Kleboniškio šaltiniai išlieka populiarūs


2003-08-22
Dainoras LUKAS
Kleboniškio šaltiniai išlieka populiarūs
Kauniečiai džiaugiasi galimybe gerti tyrą ir švarų vandenį

Kai kurių kauniečių teiginiai, kad senka Kleboniškio miško vandens šaltiniai, nepasitvirtino. Žmonės ir toliau būriais keliauja tyro vandens versmių link su indais vandeniui rankose.

Gyventojai teigia, kad miške, netoli greitkelio Vilnius-Klaipėda, trykšta trys šaltiniai. Jie vienas nuo kito nutolę tik per keliasdešimt metrų. Prie jų nuo ryto iki vakaro gali sutikti žmonių su indais vandeniui. Jie be ginčų rikiuojasi į eilę.

Stanislovas Petrauskas sakė jau keletą metų specialiai dėl vandens atvažiuojąs į mišką. “Man atrodo, kad čia geras vanduo. Turiu su kuo lyginti. Esu naudojęs vandenį iš šaltinio Ariogaloje, tačiau nuo jo lieka kalkių nuosėdų. Kleboniškio vanduo jų neturi. Vandenį naudoju gėrimui, maistui gaminti, daržovėms konservuoti”, - sakė S.Petrauskas.

Jis į mišką vasarą atvažiuoja dažniau nei žiemą. “Kai šilta, vanduo trumpiau išlieka tinkamas valgiui. Pastovėjusiu gėles laistome. Šio vandens neverta lyginti su vandentiekio tiekiamu”, - teigė vyriškis.

Du jaunuoliai teigė vandens ateiną tėvų prašymu. “Gyvenu netoli, Šiaurės prospekte. Šaltinio vanduo geresnis nei iš krano. Dabar čia tik keli žmonės, kartais jų būna žymiai daugiau”, - sakė vienas vaikinų.

Kai kurie kauniečiai į mišką net automobiliais įvažiuoja, kad galėtų daugiau vandens pasiimti. “Vienas vyriškis pasakojo, kad nuolat čia atvažiuoja, nes jo šulinyje labai prastas vanduo. Kita senutė tikino, kad šaltinio vandeniu per dvejus metus skrandį išsigydė”, - pasakojo sutikti kauniečiai.

Vytautas Sučila teigė, kad trijų šaltinių vanduo šiek tiek skiriasi savo sudėtimi. “Viename bėga paviršinis vanduo, todėl jis mažiau išvalytas. Kitame kartais pasitaiko smėlio”, - teigė jis. Vyriškis vandenį iš vieno šaltinio buvo nunešęs į Lietuvos žemės ūkio universiteto Vandens ūkio instituto laboratoriją. Čia jam patvirtino, kad vanduo yra tinkamas gerti.