Kino studija susidomėjo vienuoliktokės kūryba


2004-10-15
Jurgita ŠAKIENĖ
Kino studija susidomėjo vienuoliktokės kūryba

Po straipsnio - pasiūlymas aptarti bendradarbiavimo galimybes

Brangiausio lietuviško vaidybinio kino filmo kūrėjai atkreipė dėmesį į kaunietę moksleivę. Neatmetama galimybė, jog paauglių gyvenimas į juostą bus perkeltas pagal Skaistės Prielaidaitės plunksną.

“Kitą projektą galvojame rengti apie šiandienį jaunimą, nes tokio filmo per 14 metų niekas nesukūrė... Lietuvos jaunimas ekrane mato “amerikietiškus pyragus”, bet nemato savęs...” - teigė studijos SEANSAS/ “Bravo Film” prodiuseris Gintautas Dailyda.

Jis Juozo Grušo vidurinės mokyklos vienuoliktokės kūryba susidomėjo po to, kai apie ją perskaitė “Čia ir dabar”. S.Prielaidaitė dalyvavo Respublikiniame jaunųjų filologų konkurse. Jame pristatė savo knygą “Užsimerkę žmonės nemato?..”

Ją pradėjo rašyti kaip namų darbų užduotį projektui “Kuriu save”. Moksleivės knyga - tai kūrinys iš daug detalių - atskirų jos gyvenimo etapų, įvykių. Būtent tai (paauglių gyvenimas vieno jų akimis) labiausiai ir sudomino G.Dailydą.

Kalbėti apie būsimą juostą dar anksti. Kino studijos atstovai bei jaunoji autorė net nebuvo susitikę.

Paskutinis studijos filmas “Getas” jau baigiamas montuoti. “Getas” pastatytas pagal žymaus Izraelio dramaturgo Jošua Sobolio to paties pavadinimo pjesę. Pirmojo bendro Lietuvos ir Vokietijos projekto sąmata yra 5 milijonai litų (apie 1,5 milijono eurų).

Dramą bus galima išvysti kino teatruose. Taip pat bus išleista DVD filmo versija. Vokietijos televizijos kanalas WDR jau įsigijo teisę rodyti filmą po to, kai jį išvys Europos valstybių kino teatrų žiūrovai.

Pagindinius vaidmenis sukūrė trys garsūs vokiečių kino bei teatro aktoriai: Sebastianas Hiulkas, Hainas Ferchas ir Jorkas Lamprechtas bei vengrų kino aktorė Erika Morašan.

Filmo režisierius Audrius Juzėnas kurti “Getą” pasikvietė aktorius Vytautą Šapranauską, Andrių Žebrauską, Margaritą Žiemelytę, Adriją Čepaitę, Evaldą Jarą, Sigitą Račkį, Daivą Stubraitę ir kitus Lietuvos teatro meistrus.

“Getas” - sukrečianti istorija apie tai, kaip Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuotame Vilniuje buvo įkurtas unikalus Rytų Europoje geto teatras, tapęs meno, kultūros ir dvasinio pasipriešinimo centru.