Kaunas šypsosi moterims


2007-04-21
Dainoras LUKAS
Kaunas šypsosi moterims

Nauja ekskursija intriguoja turistus šimtmečius siekiančiomis paslaptimis

Vakar Kauno regiono turizmo informacijos centras paskelbė turizmo sezono atidarymą.

Ta proga pristatyta nauja ekskursija “Kaunas šypsosi moterims”. Jos metu galima išgirsti netikėtų atsakymų į dominančius klausimus. Pavyzdžiui, kodėl moterys švenčia Kovo 8-ąją?

Siūloma keliauti po savo kraštą

“Šio sezono tema visame pasaulyje - “Turizmas atveria vartus moterims”. Todėl ir Kaune siūloma ekskursija susijusi su šiuo šūkiu”, - sakė TIC direktorius Sigitas Sidaravičius.

TIC vadovas taip pat pristatė septynis turistinius maršrutus po Kauno apskritį ir už jos ribų. “Kai lietuviai turi 2-3 laisvas dienas, nežino, kaip jas turiningai praleisti. Siūlome jiems keliauti mūsų sudarytais maršrutais”, - sakė S.Sidaravičius.

Jis teigė, kad lietuviai dar nepažįsta savo krašto. “Pavyzdžiui, Kėdainiai yra vienas iš penkių Lietuvos miestų, turinčių senamiestį. Bet turbūt apie 70 proc. kauniečių jo nėra matę”, - mano S.Sidaravičius.

Prisiminimai apie Mažąjį Paryžių

Ekskursijos “Kaunas šypsosi moterims” metu galima išgirsti pikantiškų istorijų iš Kauno aukštuomenės gyvenimo, tekstilės galerijoje susipažinti su ypatinga šibori audinio marginimo technika sukurtais šalikėliais, padegustuoti magiško meilės gėrimo “Liubčik” bei sužinoti papuošalų paslapčių brangakmenių muziejuje ir t.t.

Gidė Vilmantė Bogdienė pasakojo, kad laikinosios sostinės gyvavimo metu kaunietės sekė madą. “Jos beveik neatsiliko nuo paryžiečių. Pavyzdžiui, kai Paryžiuje tapo blogu tonu į renginį eiti be kojinių, jau po trejų metų ši mada įsigalėjo ir Kaune. Pasirinkus šią ekskursiją galima sužinoti ir daugiau detalių, kodėl Kaunas buvo vadinamas Mažuoju Paryžiumi”, - sakė gidė.

Meilės eliksyras tebėra populiarus

Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejus, įsikūręs Rotušės aikštėje, yra vienas įdomiausių moterims skirtos ekskursijos sustojimų. Kaip sakė muziejaus direktorius Tauras Mekas, nuo senovės moterys vaistinėse ieškodavo meilės ir grožio vaistų. “Tačiau kai kurios mados pasikeitė. Anksčiau moterys pirkdavo odą balinančias ir nuo saulės apsaugančias priemones, o dabar visi stengiasi tapti geltonodžiais”, - juokavo T.Mekas.

Kaip ir anksčiau, moterys ir dabar prašo meilę kurstančių vaistų. Joms siūloma paragauti “Veneros plaukų antpilo”, kuris pakelia temperamentą, suteikia grožio. Vyrams siūloma ilgo gyvenimo eliksyro. “Kas jo paragauja, gyvena 100 metų. Paskui vėl turi čia ateiti. Kai kurie pas mus ateina po 2-3 kartus”, - šmaikštavo T.Mekas.

XVI amžių siekiančiuose rūsiuose jis turi ir kitokių gėrimų. “Kai kuriems vyrams po 40 metų labai prasiplečia akiratis. Yra įvairių vaistų, kad jį sumažinti”, - tikino farmacininkas.

“Beje, 1886 metų kovo 8 dieną buvo išvirta pirmoji kokakola, todėl moterys kasmet ir švenčia Kovo 8-ąją”, - rimtu veidu aiškino T.Mekas, ekskursantams nebežinant, kuo tikėti, o kuo - ne.

Pilis iki šiol neturi tualeto

Kauno regiono TIC prieš keletą metų atidarė savo skyrių Kauno pilyje, kuri yra Savivaldybės nuosavybe.

Tačiau piliai vis dar reikia remonto. Pastate nėra net tualeto.

“Reikia ką nors daryti, taip negalima. Pasidomėsiu šiais reikalais”, - sakė vakar pilyje apsilankęs Kauno mero pavaduotojas Rimas Mikaitis, kuriam pavesta rūpintis kultūros reikalais.