Koncentruota idėja


2004-06-12
Koncentruota idėja
Galerijoje “Meno parkas” (Rotušės a. 27) vakar atidaryta ir iki liepos 2 d. veiks Vakarų Vokietijos dailininkų sąjungos narių miniatiūrų paroda “Mažas, tačiau... Miniatiūra kaip konceptas”

Miniatiūra dailėje prilyginama aforizmams, ketureiliams ar dienoraščių fragmentams literatūroje. Į parodą jos organizatoriai atrinko tik tuos kūrinius, kuriems sąmoningai išrinktas mažas formatas. 21 Vakarų Vokietijos dailininkų sąjungos narys pateikia itin koncentruotos minties ir raiškos, todėl žavinčias savo įtaigumu miniatiūras.

Dailininkų pasirinkta technikų įvairovė ir jomis reiškiamos idėjos - stulbinantys. Betina Zachov iš savo ir žilo vyro plaukų išmezgė krepšelius, o į vidų įdėjo panaudotų muiliukų liekanų, subtiliai išaukštindama kasrytinį intymų ritualą. Frederikė Klotc, baldų, namų apyvokos daiktų nuotraukas užpildama sakais, “pagamino” šiuolaikinį “gintaro” gabalą su gyvenimo-realybės šou inkliuzais. Setsuko Fukušima iš popieriaus padirbdino melioną primenančius kokonus su langeliais, pro į juos įdėtą optinį lęšį matyti transformuoti buvusių menininko parodų vaizdai. Rolfas Nikelis eksponuoja daigą iš lituotos vielos, pateiktą besididžiuojantį savo lengvai akimi aprėpiamu dydžiu. “Mažosios erdvės nėra modeliai, tai - pasauliai sau patiems, besilaikantys savų taisyklių”, - aiškina Martina Zifert, pagaminusi platformą ir ant jos išdėstytus miniatiūrinius šviečiančius gatvės žibintus. Martina Umersbach iki šiuolaikinio meno objekto pakylėjo mašinų plovimo šepečio raudonus šerelius, o Anja Forman tik tak žirniukus prilygino skruzdėlių lervų kokonams.

Po parodas kartu su jumis vaikščiojo Žilvinė PETRAUSKAITĖ