Konkursą laimėjęs namas tik atrodo kuklus ir nedidelis


2005-07-05
Daiva VALEVIČIENĖ
Konkursą laimėjęs namas tik atrodo kuklus ir nedidelis

Statinys siauram miesto sklypui, gerai įvertintas komisijos, nesužavėjo internautų

Daugiau nei šimtą konkursui pateiktų darbų aplenkęs Ramūno Raslavičiaus suprojektuotas namas, pastatytas Vytėnuose, kažkodėl nepelnė “tautos namo” titulo. Pastarąjį rinko internautai, balsavę už kitą projektą. Pirmąją vietą pelnęs kauniečio architekto suprojektuotas namas, konkurso komisijos nuomone, yra sektinas pavyzdys, juk jis skirtas standartiniam, o ne išskirtinio grožio sklypui.

Patogu ir privatu

Ramūno Raslavičiaus projektuoto namo vertė - lakoniškos formos ir funkcionalumas. Namas siaurame ir ilgame sklype pastatytas taip, kad garažo dalis su terasa ant stogo, į kurią galima patekti iš šeimininkų miegamojo, atskiria kiemą ir paverčia likusią erdvę privačia.

Iš gatvės pusės namas atrodo nedidelis ir kuklus, tačiau išties jame - 350 kvadratinių metrų ploto, viduje yra baseinas, o du kambarius skiriančioje sienoje - didžiulis akvariumas.

“Po dalimi namo įrengėme rūsį, nes nenorėjome nė trupučio pirmojo aukšto skirti techninėms ir pagalbinėms patalpoms. Baseinas įrengtas šalia svetainės”, - sako architektas. Nuo kiemo baseiną skiria stiklo vitrinos. Iš baseino galima patekti į svetainę ir lauko terasą, o nuo jos nulipus, atsistoti ant vejos.

Antrasis aukštas - didesnis

Antrasis namo aukštas šiek tiek išsikiša virš pirmojo ir suteikia šešėlio pietų pusėje esantiems langams.

Šiaurinė 25 metrų ilgio namo pusė yra arti kaimynų tvoros ir joje langų beveik nėra. Tiksliau - siauras ir ilgas langas įrengtas beveik pažemėje ir įleidžia šviesos į baseino patalpą. Kitas toks pats yra antrajame namo aukšte.

Pirmajame aukšte, be baseino ir svetainės, įrengta ir virtuvė bei valgomasis. Valgomojo erdvė - per du aukštus. Antrajame aukšte yra kabinetas su stiklo siena, per kurią atsiveria vaizdas į apačioje vykstantį gyvenimą. Ten dirbantis žmogus gali susikaupti, tačiau nėra atskirtas nuo šeimos.

Namo dydį padiktavo tai, kad teko įrengti keturis miegamuosius. Vonios kambarys yra prie pagrindinio, tėvų, miegamojo, o kitas yra skirtas trims vaikų kambariams. Prie tėvų miegamojo dar yra drabužinė.

Už minimalizmą ir nuosaikias spalvas

Kaunietis architektas Ramūnas Raslavičius paneigia mitą, kad dabar žmonės statosi mažučius, apie 150 kvadratinių metrų ploto, namus. Bent jau jis pats dažniausiai projektuoja apie 300 kvadratinių metrų ploto būstus. Ne vienas jų, kaip ir konkursui pateiktasis, pastatyti Vytėnuose.

Architekto nuomone, įdomi forma tuo pat metu turi būti ir paprasta, o interjere nerekomenduotinos ryškios spalvos ar ypatingi akcentai.

Konkursui pateiktajame projekte taip ir buvo - namo viduje naudotos šviesios spalvos, o kai kur, pavyzdžiui, viename vonios kambarių, panaudotos tamsios apdailos plytelės.

Kaip jau rašėme, iš daugiau nei šimto architektų darbų vertinimo komisija išrinko penkis geriausius realizuotus individualių namų projektus. “Geriausia namo realizacija” paskelbtas kauniečio architekto Ramūno Raslavičiaus namo Vytėnuose projektas. Kitų keturių projektų autoriams: Marijui Preisui, Eglei Prunskienei ir Juozui Prunskui, Laimai Tumynienei ir Gintui Vieversiui bei Mindaugui Žviniui - teko “Geriausios namo realizacijos” nominantų vardai.

Po visą birželio mėnesį vykusio balsavimo interneto vartų “Delfi” lankytojai tinkamiausiu Lietuvos namu pripažino architekto Mindaugo Žvinio projektą “Namas Valakampiuose”. Anot vieno iš parodos-konkurso rengėjų, UAB “Doleta” vadovo Vytauto Silevičiaus, parodos-konkurso komisijos nariai šį šiuolaikiškos architektūros projektą pripažino ypač gerai derančiu su aplinka.

Tautos namas

“Interneto vartų “Delfi” lankytojų išrinktas “Tautos namas” rodo, jog ne tik profesionalai, tačiau ir paprasti žmonės architektūroje ima vertinti natūralumą ir harmoniją su gamta,” - teigia V.Silevičius.

Pirmąją vietą iškovojęs M.Žvinio projektas surinko 11 proc. internautų balsų. Kiek mažiau, 9 proc. balsų, gavo Rimo Adomaičio, Raimondo Babrausko ir Gintauto Natkevičiaus suprojektuotas “Namas Utrių kaime”, kuris pelnė ir į parodos atidarymo vakarą susirinkusių architektų, svečių simpatijas bei iškovojo “Pripažinto tarp kolegų” apdovanojimą.

Trečioje vietoje atsidūrė 8 proc. balsų surinkęs marijampoliečių Laimos Tumynienės ir Ginto Vieversio “Vyto namas”, kuris, kaip ir M.Žvinio projektas, pateko tarp keturių pagrindinio apdovanojimo “Geriausia realizacija” nominantų.

Interneto konkurse triumfavusiam M.Žviniui bus skirta “Lietuvos architektūros Vitruvijaus” statulėlė. Ji architektui bus įteikta parodos “Individualių namų architektūra 2005” darbų katalogo pristatymo metu, liepos 14 d. Pirmą kartą per visą parodos istoriją išleidžiamame kataloge bus sudėti visi šių metų parodai pateikti realizuoti ir idėjiniai projektai bei 2002-2003 m. parodose nugalėję darbai.

Anot “Delfi” vyriausiosios redaktorės Monikos Garbačiauskaitės, jau antrus metus iš eilės publikuodami darbus internete parodos “Individualių namų architektūra” organizatoriai sulaukia didžiulio susidomėjimo - žmonės aktyviai balsuoja už savo svajonių namą bei diskusijose aptarinėja architektūros naujoves.

Praeitais metais internautų nuomonė taip pat nesutapo su parodos-konkurso komisijos sprendimu, kuri “Geriausia Lietuvos namo realizacija” paskelbė kauniečio architekto V.Juozaičio projektą.