Kauno valdžios horoskopuose karaliauja Žuvys ir Avinai


2007-05-19
Kauno valdžios horoskopuose karaliauja Žuvys ir Avinai

Miesto gimtadienio proga - netikėtas žvilgsnis į merus

“Norite - tikėkite, norite - ne”, - perspėja horoskopą išspausdinęs laikraštis, puikiausiai žinodamas, kad jį perskaito netgi tie, kurie netiki. Tiesiog maga pasmalsauti, kaip seksis Svarstyklėms, o ko turėtų vengti, pavyzdžiui, Dvyniai, jei nenori papulti į bėdą. Rimtesni astrologijos išpažinėjai randa, pas ką užsisakyti individualų horoskopą. Savo, namiškių ar pagaliau - konkurento, jei jis kitaip neįveikiamas, ir rūpi sužinoti kokią nors esminę jo silpnybę. Maža kam gali prireikti horoskopo: gyvename tokiais laikais, kai horoskopai kuriami firmoms, įstaigoms, klubams, net valstybėms ar miestams.

Konkuravo su astronomija

Istorikai teigia: šiuolaikinės Vakarų astrologijos ištakos mus nuvestų toli į praeitį, į Mesopotamijos miestą, koks jis buvo prieš keturis tūkstančius metų iki mūsų eros. Tūkstančius metų astrologija gyvavo konkuruodama su astronomija bei kitais mokslais. Bažnyčia, vos užgimusi, bandė su ja “koketuoti”, ieškodama jungties tarp astrologijos ir krikščioniškosios teologijos, o paskui apšaukė astrologus eretikais ir pasiuntė ant laužo. Atrodo, ne visus.

Amžiams bėgant, dėmesys astrologijai, kaip teigiama Michael White romane “Ekvinokcija”, tai didėjo, tai slopo, bet nesunyko. Sako, astrologiją praktikavo didieji filosofai Sokratas, Platonas ir Aristotelis, gilindamiesi į senovėje sugalvotą žvaigždžių ženklų sistemą, kuri mūsų dienas pasiekė menkai tepakitusi. Dangus ir toliau dalijamas į dvylika žvaigždynų, turinčių savo ženklus bei vardus. Milijonai žmonių tikėjo ir tebetiki, kad gimdami “po tuo ar kitu žvaigždynu”, atsinešė į Žemę visatos šviesulių nulemtą atitinkamą charakterį ir netgi likimą.

Susipažinkime su Avinais

Iš istorinių “ūkanų” sugrįžkime į dabartį, į Kauną. Vadovu dabar miestiečiai išrenka miesto tarybą. O ši išsirenka merą. Meras valdo tarybą, per ją, galima sakyti, meras ir yra Kauno vadovas. Taigi nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo iki šio pavasario Kaunui vadovavo tiek, kiek yra Zodiako ženklų, - dvylika merų, dabartinis - tryliktasis.

Beje, merų Zodiako ženklai (astrologiniai vardai) yra pakankamai gerai slepiami nuo pavaldinių. Net leidinio “Kas yra kas Kauno apskrityje?” sudarytojai nematė reikalo į gana solidžią savo apimtimi 1999 metų knygą įtraukti keturių pačių pirmųjų pokario didžiausio apskrities miesto merų biografijų. O kiti, jei į ją papuolė, tai ne kaip miestiečių rinktieji, bet dėl savo profesinės veiklos.

Merų (išskyrus dabartinio) biografijų (juo labiau - gimimo datų) neaptiksime ir internetiniame Kauno puslapyje. Todėl labai pravertė septyniolika metų savivaldybėje dirbančios “damos prie pinigo” - buvusios vyriausiosios buhalterės, o dabar - Apskaitos skyriaus vedėjos Birutės Liaudenskienės pagalba. Su šia garbia ponia išsiaiškinome, kad daugiausiai tarp Kauno merų rasime Avinų ir Žuvų, bet nerasime nė vieno Ožiaragio, Skorpiono, Šaulio ir Vėžio.

Pirmasis Kauno meras mūsų aptariamuoju laikotarpiu buvo Vidmantas Adomonis, vadovavęs miestui lygiai metus: nuo 1990-ųjų gegužės 31-osios iki 1991-ųjų gegužės 31-osios. Jo astrologinis vardas - Avinas (stichija - Saulės). Antrojo astrologinis vardas buvo tas pats - truputį daugiau nei metus Kauną valdė pernai Anapilin palydėtas meras Vilimas Čiurinskas.

Avinas (pagal Zodiaką) yra ir dvyliktasis miesto meras Arvydas Garbaravičius. Jis vadovo krėsle išsėdėjo visą kadenciją - ketverius metus, iki šių metų balandžio dvyliktosios.

Anot Birutės Liaudenskienės, kadencijai baigiantis, miestą apskritai valdė Avinų komanda (tokį patį astrologinį vardą turi ir buvęs savivaldybės administracijos direktorius Robertas Stanionis bei pati Apskaitos skyriaus vedėja).

Pagal Stasio Dragūno knygelėje “Astrologinio žvilgsnio paslaptis” Angelinos Zalatorienės išdėstytus Zodiako ženklų apibūdinimus, Avinas impulsyvus optimistas, visada kažko tikisi ir siekia, lengvai veliasi į ginčus, pirma garsiai pašneka, o paskui pagalvoja. Kai “užsidega”, nelaukia nė sekundės - griaudžia ir žaibuoja, o šiaip - panašus į švelnų, nekaltą avinėlį. Pyksta, bet neilgai, puola, bet trenkia į sieną, įdurti negali, nes ragai jo suraityti. Nors Avinui trūksta kantrybės, diplomatijos, jis vis tiek - lyderis, fakelo nešėjas. Be veiklos nebūna nė minutės. Renka įvairiausias pasaulio idėjas, bet jų įgyvendinimą stengiasi permesti darbštuoliams Jaučiams ar Ožiaragiams.

Liūtas vadovavo trumpiausiai

Kauną vadovavo ir du vienintelio Zodiake esančio “negyvo” ženklo - Svarstyklių - atstovai: visą kadenciją nuo 1997 m. iki 2000 m. balandžio - meras Henrikas Tamulis ir lygiai dešimtį mėnesių (2002 06 10 - 2003 04 10) - meras Giedrius Donatas Ašmys.

Svarstyklės - dvilypiai žmonės, kuriems sunku rasti pusiausvyrą, bet jos visada ieško. Dažniausiai intelektualūs, siekia bendrauti ir bendradarbiauti, nesiveržia vadovauti. Jie stengiasi patys formuoti pasaulį, supranta grožį, ieško harmonijos, visas situacijas mato lyg šachmatų lentoje, kiekvienam veiksmo dalyviui skirdami konkrečią vietą. Lengvai bendrauja, bet lieka nepriklausomi, su sava nuomone. Vengia konfliktinių situacijų, išsprendžia bet kokias problemas, visada turi paslapčių. Viršininkai Svarstyklės puikiai manipuliuoja ir kiekvieną oponentą lengvai nuginkluoja.

Dviejų upių santakoje esantis miestas turėjo ir vadovą iš Dvynių - apie trejus metus (1992 05 31 - 1995 04 13) Kauną valdžiusį merą Arimantą Račkauską.

Pasak A. Zalatorienės, Dvyniai gyvena su vėjeliu širdyje, yra dvilypiai, keičia spalvas, priklausomai nuo scenos apšvietimo. Tai - patys pastabiausi žmonės (tinka žurnalisto profesijai), jiems persitvarkyti - vienas juokas, todėl nepaprastai lengvai imasi naujos veiklos, bet neieško naujų formų ir nekuria nieko naujo. Lengvai bendrauja, nepaiso, ką žmonės apie juos pagalvos ar pasakys, yra kategoriški. Šalia jų esantiems atrodo, kad visos pasaulio problemos lengvai išsprendžiamos.

Trumpiausiai (tik 43 paras 1995 metais) Kauno vadovo krėsle sėdėjo Liūtas - meras Rimantas Tumosa. Nors būtent Liūtas yra sukaupęs ramią norų ir troškimų energiją, pasižymi didele vidine jėga. Apie tris mėnesius 1997 metais Kauno meru dirbo Alfonsas Andriuškevičius - Jautis. Per tris mėnesius 2000 - 2001 metais pasėdėti mero krėsle likimas lėmė Gediminui Budnikui - Vandeniui.

Jaučio gyvenime viešpatauja ne dramatiškumas, bet ramybė, ištvermė ir pastovumas. Jis neregėtai puikiai “užuodžia” materialinius dalykus ir nori daug turėti, išeikvodamas mažai energijos, puikiai numato ir suplanuoja, ką įsigyti mažiausiomis sąnaudomis, nes jam sunku išsijudinti.

Tuo tarpu Vandeniai yra maištingo, neramaus ir nepastovaus charakterio, judresni už kitus. Jie sugeba kaupti idėjas ir jas įgyvendinti, nors ne visada įsivaizduoja savo santykius su pasauliu. Jų nuomonė dažniausiai nesutampa su aplinkos nuostatomis, jie dažnai abejingi tiems dalykams, dėl kurių kiti plėšosi.

Tikim - netikim

Dabar padėtis savivaldybės “žvaigždyne” jau kitokia. Administracijai šiuo metu vadovauja Mergelė (direktorius Arūnas Keserauskas). Tokį patį astrologinį vardą turi ir beveik šešiolika mėnesių Kauno tarybai 2001-2002 metais vadovavęs dabartinis jos narys Erikas Tamašauskas.

Mergelė (anot A. Zalatorienės) - judrusis Žemės žmogus, turintis ne tik skvarbią akį, bet ir liežuvį. Mergelės veiklos atspirties taškas yra reali nauda bei prasmė. Visus faktus ji apsvarsto savarankiškai ir nenori, kad kas nors kištųsi į jos reikalus. Ji ieško sistemos, mėgsta klasifikuoti, kritikuoti, tikrinti bei daryti tvarką.

Su kitais bendrauja laisvai ir linksmai. Mergelės - savotiški pedantai, todėl per smulkmenas kartais gali nepamatyti esmės. Tačiau darbo intensyvumas užprogramuotas jų prigimtyje, ypač sekasi kelionėse ar svetur.

Kauną valdęs meras Vytautas Šustauskas, paradoksas, gimdamas kovo 19-ąją, atsinešė patį “tyliausią” - Žuvų ženklą. Kaip ir pusantrų metų Kaunui vadovavęs meras Vladas Katkevičius ar dabartinis Kauno vadovas tryliktasis miesto meras Andrius Kupčinskas gimęs diena vėliau nei Šustauskas (tarp gimimo metų, savaime aišku, labai ryškus skirtumas).

A. Zalatorienė teigia, kad Žuvų žmonės visai be reikalo gavo tokį vardą, jie - iškalbingi, jų sielos turtingumas ir fantazija amžinai susiduria su realybe. Bet jie viską gali, viską įvykdo ir viską pasiekia savo svajonėse. Realybėje būna per “minkšti”, per mažai kovoja ir priešinasi, todėl dažnai pralaimi. Kartais jaučiasi bejėgiai, nors ne visi tai pastebi, kadangi Žuvys - artistiškos prigimties, lakios vaizduotės ir moka gintis kvailiodamos.

Tai kūrybingi žmonės, tačiau visą gyvenimą jie draskosi (neveltui ženkle Žuvys plaukia priešingomis kryptimis). Žuvų žmonės pavargsta nuo atsakomybės jausmo ir į lyderius paprastai nesiveržia. Bet žmonės juos myli, kadangi Žuvys amžinai susirūpinusios, tarsi būtų prisikrovusios į širdį viso pasaulio rūpesčių. Tai - nepaprastai jautrūs žmonės. Žavingiausia jų savybė - nuoširdumas.