Konrado naujienos


2004-02-14
Konrado naujienos

Paaiškėjo trys geriausi paminklo Lietuvos himnui projektai.

Išrinkti trys geriausi paminklo Lietuvos himnui ir jo autoriui Vincui Kudirkai projektai. Tai paaiškėjo pasibaigus pirmajam konkurso paminklo šalies himnui ir jo autoriui sukurti etapui. Į antrąjį konkurso turą vertinimo komisija išrinko tris projektus: skulptoriaus Dovydo Klimavičiaus ir architekto Viktoro Griciaus, kauniečio skulptoriaus Stasio Žirgulio ir architektų Adomo Skiezgelo bei Leono Adomkaus bei skulptoriaus Arūno Sakalausko ir architekto Ričardo Krištapavičiaus. “Atrinkdama kūrinius komisija žiūrėjo, kad paminklų projektai turėtų šių dienų atspalvį. Norėjome, kad būtų justi, jog paminklas statytas XXI amžiuje, o ne tais laikais, kai V.Kudirka gyveno”, - sakė Vilniaus savivaldybės darbuotoja Dalija Rudytė. Patobulintus projektus trys menininkai pateiks antrajam konkurso etapui, kurio metu paaiškės nugalėtojas. Paminklas V.Kudirkai Vilniaus Savivaldybės aikštėje turėtų būti pastatytas iki 2006 metų vasaros.

Sesuo tęsia brolio veiklą.

Prieš septynerius metus mirusio garsiausio Kauno galeristo Alberto Stankevičiaus sesuo Aušra toliau plėtoja brolio veiklą. Šiandien “Neries” viešbučio pasaže oficialiai ima veikti galerija “Meno namai”, kurios savininkė - Aušra Stankevičiūtė. Rėmėjams ir kolegoms šiandien pristatymą surengsianti galerija ketina imtis propaguoti dar nepripažintus talentus. Šiuo metu “Meno namuose” veikia Alvydo Venslausko tapybos paroda.

Tekstiliniai paveikslai.

Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijoje (M.Valančiaus g. 21) vasario 17 d., antradienį, ims veikti Valerijos Kiškienės tekstilės paroda “Gelmių spalvos”. Pirmojoje autorinėje parodoje dailininkė pateiks seriją tekstilinių paveikslų, atliktų aplikavimo ir siuvinėjimo technikomis.

Auksas Audronei Petrašiūnaitei.

Už geriausius 2003 metų kūrybinius pasiekimus Lietuvos dailininkų sąjunga vakar trims menininkams įteikė aukso ženkliukus. Ženkleliai ir metinės premijos LDS parodų salėje buvo įteiktos kaunietei tapytojai Audronei Petrašiūnaitei, grafikui Broniui Leonavičiui ir tekstilininkui Feliksui Jakubauskui.

A.Petrašiūnaitė mokėsi meninio apipavidalinimo Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, 1976-1982 metais studijavo tapybą Valstybiniame dailės institute. Nuo 1982 metų parodose dalyvaujanti menininkė kuria tapybos, tekstilės ir grafikos srityse, surengė 18 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Dailininkės darbų yra įsigiję Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos dailės muziejus. LDS aukso ženklelis A.Petrašiūnaitei paskirtas už 2003 metais surengtas personalines tapybos kūrinių parodas Kauno paveikslų galerijoje, “Rūtos” galerijoje Vilniuje ir parodą “Tapyba” Vilniaus rotušėje.

Arvydo Každailio ofortai.

Kauno V.Kudirkos viešojoje bibliotekoje (Laisvės al. 57) vakar atidaryta ir iki kovo 12 d. veiks Arvydo Každailio ofortų iliustracijų P.Dusburgiečio “Prūsijos žemės kronikai” paroda.

Būsimųjų valdininkų kabinetuose - dailės kūriniai.

Pirmadienį 11 val. naujajame Vilniaus miesto savivaldybės pastate ims veikti didžiausia dailės galerija. Kol valdininkai dar neįsikūrė savo kabinetuose, garsiausios Lietuvos galerijos jose įrengė laikinąsias (iki vasario 22 dienos veiksiančias) savo pristatomo meno ekspozicijas. Kaunietiškas akcentas: šioje galerijoje Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus galerija “Meno parkas” “okupavo” 4 kabinetus, o “Kauno langas” - 2. Vasario 19 d., ketvirtadienis, galerijoje skelbiama Kauno diena. Tądien savo menus pristatys patys jų autoriai kauniečiai. Kitiems galima atvažiuoti juos palaikyti.

Pegasas su intriga.

Vasario 18 d., trečiadienį, 18 val. Kauno viešosios bibliotekos (Radastų g. 2) Meno leidinių skyriuje (406 kab.) susiburs praėjusiais metais knygas išleidę rašytojai kauniečiai. Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius vienija penkiasdešimt narių, iš jų net dvidešimt į susitikimą su skaitytojais ir kolegomis atsineš 31 naują leidinį. Vakare “Pegasas-2003” bus ne tik puikiai pažįstamų, bet ir naujų vardų, o kai kurie garbūs rašytojai ne tik kalbės, bet ir įtaigiai skaitys nebūtinai vien savo tekstus, gros ir net dainuos.

Telšių žmonės ir gamta.

Vasario 20 d., penktadienį, 17 val. Kauno fotografijos “Fujifilm” galerijoje vyks Mečislovo Šilinsko (Telšiai) fotografijos parodos “Miestas, žmonės, gamta” atidarymas.

Prisimins kolegos kūrybą.

Kaunietis prozininkas Leonas Zaleckis savo 75-ojo gimtadienio nesulaukė - mirė pernai. Vasario 20 d. 17 val. Maironio lietuvių literatūros muziejuje rengiamas vakaras, kuriame bus prisiminta šio savito, liaudiškos natūros rašytojo kūryba. Jo prozą inspiravo, praturtino autentiškais išgyvenimais gyvenimiška patirtis - jaunystę jis praleido Žemaitijos kaime, kur patyrė pokario kovų rūstį, vėliau dirbo agronomu, taksistu. Literatūrinėje vakaronėje dalyvaus rašytojai Vytautas Martinkus, Jonas Mikelinskas, Petras Palilionis, L.Zaleckio giminės ir artimieji.