KGB šmėkla siautėjo teismo salėje


2004-09-23
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
KGB šmėkla siautėjo teismo salėje

Rašytojo Vytauto Petkevičiaus teisme liudytojai teisė nukentėjusiuoju pripažintą europarlamentarą Vytautą Landsbergį

Bestseleriu tapusios knygos “Durnių laivas” autoriui palankūs liudytojai užuominomis ir atvirai kaltino V.Landsbergį ir jo tėvą Vytautą Landsbergį-Žemkalnį bendradarbiavus su įvairių šalių specialiosiomis tarnybomis, tačiau nesugebėjo atsakyti į daugelį teismo pateiktų klausimų.

Liudytojų sąrašas pailgėjo

Vakar Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme prasidėjo šmeižtu kaltinamo rašytojo V.Petkevičiaus teismo procesas.

Rašytojas į teisiamųjų suolą sėdo po to, kai prokuratūrai skundą įteikė V.Landsbergis ir jo brolis Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis.

Brolius papiktino keturi knygoje “Durnių laivas” paskelbti teiginiai, kurie, nukentėjusiųjų nuomone, yra sąmoningas šmeižtas. Pareiškime prokuratūrai teigta, kad knygos autorius siekė pažeminti prieš vienuolika metų mirusio tėvo V.Landsbergio-Žemkalnio vardą, padarė didelę moralinę žalą šmeižiamojo vaikams ir jų šeimų nariams.

Kadangi vakar proceso dalyviai teismą užvertė daugybe prašymų, nuspręsta bylos nagrinėjimo iš esmės nepradėti, tačiau apklausti dešimtį į posėdį atvykusių liudytojų.

V.Petkevičiaus advokatas Vytautas Sviderskis paprašė prie bylos prijungti 14 ištraukų iš įvairių knygų, spaudos leidinių ir kitų dokumentų. “Durnių laivo” autoriaus gynėjas taip pat pateikė teismui garso kasetę su V.Petkevičiaus ir Ignalinoje gyvenančios 82 metų Veronikos Bukauskaitės-Varnienės pokalbio įrašu.

Teigiama, kad po skandalingos V.Petkevičiaus knygos išspausdinimo garbaus amžiaus moteris pati susirado autorių ir jam papasakojo, jog V.Landsbergis-Žemkalnis esą išdavė jos tėvą sovietinėms represinėms struktūroms. Teismo buvo paprašyta šią moterį iškviesti liudyti į kitą teismo posėdį.

Teismas patenkino ir V.Landsbergio prašymą į teismą liudyti pakviesti Muzikos akademijos profesorę Veroniką Vitaitę, jos seserį Viktoriją Vitaitę bei Architektų sąjungos narius Vytautą ir Algimantą Nasvyčius bei Vytautą Čekanauską. V.Landsbergio teigimu, šie žmonės rūpinosi, kad iš emigracijos į Lietuvą grįžusiam V.Landsbergiui-Žemkalniui būtų grąžinta nuosavybė Kaune ir Kačerginėje.

Painiojo datas ir faktus

Žymus Lietuvos prieškario architektas V.Lansbergis-Žemkalnis 1941 metų birželį buvo paskirtas Laikinosios vyriausybės, kuriai vadovavo Kazys Škirpa, komunalinio ūkio ministru. Vėliau jis pasitraukė į Vokietiją, o po karo emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą.

Teisme kalbėję liudytojai tą faktą, jog buvusiam antisovietiškai nusistačiusios Laikinosios vyriausybės ministrui tais laikais buvo leista grįžti iš emigracijos ir net grąžinta nuosavybė, įvertino kaip V.Landsbergio-Žemkalnio sąsajas su sovietinėmis slaptosiomis tarnybomis. V.Landsbergis-Žemkalnis teisme taip pat vadintas dvigubu agentu, neva dirbusiu ir fašistinės Vokietijos slaptajai policijai - gestapui.

Deja, teismo paklausti, ar savo samprotavimus liudytojai galėtų pagrįsti kokiais nors dokumentais ar kita faktine medžiaga, tie pradėdavo painioti datas ir nukrypdavo nuo byloje nagrinėjamų dalykų.

V.Landsbergis posėdžio pradžioje teismo kolegijos paprašė, kad liudytojais nebūtų apklausti buvę profesionalūs KGB pareigūnai, kadangi nukentėjusysis linkęs abejoti jų liudijimų patikimumu. Tačiau teismas šį prašymą atmetė, motyvuodamas tuo, kad Baudžiamojo proceso kodeksas nenumato sąlygos, jog liudytojais negalėtų būti apklausinėjami asmenys, jei jie yra buvę sovietinių saugumo ir represinių struktūrų darbuotojai.

Kažkada siaubą kėlusio KGB pavadinimas vakar teisme skambėjo daugybę kartų. Kai kurie į teismo salę susirinkę proceso žiūrovai KGB agentais vadino liudytojus, o liudytojai - nukentėjusiuosius ir V.Landsbergį-Žemkalnį.

Prisikišdavo pilnas kišenes kotletų

Teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Olegas Zaicevas ne kartą turėjo nutraukti liudytojus, pernelyg panirusius į prisiminimus apie savo rezistencinius nuopelnus, neturinčius nieko bendro su byla, arba ėmusius pliekti visą Landsbergių giminę.

“Vytauto Landsbergio teismo čia tikrai nebus. To tikrai nebus! Bent jau tol, kol aš pirmininkauju. Čia ne veteranų ir ne aktyvistų mitingas”, - piktai išrėžė O.Zaicevas.

Užuominų apie KGB neišvengė ir V.Landsbergis, kai liudyti buvo pakviestas 1992-1996 metų kadencijos Seimo narys Aleksandras Bendinskas, kuris dirbo V.Petkevičiaus vadovaujamame Seimo Nacionalinio saugumo komitete. Europarlamentaras A.Bendinskui priminė, kad pastarasis prieš dešimtmetį kolegų iš Seimo irgi buvo viešai išvadintas KGB agentu.

A.Bendinskas piktinosi, kad jam buvo primetama KGB bendradarbio etiketė, tačiau bandė teismą įtikinti, kad V.Landsbergio-Žemkalnio siejimas su specialiosiomis tarnybomis yra “visai kas kita”.

Itin triukšmingai teisme elgėsi V.Petkevičiaus liudyti pakviestas Brunonas Pakėnas. Jis teigė šeštame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dalyvavęs kažkokiame slaptame klube, į kurį rinkdavosi tiek rezistencijos atstovai, tiek ir aukšti sovietinės nomenklatūros bei sovietinės armijos atstovai. B.Pakėnas bandė teismą įtikinti, kad gerai informuoti klubo atstovai apie V.Landsbergį-Žemkalnį žinojo ir pasakojo daug daugiau neigiamų dalykų, nei savo knygoje aprašė V.Petkevičius.

“Ten tik gėlytės, kas knygoje parašyta, - emocingai tvirtino B.Pakėnas, pridurdamas kad sunkiais pokario metais Landsbergių tarnaitė jį sušelpdavo maistu. - Pilnas kišenes prisikišdavau kotletų”.

“Ar kotletai buvo neskanūs, kad atsimenate vien neigiamus dalykus?” - ironiškai liudytojo paklausė teisėjas.

V.Landsbergio teigimu, liudytojo teiginiai yra “iš fantazijos srities” ir neatlaiko jokios faktologinės kritikos. “Skubu dar “sotkę” padaryti”, - atšovė B.Pakėnas palikdamas teismo salę, kai V.Landsbergis suabejojo, ar liudytojas į teismą atėjo blaivus.