Kasant šulinį rastas artilerijos sviedinys


2006-05-23
Tomas JARUSEVIČIUS
Kasant šulinį rastas artilerijos sviedinys

Aleksote vis dar aptinkama pavojingai žemėje gulinčių Pirmojo pasaulinio karo laikų sprogmenų

Vakar popiet specialiųjų tarnybų pajėgos susitelkė Aleksote, Rąžės gatvėje, kur vieno namo kieme šulinį kasę darbininkai aptiko galingą karo laikų sprogmenį. Radinys gerokai išgąsdino iki šiol savo kieme nieko panašaus į sprogmenis nepastebėjusius namo šeimininkus.

Pakvietė išminuotojus

Apie kasamame šulinyje pastebėtą įtartiną į bombą panašų metalinį daiktą policijai pranešta vakar po vidurdienio. Skambinusieji teigė geležį užkabinę kastuvu ir, baimindamiesi, kad tai gali būti bomba, kaipmat visus darbus nutraukę. Iki to laiko darbininkai jau buvo spėję iškasti bei įleisti į žemę tris betoninius šulinio žiedus.

Visai netrukus incidento vietoje prie Rąžės gatvės 11-ojo namo jau budėjo policijos pareigūnų ekipažas bei greitosios pagalbos medikų brigada ir ugniagesiai gelbėtojai. Pareigūnai nedelsdami aptvėrė įvykio vietą keliolikos metrų spinduliu, neleisdami niekam iš praeivių jos link prisiartinti. Iš galimos nelaimės židiniu tapusio kiemo buvo evakuoti žmonės. Apžiūrėję pradėtą kasti šulinį, teisėsaugininkai nusprendė sprogmens identifikavimo bei likvidavimo darbus patikėti Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojams, kurie maždaug po pusvalandžio atvyko prie sprogmens.

Nieko nepastebėjo

Kariškiai, padedami ugniagesių gelbėtojų, pirmiausiai turėjo išsemti per tą laiką šulinyje susikaupusį vandenį ir tik po to kopėčiomis nusileisti į kelių metrų gylį bei apžiūrėti įtartiną radinį. Netrukus paaiškėjo, kad darbininkų įtarimai visiškai pasitvirtino - maždaug trijų metrų gylyje, žemėje, gulėjo nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų užsilikęs galingas pusantro šimto milimetrų skersmens artilerijos sviedinys.

Vyresnio amžiaus namo šeimininkas teigė niekada savo kieme su tokiais radiniais nesusidūręs: “Netgi statant namą, kai buvo kasami ir liejami pamatai, jokio daikto neaptikome. Smetonos laikais šioje vietoje buvo raistas, todėl nenuostabu, kad jame ir galėjo pasilikti tokie pavojingi daiktai. Gerai, kad viskas taip laimingai baigėsi”. Pareigūnų paklaustas, kur prapuolė šulinį kasę ir sprogmenį aptikę darbininkai, vyriškis teigė nieko apie tai nežinąs, mat šiais darbais esą rūpinosi jo sūnus, samdęs savo pažįstamus.

Garsėja bombomis

J.Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai sprogmenį ištraukė iš šulinio bei pakrovė į savo visureigį. Lydimi kelių policijos ekipažų bei greitosios pagalbos medikų, jie nuvežė artilerijos sviedinį į Rokus, kur ketino jį neutralizuoti. Teisėsaugininkai dar spėjo prasitarti, kad po žeme daug metų išgulėjęs sprogmuo nė kiek nepažeistas.

Aplinkiniai gyventojai pasakojo, kad maždaug prieš pusšimtį metų besikuriant pastarajam Aleksoto kvartalui bei tiesiant po žeme jam reikalingas komunikacijas, būdavo aptinkama ne tiek daug karinio palikimo, kiek suirusių žmonių palaikų. Kartą aleksotiškiai sakė radę netgi pirmojo pasaulinio karo laikų kariškio kaulus, kurie gulėjo kartu su visa ekipiruote.