Kartu su garbės ženklu atiteko atsakomybė


2006-07-07
Jurgita ŠAKIENĖ
Kartu su garbės ženklu atiteko atsakomybė

Valstybės dienos proga įvertinti aštuoniolikos kauniečių pasiekimai

Užvakar Valstybės dienos proga iškiliausius kauniečius pagerbė Kauno miesto savivaldybė ir Kauno apskrities viršininko administracija. Pastarosios viršininko garbės ženklai įteikti pirmą kartą.

Užtraukė dainą

Kauno miesto rotušė yra mačiusi ne vieną “Santakos garbės ženklo” įteikimo ceremoniją, tačiau dar nebuvo taip, kad apdovanotųjų trijulė uždainuotų. Ir uždainuotų taip, kad visi suklustų. “Baritonų trio” nariai taip pasielgė atlapuose segėdami po 3-iojo laipsnio “Santakos garbės ženklą”.

Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas, viešosios įstaigos “Baritonų trio” ir prie jos susikūrusio Kauno operetės klubo prezidentas Benjaminas Želvys, Kauno valstybinio muzikinio teatro artistai, “Baritonų trio” ir Kauno operetės klubo nariai Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra po apdovanojimų ceremonijos savo šlove ilgai džiaugtis neturėjo laiko. Jie išskubėjo į 5-ąjį tarptautinį festivalį “Operetė Kauno pilyje”.

B.Želvys teigė, kad gaudamas apdovanojimą jautė pasididžiavimą. Tai, kad miesto valdžia jį pagerbė, reiškia, jog jo ir kitų kultūros darbuotojų darbas nenuėjo veltui. “Žmogus - o ne pinigai, politikos postai yra pati didžiausia vertybė”, - kalbėjo B.Želvys, kurio greta laukė brolis Gintautas.

Apdovanojimas - į Rusiją

Sankt Peterburgo N.Rimskio-Korsakovo konservatorijos prorektorius, Lietuvių kultūrinės bendrijos ir Lietuvių nacionalinės-kultūrinės autonomijos Sankt Peterburge prezidentas Gintautas Želvys iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ne tik brolio, bet ir savo garbei. Vyras atsiėmė 2-ojo laipsnio “Santakos garbės ženklą”.

“Brangus apdovanojimas. Nesijaudinti neįmanoma. Mano asmenyje apdovanojami visi kultūros žmonės”, - stengėsi nesuasmeninti apdovanojimo G.Želvys. Keturiasdešimt trejus metus Rusijoje gyvenantis muzikas pastebėjo, kad “Santakos garbės ženklas” - pirmas jo lietuviškas apdovanojimas.

“Buvau nustebęs, kai sužinojau, kad mane kviečia į apdovanojimų ceremoniją. Brolio klausiau, kaip čia yra?” - šypsojosi G.Želvys, neslėpęs, kad jis yra daug nuveikęs Lietuvos, o ypač Kauno, labui.

Pasak jo, nemažai įvairių projektų jis yra siūlęs ir vilniečiams, tačiau jie būdavo atmetami. Kauno valdžia, menininkai G.Želvio sumanymus priimdavo. Kuri jo įgyvendinta idėja brangiausia? Prieš dvejus metus Muzikinio teatro sodelyje lietuvių ir kitų Europos šalių studentų simfoninio orkestro koncertas. Šis renginys, pasak konservatorijos prorektoriaus, buvo pradžia kolosalaus projekto, skirto padėti jaunimui tobulėti ir savo talentus atskleisti visuomenei.

G.Želvys prisipažino, kad kartu su garbės ženklu prisiėmė “velnišką atsakomybę” dar daug ką naudingo nuveikti. “Kaunui reikia - Kaunas gaus”, - neabejojo savo veiklumu ir kauniečių geranoriškumu bei kultūrinių renginių troškimu G.Želvys.

Nuopelnus dalijasi su nuovada

Kauno miesto Panemunės policijos komisariato Viešosios policijos Petrašiūnų policijos nuovados viršininkas Gintautas Kvietkauskas pasakojo, kad žinią apie 2-ojo laipsnio “Santakos garbės ženklą” jis priėmė su nuoširdžia nuostaba. “Buvo įvertintas kasdienis pilkas vilko darbas”, - teigė G.Kvietkauskas. Jis savo nuopelnus visuomenei buvo linkęs dalytis su visa nuovada, nes rezultatams pasiekti reikia darnaus, darbštaus ir kvalifikuoto kolektyvo.

Viršininkas didžiausiu savo nuovados pasiekimu įvardijo bendradarbiavimą su nevyriausybinėmis organizacijomis, bažnyčiomis, vienuolynais, šiems organizuojant vaikų užimtumą. “Labiausiai įsiminė laikas, kai pradėjome rasti bendrą kalbą su vietos gyventojais”, - teigė G.Kvietkauskas. Atsargos majoras, ilgametis Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas, priimdamas 2-ojo laipsnio “Santakos garbės ženklą” apgailestavo, kad juo negalės pasidžiaugti su tėvu, kuris prieš mėnesį iškeliavo į Anapilį.

Gausus menininkų būrys

Už nuopelnus Kauno miestui 2-ojo laipsnio “Santakos garbės ženklu” apdovanoti Kauno lėlių teatro vadovas Sigitas Klibavičius, Kamerinio teatro vadovas, režisierius Stanislovas Rubinovas, Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas Gediminas Reutas.

3-iojo laipsnio “Santakos garbės ženklais” įvertintas būrys teatralų - vaikų ir jaunimo teatro “Vilkolakis” direktorius Algis Kybartas, šio teatro meno vadovė Stasė Ivanauskaitė, Kamerinio teatro aktorius ir režisierius Aleksandras Rubinovas, Kauno muzikinio teatro artistė, festivalio “Operetė Kauno pilyje” koordinatorė Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė, rašytojai Aldona Puišytė ir Leonas Gudaitis, Savivaldybės vaikų globos namų direktorė Elena Trimonienė, Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios klebonas kunigas Vytautas Grigaravičius.

Širdies chirurgijos pradininkas

Kauno apskrities viršininko garbės ženklai papuošė dviejų Kauno regionui nusipelnusių asmenybių krūtines: širdies chirurgijos pradininko šalyje akademiko Jurgio Brėdikio ir Kauno apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Kauno miesto vyriausiojo specialisto doc. dr. Juliaus Antano Baltrukonio.

J.Brėdikis prieš 49 metus įsteigė širdies chirurgijos centrą, sukūrė širdies ritmo sutrikimų gydymo originalius būdus: elektrokardiostimuliaciją, aritmijų židinių ritmo pašalinimą, pirmą kartą panaudojant kriotechniką ir lazerį. Šiuo metu 79 metų akademikas yra Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės stebėtojų tarybos narys ir Lietuvos mokslų akademijos fondo “Mokslas ir visuomenė” pirmininkas.