Karštas stiklas tarsi medus


2007-02-06
Herta MATULIONYTĖ-BURBIENĖ
Karštas stiklas tarsi medus

Puslapyje vaikams, skyrelyje “Kaip atsiranda daiktai” papasakosime jums apie nelengvą ir įdomų kai kurių daiktų kelią iki mūsų namų - kaip ir iš ko jie gaminami. Beje, ir patys skaitytojai gali nulemti straipsnių turinį - parašykite “Vaikų kambariui” apie ką - apie kokius daiktus ar produktus - norėtumėte sužinoti daugiau. O pirmas straipsnelis yra apie stiklą, kurio paslaptimis pasidalijo Aida Skrupskelienė iš bendrovės “Aleksoto stiklo studija”.

Kad ir koks gražus, skaidrus ir puošnus atrodytų stiklas, gaminamas jis iš labai paprastų medžiagų - iš smėlio, sodos bei kreidos (kartais naudojamos ir papildomos medžiagos). Stiklo fabrike visa tai įkaitinama iki 1450 laipsnių karščio ir tampa raudonai šviečiančia mase, kuri primena išlydytą medų.

Kaip ir prieš šimtmečius

Stiklinių butelių gamyba visiškai automatizuota - juos gamina automatai. O visokius kitokius gaminius - vazas, apvalius akvariumus ir daugybę įvairių stiklinių daiktų ir daikčiukų daro beveik taip pat, kaip ir prieš šimtmečius - meistras ima ilgą metalinį vamzdelį ir kiša jo galą į karščiu tvoskiančią karšto stiklo pilną krosnį. Truputis stiklo prilimpa prie vamzdelio galo, meistras ištraukia vamzdelį, papučia - lyg pūstų muilo burbulą - ir išpučia tikrų tikriausią stiklo burbulą.

Formos suteikimas

Karštas stiklo burbulas ant vamzdelio galo dar ne vaza - daugeliui žmonių dar tenka kaip reikiant padirbėti, kad stiklo ruošinys taptų indu ar kokiu kitokiu stikliniu daiktu. Pirmiausia meistrai intensyviai sukdami ir formuodami dar karštą stiklą (jo temperatūra būna apie 1200 °C ) specialiais įrankiais suteikia jam norimą formą ir nuima jį nuo vamzdelio. Tada stiklas dar papildomai 3-4 valandas pakaitinamas, kad pasikeistų jo struktūra ir jis taptų atsparesnis - be to gaminys subyrėtų į gabalėlius.

Pjovimas ir šlifavimas

Kai stiklo gaminys ataušta, sutvirtėja, jo formą keisti galima tik pjaunant ir šlifuojant. Tada jau tam tikrą formą turinčių stiklo “burbulų” viršus nupjaunamas staklėmis ir nušlifuojamas specialia pasta. Ir taip ruošiniai tampa indais. O stiklo likučiai, duženos, brokas vėl krosnyje sulydomi į takią stiklo masę.

Spalvos ir ornamentai

Kartais stikliniai indai dažomi specialiais organiniais dažais, kurie tiesiog užpurškiami, nors, jei reikia, karštą stiklą galima nudažyti įvairiomis priemaišomis. Taip pat stiklas graviruojamas smėlio srove (dalis paviršiaus dengiama specialia plėvele).