Kauno prezidentūra taps muziejaus filialu


2005-03-22
Kauno prezidentūra taps muziejaus filialu

Sukūrus naują koncepciją, istorinį pastatą nutarta vėl grąžinti Kultūros ministerijai

Prezidentūra, įvertinusi apie porą mėnesių dirbusios specialios darbo grupės pasiūlymus, nusprendė: istorinis Kauno prezidentūros pastatas iš Prezidentūros padalinio taps M.K.Čiurlionio dailės muziejaus filialu.

Kalbama apie ypatingą statusą

Prezidento Valdo Adamkaus patarėja Irena Vaišvilaitė teigia, kad tapusi M.K.Čiurlionio muziejaus filialu Kauno prezidentūra tyrės ypatingą statusą. Pasak patarėjos, strateginius istorinės prezidentūros veiklos klausimus svarstys taryba, į kurią savo atstovus deleguos net kelios institucijos: Prezidentas, Kultūros ministerija, Kauno savivaldybė, Vytauto Didžiojo universitetas ir Lietuvos muziejų asociacija.

Tačiau I.Vaišvilaitė neakcentuoja, kuo Kauno prezidentūros perdavimas M.K.Čiurlionio dailės muziejui iš esmės skirsis nuo ankstesnės priklausomybės Vytauto Didžiojo karo muziejui.

“Kauno prezidentūros rūmai turėtų būti unikali Lietuvos valstybingumo institucija, kuri derintų muziejaus, pilietinės visuomenės saviraiškos ir edukacijos centro funkcijas”, - komentuoja I.Vaišvilaitė darbo grupės, nuo sausio kūrusios naują istorinės prezidentūros veiklos koncepciją, pagrindinius siūlymus.

Ankstesnius ketinimus teks pamiršti

Šiuos siūlymus pateikusi darbo grupė buvo sudaryta Prezidento V.Adamkaus. Tuo tarpu pernai vasarą Prezidentūrai savo koncepciją buvo pateikusi kita darbo grupė, sudaryta laikinojo Prezidento Artūro Paulausko.

A.Paulausko patvirtinta koncepcija numatė, kad Kauno prezidentūra, be jos muziejinės, istorinės ir edukacinės funkcijos, turėtų realiai įsilieti į politinį bei visuomeninį miesto bei šalies gyvenimą, kad čia būtų priimami oficialūs svečiai, diplomatai, vykti reprezentaciniai renginiai. Buvo aiškiai akcentuotas pagrindinis dalykas: Kauno prezidentūroje pagal specialų grafiką dirbs šalies Prezidentas bei jo komanda.

Buvo viliamasi, jog dėl patogios geografinės padėties Kauno prezidentūra taps pasiekiama ne tik Kauno apskrities, bet ir kitų Lietuvos regionų žmonėms, norintiems susitikti su Prezidento atstovais. Šiai koncepcijai pritarė daugelis kauniečių.

Trukdė neapibrėžtumas

V.Adamkaus sudaryta darbo grupė konstatavo, jog laikinojo Prezidento A.Paulausko patvirtinta istorinės Kauno prezidentūros veiklos koncepcija įgyvendinta nebuvo, nors nuo praėjusių metų birželio Kauno prezidentūros pastatas iš Kultūros ministerijai priklausančio Vytauto Didžiojo karo muziejaus buvo perduotas Prezidentūrai.

Istorinės prezidentūros pastato komendantas Mantas Dubinskas tikina, kad tapusi Prezidentūros dalimi Kauno prezidentūra jokios veiklos nevykdė, tik priiminėjo ekskursijas.

Tačiau, “Kauno dienos” žiniomis, norinčiųjų istoriniame pastate rengti reprezentacinius renginius vis dėlto buvo, bet jie sulaukė neigiamo atsakymo iš Prezidentūros dėl neva vis dar neapibrėžto Kauno prezidentūros statuso.

M.K.Čiurlionio dailės muziejaus filialu Kauno prezidentūra turėtų tapti iki liepos 1 dienos, kai bus sutvarkyti formalumai, iš Prezidentūros vėl perduodant istorinį Kauno pastatą Kultūros ministerijai.

KD inf.