Komisijos išvada: stabdyti studijas


2005-03-22
Remigijus JURGELAITIS
Komisijos išvada: stabdyti studijas

Švietimo ir mokslo ministerija vakar Vyriausybei pasiūlė uždrausti Maskvos finansuojamos Tarptautinės Baltijos akademijos veiklą Lietuvoje

Latvijos švietimo ir mokslo ministerijai oficialiai pareiškus, kad ji niekada nėra davusi leidimo Baltijos rusų instituto filialui Lietuvoje vykdyti aukštojo mokslo studijų programų, vakar mūsų šalies Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) ryžosi siūlyti Vyriausybei stabdyti Tarptautinės Baltijos akademijos (TBA) studijų organizavimą ir pabrėžė, jog jos diplomai - nepripažįstami.

ŠMM komisijai vadovaujantis švietimo ir mokslo viceministras Raimundas Mockeliūnas pareiškė, kad tokia išvada paremta tuo, kad TBA atsisako ministerijai teikti informaciją apie vykdomas studijų programas, kai kada tokia informacija buvo klaidinga.

“Kauno diena” praėjusią savaitę pranešė, kad Tarptautinėje Baltijos akademijoje, kuri laikoma rusiškojo mentaliteto formavimo židiniu, studijuoja ir ne vienas Lietuvos policijos pareigūnas.

Nevykdė reikalavimų

ŠMM konstatavo, kad Viešoji švietimo įstaiga Tarptautinė Baltijos akademija pažeidė Lietuvos teisės aktus. Akademijos veiklą tyrusi ministerijos komisija nutarė siūlyti Vyriausybei nutraukti jos veiklą Lietuvoje.

“Išnagrinėjusi visą gautą medžiagą, komisija konstatavo, kad TBA nuolat pažeidinėjo Lietuvos teisės aktus, ignoruodama Vyriausybės nustatytus reikalavimus vengė teikti Švietimo ir mokslo ministerijai informaciją apie vykdomas, nebevykdomas, naujai pradedamas vykdyti studijų programas. Kai kada teikiama informacija buvo klaidinanti”, - sakė komisijos vadovas, švietimo ir mokslo viceministras R.Mockeliūnas.

Komisija pažymėjo, kad, pasibaigus Latvijoje veikiančio Baltijos rusų instituto programų “Teisės mokslas”, “Kultūros valdymas”, “Verslininko veikla”, “Verslininko veiklos valdymas ir administravimas” licencijų, kurioms 2003 m. buvo išduotas leidimas ir Lietuvoje, galiojimo terminui, TBA turėjo pateikti naujas licencijas. Tačiau vietoje naujų ji pateikė tas pačias, jau nebegaliojančias licencijas.

Taip pat TBA nepateikė Vyriausybės nustatytą tvarką atitinkančio Baltijos rusų instituto įgaliojimo vykdyti studijas Lietuvoje. Viešoji švietimo įstaiga Tarptautinė Baltijos akademija nėra savarankiška institucija - už jos vykdomas studijų programas, materialinę bazę, pedagoginį personalą, išduodamus diplomus ir vykdomų studijų kokybę Lietuvoje atsako Latvijoje veikiantis Baltijos rusų institutas.

Mįslingas legalizavimas

Ir iki šiol TBA veikla kėlė nemažai abejonių. Prieš kelerius metus legalizuojant diplomus, Lietuvoje buvo suklastotos kelios pažymos. Dėl Baltijos rusų instituto diplomų pripažinimo į tuometinį švietimo ir mokslo viceministrą Rimantą Vaitkų šių metų rugpjūtį kreipėsi jo bičiulis, instituto vadovas socialdemokratas Jevgenijus Kostinas.

Tuomet “Kauno diena” pranešė, jog Baltijos rusų instituto padalinys Lietuvoje buvo legalizuotas skubotai Vyriausybės nutarimu, nepaisant neigiamos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nuomonės.

Instituto veikla legalizuota be Studijų kokybės vertinimo centro išvados. Anksčiau centras kelis kartus atmetė instituto prašymus. Studijų kokybės vertinimo centro vadovas Eugenijus Stumbrys ne kartą viešai yra suabejojęs universitete vykdomų studijų kokybe. Anot jo, kai kurie mokymo įstaigos teisės mokslų absolventai nesugeba parašyti net apeliacijos, nekalbant apie kitus teisinius dokumentus.

Nepaisant to, kai kurie Lietuvos policijos pareigūnai šioje mokymo įstaigoje gilino savo žinias. Kaip ir kitos Rusijos aukštosios mokyklos, TBA laikoma svarbiausiu rusiškosios masinės sąmonės formavimo mūsų šalyje įrankiu.

Rūpi studentai

TBA vadovas J.Kostinas pareiškė, kad tokia ministerijos išvada yra niekuo nepagrįsta. “Kodėl niekas pas mus neatėjo, nepažiūrėjo. Nesuprantu, kaip galima sakyti, kad nėra kokybės, neva neakredituotos studijų programos”, - piktinosi TBA vadovas.

Iki mūsų šalyje legalizuojant šią mokymo įstaigą, ji veikė nelegaliai, todėl neatmetama galimybė, kad, ir Vyriausybei pritarus ministerijos siūlymui, ši mokykla Lietuvoje vykdys nelegalias studijas. “Toks ministerijos sprendimas nėra pagrįstas. Nepriimu tokių argumentų”, - sakė TBA vadovas.

Jis klausia, ką darys šiuo metu Tarptautinėje Baltijos akademijoje studijuojantys jaunuoliai. “Ką jiems dabar daryti? Mokėsi legaliai, dabar sužino, kad jų diplomai nepripažįstami. Kuo jie kalti?”- klausė mokyklos vadovas.

Viceministras savo ruožtu patikino, kad studentams bus siūloma studijas baigti Latvijoje, bet diplomai bus pripažinti tik tų studentų, kurie į TBA įstojo po mokyklos legalizavimo. “Švietimo ir mokslo ministerijai labiausiai rūpi, kad nenukentėtų studentai. Gali būti, kad prašysime Lietuvos aukštųjų mokyklų sudaryti galimybes TBA studentams tęsti mokslus”, - ir tokios galimybės neatmetė viceministras R.Mockeliūnas.