Kauniečius narkotikais maitino Varėna


2006-10-21
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Kauniečius narkotikais maitino Varėna

Dzūkijos vienkiemyje demaskuota pirmoji šiais metais šalyje pogrindinė kvaišalų laboratorija

Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) operatyvininkai demaskavo dar vieną su Kauno nusikalstamu pasauliu siejamą pogrindinę narkotikų gamybos laboratoriją.

Kauno apygardos prokuratūros atstovės spaudai Zitos Gaižauskienės duomenimis, tai pirmoji šiais metais teisėsaugininkų aptikta šalyje veikianti pogrindinė kvaišalų laboratorija.

Šį kartą kelio galas atvedė į vieną Varėnos rajono vienkiemį, kurį kaip vasarvietę buvo įsigijęs vienas kaunietis.

Smūgis po pusmečio tylos

Teigiama, kad operatyvinė informacija rinkta apie pusmetį. Per tą laiką į šį tyrimą įsijungė ir Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyrius, ir Kriminalinės policijos biuras.

Minėta sodyba paimta šturmu spalio 11-ąją, tačiau, ikiteisminio tyrimo sumetimais (vienas iš įtariamųjų suimtas tik užvakar), apie tai oficialiai paskelbta tik vakar.

Šturmui, surengtam vidury baltos dienos, pasitelkta Antiteroristinių operacijų rinktinė “Aras”. Viskas įvyko taip žaibiškai, kad tiesiog gamybos procese užklupti du asmenys nespėjo sunaikinti jokių įkalčių.

Šios operacijos metu sulaikyti jau minėti du kauniečiai. Abu jau teisti už sunkius nusikaltimus. 40-metis A.E. - dėl nužudymo. 36-erių metų R.P. - už analogišką nusikaltimą. Abiem pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo (gamybos) labai dideliu kiekiu psichotropinės medžiagos. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 10-ies iki 15-os metų.

Ir vėl - “daktarų” šešėlis

Kratos metu šioje sodyboje aptikta apie 10 kilogramų psichotropinės medžiagos - metamfetamino (jau gatavos produkcijos bei pusfabrikačių).

Kartu su šiais nusikalstamos veiklos įkalčiais išsivežta ir šios psichotropinės medžiagos gamybai naudota įranga bei cheminės medžiagos.

Teigiama, kad aptikta laboratorija savo pajėgumu per savaitę galėjo pagaminti daugiau kaip 10 kilogramų metamfetamino.

Šis “fabrikėlis” siejamas su “daktarų” nusikalstama grupuote, kadangi su ja, operatyvininkų duomenimis, susijęs jau minėtas R.P.

Sodybos savininkas su šia nusikalstama veikla nesiejamas. Tarp 7 įtariamųjų, kuriems po šio “fabrikėlio” demaskavimo pateikti įtarimai, jo nėra.

Vien Kaune neišsitekta

A.E. ir R.P. suimti. Jų namuose bei pas pažįstamus atliktos kratos.

Teigiama, kad per jas rasta ir daugiau, kaip įtariama, narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Įtarimai dėl disponavimo šiomis medžiagomis pateikti dar dviem asmenims - dar neteistiems 39-erių metų V.K. bei 50-mečiam V.V. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, pastarieji - ne kauniečiai. Iš to belieka padaryti prielaidą, kad kratos buvo daromos ne tik Kaune.

Teigiama, kad iš viso atlikta per 20 kratų. Per jas paimta 2 tūkst. MDMA (ekstazio) tablečių, 2 kilogramai metamfetamino miltelių, apie kilogramą, kaip įtariama, kanapių.

Į džiungles ateina sausra?

Šiandien atliekami du ikiteisminiai tyrimai, siejami su demaskuota laboratorija.

Pirmąjį - dėl neteisėtos gamybos atlieka Kauno apygardos prokuratūra.

Antrąjį - dėl neteisėto didelio kiekio narkotikų platinimo - Kauno ONTT operatyvininkai. Dėl šio nusikaltimo, daromo organizuotoje grupėje, įtarimai jau pateikti 3 kauniečiams: 23-ejų metų L.M., 32-ejų A.J. bei 29-erių M.S. Visi jie suimti.

Kauno teisėsaugininkai įsitikinę, kad ši jų operacija sukėlė nemažą sumaištį tiek iš šios nusikalstamos veiklos parazitavusių asmenų pasaulyje, tiek tarp jų klientų, priverstų laikytis bado dietos.