Jos kūrinių yra įsigiję kolekcininkai ir meno gerbėjai Estijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje ir JAV. Pikantiška detalė: buvęs JAV prezidentas Bilas Klintonas taip pat turi Ž.Žuravel kūrinių.

Paprasčiausias būdas pamatyti įdomią parodą.

Birštono kultūros centre antradienį atidaryta Lietuvos spaudos fotografų klubo paroda “Lietuvos spaudos fotografija 2004”. Ši paroda gegužės 7-ąją buvo pristatyta Vilniaus rotušėje, o dabar keliauja per Lietuvą. Birželio mėnesį ji buvo eksponuojama Palangoje, rugpjūtį veiks Birštone, spalį keliaus į Maskvą, festivalį “Interfoto”.

Į Kauną šios publikos mėgstamos parodos, į kurią surinkti “auksiniai” metų kadrai, neketinama atvežti. Kaip pakomentavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Aleksandras Macijauskas, Kauno fotografijos Fujifilm galerijos ekspozicijų planai - perkrauti iki pat metų pabaigos.

Lietuvos bajorų giminės atžalos tapyba.

Kauno įgulos Karininkų ramovėje (A.Mickevičiaus g. 19) ketvirtadienį ėmė veikti dailininkės Aurelijos Filipauskytės tapybos paroda “Sielos melancholija”. Ja Karininkų ramovė tęsia Lietuvos bajorų atžalų kūrybos pristatymą.

Apie Babelį - meno kalba.

Rugpjūčio 27 d. 16 val. Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16) bus pristatytas dailininkų, aktorių, žonglierių bei muzikantų iš Prancūzijos projektas “Babyl-on Tour”. Tai Kaunui jau žinomi jaunieji prancūzų menininkai Rafaelis Monetis ir Vincentas Dezius. Šį kartą Kauną įsimylėję menininkai grįžta su teatro trupe “Kompani de la Primery” ir akordeonistais Lorenu bei Žermenu de Roberais. Jų bendras projektas - tai Babelio bokšto istorija, kuri bus pasakojama naudojant įvairiausias meno ir Europos šalių kalbas.

Teatro trupė “Kompani de la Primery” atskirai savo performensus, kuriuose dalyvaus ne tik prancūzų dailininkai ir aktoriai, bet ir paprasti žmonės, rasti viešnagės Kaune metu, dar surengs kitą penktadienį, rupgjūčio 20 d., 17 val. bei rugpjūčio 24 d., 17 d.

A.Vaitkūnas - Druskininkuose.

Vakar įvyko ne tik restauruotų senųjų Druskininkų gydyklų atidarymas. Buvusioje mineralinio vandens biuvetėje, dabar tapusioje restoranu “Kolonada”, atidaryta kauniečio Arūno Vaitkūno didžiųjų tapybos kūrinių paroda. Restorano šeimininkai mano, kad didžiaformatė A.Vaitkūno tapyba geriausiai tiks prie čia veiksiančio džiazroko klubo atmosferos.

Žinomo tautodailininko retrospektyvinė.

Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio g. 56) ketvirtadienį atidaryta Vytauto Sabataičio kūrybos paroda. Tai retrospektyvinė garsaus tautodailininko paroda, kurioje eksponuojami subtilūs meistro sukurti drožiniai: verpstės, rankšluostinės, kryžiai, druskinės, lentynėlės. Drožėjas didžiuojasi, kad šiuos dirbinius gamindamas naudojo ne elektrinį, o paprastą rankinį pjūklelį.

V.Sabataitis savo 75-erių metų jubiliejų švęs kitų metų vasario pabaigoje. “Tačiau tai bjaurus metų laikas - šalta, šlapia. Todėl nutariau savo jubiliejui skirtą parodą perkelti į malonesnį laiką. Be to, nedideliame mano bute parodai sukurti dirbiniai jau tiesiog netilpo”, - šypsodamasis pasakojo žinomas tautodailininkas. V.Sabataičio drožinių paroda Kauno menininkų namuose veiks iki rugsėjo 3 d.

Jaunoji Kauno meno karta rodo.

Kauno architektų namuose (Vilniaus g. 22) antradienį atidaryta Mindaugo Jurėno ir Simono Šidlausko skulptūros bei Sauliaus Paliuko jaunesniojo tapybos paroda. Jaunieji autoriai - Kauno dailės instituto auklėtiniai, jau turintys netrumpą dalyvautų parodų, konkursų, ir surengtų, kuruotų akcijų, simpoziumų, parodų sąrašėlį.

Šių jaunųjų Kauno menininkų kūryba žavi šviežiomis idėjomis, originaliu jų raiškos būdu, optimistiniu, kiek ironišku požiūriu į pasaulį.

Fotografija iš Japonijos.

Ketvirtadienį Kauno fotografijos Fujifilm galerijoje (Rotušės a. 1) atidaryta japonų fotomenininko Tošiki Ozavos fotografijos paroda. Joje šiuo metu Lietuvoje viešintis fotografas eksponuoja aktus, Japonijos peizažus ir kelionės po Australiją vaizdus. T.Ozavos spalvotų nuotraukų paroda galerijoje veiks iki rugpjūčio 23 d.